4.2.17

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΜΟΥΝΤΟΥ. Το δράμα που συγκλόνισε το Facebooκ

Εφυγε από τη χώρα του, κυνηγημένος από θανάτους, φόβο και απελπισία αναζητώντας ένα καλύτερο κόσμο για να στεγάσει τα όνειρά του. Αν είναι μικρά ή μεγάλα, η ζωή θα το αποδείξει... Η ιστορία ενός ασυνόδευτου ανήλικου, του 15χρονου Μαμούντου (το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του παιδιού), πολίτη τρίτης χώρας, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και συμπαράστασης στο Facebook εξαιτίας της άρνησης ενός γιατρού να τον περιθάλψει, στάθηκε η αφορμή για να συναντήσουμε τον... «άλλο άνθρωπο». 

Οπου «άλλος άνθρωπος», ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Ανεργος εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Είναι αυτός ο οποίος μαζί με ένα ζευγάρι εθελοντών στην κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» βρέθηκαν στον δρόμο του ασυνόδευτου παιδιού και ανέλαβαν να το φροντίσουν προσφέροντάς του στέγη, τροφή και μία απέραντη αγκαλιά ωσότου βγουν τα χαρτιά του και μεταφερθεί σε κάποια οργανωμένη δομή.

Το μακρινό ταξίδι του Μαμούντου ξεκίνησε λίγους μήνες πριν, στα μέσα του 2016, από ένα κράτος που ανήκει στις τρίτες χώρες. Ολα κυλούσαν ομαλά μέχρι τότε στη ζωή του. Ζούσε με τον πατέρα του σε μια μεγάλη πόλη, καθώς η μητέρα του είχε φύγει από τη ζωή λίγα χρόνια νωρίτερα. Μοναχοπαίδι, ήταν ιδιαίτερα δεμένος με τον πατέρα του και τον ακολουθούσε συχνά στο εμπορικό κατάστημα που διατηρούσε στο κέντρο της πόλης. Ωσπου μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, ο πατέρας του έπεσε νεκρός στην είσοδο του καταστήματος από πυρά αγνώστων μπροστά στα μάτια του.

Απελπισία και απόγνωση

Το πρώτο σοκ διαδέχτηκε ο θυμός. Μετά ένιωσε απελπισία και απόγνωση. Εχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. Μόνος στη χώρα όπου γεννήθηκε, δίχως γονείς και οικογενειακή θαλπωρή, χωρίς αδέλφια ή άλλους συγγενείς, ένιωθε ότι δεν τον χωρούσε ο τόπος του. Με όχημα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και πυξίδα την τόλμη των παιδικών χρόνων του αποφάσισε να αφήσει πίσω το παρελθόν και όσα έζησε και να ακολουθήσει καινούργια, άγνωστα και μακρινά μονοπάτια. Αλλωστε δεν είχε να χάσει τίποτα πλέον...

Εφυγε μόνος από την πατρίδα του και έφτασε περπατώντας σε μια γειτονική χώρα. «Δεν μιλάει πολύ για τη χώρα του και την καθημερινότητα εκεί, ούτε και για το ταξίδι. Εμείς δεν θέλουμε να τον πιέσουμε. Οταν ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να το κάνει διηγείται περιστατικά από τη ζωή στην πατρίδα του ή από τη διαδρομή που έκανε μέχρι να φτάσει εδώ», εξηγεί ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Στον πρώτο σταθμό του, σε χώρα που γειτονεύει με την πατρίδα του, ο Μαμούντου συνάντησε άλλους πρόσφυγες με τους οποίους ταξίδεψε μέχρι την Τουρκία. Από εκεί πέρασαν στην Ελλάδα και έτσι ο 15χρονος βρέθηκε στη Μυτιλήνη. Εκεί φιλοξενήθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για περίπου δύο μήνες, όπως διηγήθηκε ο ίδιος. «Οταν συνέβησαν τα επεισόδια και οι μεγάλες φασαρίες στη Μόρια, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάηκαν και τα μοναδικά υπάρχοντα που είχε, τα χαρτιά του και φοβήθηκε πολύ», αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος.


«Ο άλλος άνθρωπος»

Ανεργος εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά με μεγάλη κοινωνική προσφορά, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είναι αυτός ο οποίος μαζί με ένα ζευγάρι εθελοντών στην κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» βρέθηκαν στον δρόμο του ασυνόδευτου παιδιού και ανέλαβαν να το φροντίσουν


Αποφάσισε να εγκαταλείψει τον καταυλισμό και το νησί. Βρήκε κάποιον πρόσφυγα που πήγαινε στην Αθήνα και τον ακολούθησε. Εφτασε στον Πειραιά, όπου για λίγες ημέρες ζούσε στον δρόμο. «Ενα-δύο βράδια, όπως μου είπε, κοιμήθηκε σ' ένα τζαμί που βρήκε στον Πειραιά», λέει ο κ. Πολυχρονόπουλος. Ο ίδιος μαζί με το ζευγάρι που φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τον 15χρονο τον συνάντησαν σε μία γωνιά του δρόμου να ζητά βοήθεια κλαίγοντας. Οι εθελοντές συγκινήθηκαν από την περιπέτειά του και αποφάσισαν να βοηθήσουν το παιδί. Επισκέφτηκαν δερματολόγο και το Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ απευθύνθηκαν σε αρμόδιες δομές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και το μέλλον του.

«Θέλει να μείνει στην Ελλάδα»

Οταν τα αποτελέσματα σε τεστ Mantoux έδειξαν ότι ο έφηβος είναι θετικός αναζήτησαν μέσω του Χρυσού Οδηγού ιδιώτη πνευμονολόγο προκειμένου να τον εξετάσει. Ομως όσα συνέβησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό εξόργισαν τον κ. Πολυχρονόπουλο τόσο που αποφάσισε να τα δημοσιοποιήσει στη σελίδα του στο Facebook. «Είναι άδικο να λέει ένας γιατρός ?δεν εξετάζω ένα παιδί?. Δεν αντέχω την αδικία. Το παιδί θα μπορούσε να ήταν ακόμη στον δρόμο, κινδυνεύοντας και μαζί του κι άλλοι άνθρωποι. Προσπαθούμε να του βγάλουμε χαρτιά για να ενταχθεί κάπου και να ζήσει μια ζωή όπως του αξίζει. Θέλει να μείνει στην Ελλάδα, να πάει σχολείο, να μάθει τη γλώσσα. Του αρέσει να παίζει μπάλα και ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής», συμπληρώνει.

Γιατρός: «Εγώ δεν εξετάζω αλλοδαπούς»
Η συνομιλία με τον γιατρό όπως δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου στο Facebook έχει ως εξής:

- Καλησπέρα σας.

- Καλησπέρα.





- Γιατρέ μου, έχω ένα παιδί που βγήκε θετικό σήμερα στο τεστ μαντού για τη φυματίωση και θέλω να του κάνω εξετάσεις.

- Πόσο χρονών είναι;

- Δεκαπέντε.

- Είναι ο γιος σας;

- Οχι, είναι προσφυγόπουλο.

- Εγώ δεν εξετάζω αλλοδαπούς.

- Σε δίνω και ας μου κάνεις μήνυση που@@@@ που θα πληρωνόσουν κιόλας!

Οταν είσαι γιατρός και έχεις δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ορκίστηκες, δηλαδή, να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου σε όλους τους ανθρώπους και δεν το κάνεις, τότε τι είσαι;

Σίγουρα δεν είσαι γιατρός, γιατί κανένας γιατρός, πουθενά στον κόσμο, δεν θα έλεγε σε τηλεφώνημα που του έγινε να εξετάσει ένα παιδί που βγήκε θετικό στο τεστ μαντού ότι δεν εξετάζει πρόσφυγες.

Από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.