21.1.17

Σύναξη ακροδεξιών με «αέρα» Τραμπ και φόντο Brexit

Με την ενθάρρυνση που προκάλεσε η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου και στη σκιά της ορκωμοσίας Τραμπ οι ηγέτες των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας συναντώνται σήμερα στο Κόμπλεντς στη δυτική Γερμανία για να παρουσιάσουν το όραμά τους για «μια ελεύθερη Ευρώπη».


Πιο συγκεκριμένα, παρόντες είναι η υποψήφια του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι, ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του αντιισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) -ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για προσβολή των Μαροκινών και παρακίνηση σε διακρίσεις εναντίον τους- και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά -που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα της ευρωζώνης.

Λεπέν, Πίτρι και Βίλντερς δείπνησαν μαζί χθες βράδυ, με τον τελευταίο να αναρτά στο twitter μια φωτογραφία των τριών με λεζάντα «Yπερήφανος που βρίσκομαι με τους ηγέτες της νέας Ευρώπης».

Το συνέδριο άνοιξε ο Μάρκους Πρέτσελ, επικεφαλής του AfD, χαρακτηρίζοντας «τιμή» την παρουσία της Λεπέν στο Κόμπλεντς. Ο ίδιος υποσχέθηκε «μια νέα Ευρώπη», κατήγγειλε «το πολιτικό Ισλάμ» και έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει γίνει το πρότυπο για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

«Βιώνουμε το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός άλλου» ξεκίνησε την ομιλία της η Λεπέν με τον «αέρα» που τις δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (σ.σ. εκτιμάται ότι θα περάσει πρώτη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη).

«Δεν λέω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα αν μια χώρα θέλει να φύγει», πρόσθεσε και καταχειροκροτήθηκε.




Όπως ήταν αναμενόμενο, η Λεπέν αναφέρθηκε και στον νέο πλανητάρχη λέγοντας ότι η εκλογή του προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στους νεοφιλελεύθερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα μεγαλύτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τη δημοσιογραφική κάλυψη της ακροδεξιάς διάσκεψης.

Το AfD αρνήθηκε να επιτρέψει τη διαπίστευση στην εκδήλωση των δημοσιογράφων όλων των δημόσιων γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων, των εφημερίδων «Handelsblatt» και «Frankfurter Allgemeine Zeitung», καθώς και των περιοδικών Der Spiegel και Compact, κατηγορώντας τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι επιδίδονται σε μια «τόσο κατευθυνόμενη κάλυψη» της δραστηριότητας του κόμματος.

Στο Κόμπλεντς βρίσκονται και περίπου 3.000 διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κομμάτων της Αριστεράς και συνδικάτων και διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Πολλοί κρατούν χαρτονένια ομοιώματα του Χίτλερ και του Μουσολίνι ενώ στα πλακάτ έχουν γράψει συνθήματα όπως «Κάποιος που κοιμάται στη δημοκρατία μπορεί να ξυπνήσει σε μια δικτατορία».




Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δίνουν το «παρών».

Για την αποφυγή επεισοδίων έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.