18.1.17

Η… «σοβαρή» Χρυσή Αυγή εν δράσει, στο Πέραμα

Του Τάκη Γιαννόπουλου
Τα γεγονότα στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος εκτός από το να εξοργίσουν πρέπει ταυτόχρονα να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν όλους όσους αντιλαμβάνονται το στοιχειώδες: τα παιδιά όλου του κόσμου από όπου και αν προέρχονται πρέπει να μπορούν να μορφωθούν. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά που έχουν περάσει δοκιμασίες όπως αυτές που όλοι ξέρουμε.

Οι τραμπουκισμοί και οι επιθέσεις του Λαγού και των υπόλοιπων Χρυσαυγιτών έγιναν την ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης και ενώ στο Εφετείο εξεταζόταν η επίθεση τάγματος εφόδου του νεοναζιστικού μορφώματος σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013.
Ακόμη, την ίδια μέρα, πριν 4 χρόνια, δολοφονήθηκε ο 27χρονος μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα, από τους Xρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Οι υπόδικοι Χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Λαγό και τον Δεβελέκο συνεχίζουν όπως έχουν μάθει και όπως έχουν εκπαιδευτεί.

Τι τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται έτσι;

Σε μια στοιχειωδώς σοβαρή πολιτεία τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά.
62.328 είναι ο σημερινός αριθμός προσφύγων με βάση τα επίσημα στοιχεία σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, στην οποία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κονδύλια για την ενοικίαση διαμερισμάτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καθώς και το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στην χώρα, ειδικά το πρώτο διάστημα.
Τα παιδιά των προσφύγων μαζί με τις οικογένειές τους, αφού θα τους είχαν παρασχεθεί πλήρης νομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα είχαν μεταφερθεί σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας και άδεια διαμερίσματα εντός κατοικημένων περιοχών  με σχεδιασμένη κατανομή σε όλη την Ελλάδα.
Θα γινόταν έγκαιρη, οργανωμένη, πλήρης και διεξοδική ενημέρωση κατοίκων και φορέων. Στο εγχείρημα θα είχαν αποφασιστική εμπλοκή τοπικοί φορείς, κινήματα, αλληλέγγυοι κλπ.
Όλα αυτά θα γινόντουσαν από την πρώτη στιγμή και όχι 1,5 χρόνο μετά, χωρίς σχεδιασμό ακόμα και στα στοιχειώδη. Όπως, για παράδειγμα, όταν έρχεται χιονιάς που έχει προβλεφτεί από την Μετεωρολογική Υπηρεσία 1 βδομάδα πριν, να μην μένουν άνθρωποι μέσα σε σκηνές…
Χωρίς επίσης όλο αυτό το απίθανο αλισβερίσι με τις ΜΚΟ – οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα -  που κατόπιν εορτής και αδιαφανούς χρηματοδότησης  ακόμα και κρατικοί φορείς ανακαλύπτουν ότι κανένας δεν τις ελέγχει. Και χωρίς βέβαια να μοιράζεται το έργο της σίτισης ή των οικίσκων σε ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις ή να γίνονται ρουσφετολογικές προσλήψεις ατόμων που ποτέ δεν πήγαν να δουλέψουν στις δομές.

25 προσφυγόπουλα

Στο Ικόνιο Περάματος 25 προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό του Σχιστού θα πήγαιναν στην απογευματινή ζώνη 2-6 μ.μ. του σχολείου και αφού είχαν λήξει τα μαθήματα των ελληνόπουλων, προκειμένου να μάθουν γράμματα.
Το ανοικτό κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό χωρητικότητας 2.000 ατόμων, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του κεντρικού Συντονιστικού οργάνου,  φιλοξενεί 835 Αφγανούς πρόσφυγες εκ των οποίων 270 παιδιά. Οι Αφγανοί που ζουν εκεί είναι άνθρωποι διωγμένοι από τις θηριωδίες των Ταλιμπάν και είναι αδύνατο να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους.
Το κέντρο είναι υπό την ευθύνη του Στρατού, υπάρχει ειδική υγειονομική μονάδα σε 24ωρη βάση και γενικά επικρατεί μια σχετική τάξη σε σχέση με την χαοτική κατάσταση σε άλλα κέντρα και hot spot.
Με άλλα λόγια τα 25 προσφυγόπουλα που θα φοιτούσαν στο Πέραμα είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς κτλ. Και είναι δεκάδες οι επίσημες αναφορές ιατρικών συλλόγων, των Γιατρών χωρίς Σύνορα κα για ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές  ότι τα προσφυγόπουλα  είναι επαρκώς εμβολιασμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ενώ έχουν ήδη λάβει εθελοντική διδασκαλία στον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό.
Κάποιοι γονείς στην περιοχή όμως, «ανησυχούσαν»… όχι για το χάλι της δημόσιας Παιδείας, όχι για την εικόνα της δημόσιας Υγείας, όχι για το δράμα της καθημερινής ζωής στην περιοχή, αλλά… μήπως δεν είναι εμβολιασμένα τα παιδιά των προσφύγων.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος απαντά στους τραμπούκους της Χ. Αυγής και βάζει τα πράγματα στην σωστή τους βάση αναφέροντας:
«Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές…
»Με θλίψη παρακολουθούμε ανήλικα προσφυγόπουλα να στοχοποιούνται ως φταίχτες των προβλημάτων μας, ξεχνώντας ότι είναι κατατρεγμένα ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χάνοντας οικογένεια, σπίτι - πατρίδα, λόγω των πολέμων που διεξάγονται…Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλυτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που «χάθηκαν» στις θάλασσες…
»Δεν ξεχνάμε ότι οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες… , ότι ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του πολέμου, η ονομασία της περιοχής -Νέο Ικόνιο- το επιβεβαιώνει...


»Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς».
(Δείτε όλη την ανακοίνωση, εδώ: http://net.xekinima.org/i-enosi-goneon-peramatos-apanta-stin-e/).
Πολύ σωστά. Και να συμπληρώσουμε πως μετά την αναγκαία προπαρασκευαστική διαδικασία (εκμάθηση γλώσσας κτλ) τα προσφυγόπουλα πρέπει να ενταχθούν κανονικά μέσα στην σχολική διαδικασία και πρόγραμμα και όχι σε ξεχωριστές ώρες και τάξεις, αν θέλουμε πραγματικά να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Το κίνημα και η Αριστερά έχουν καθήκοντα

Στα σχολεία του Περιστερίου, του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου, του Κερατσινίου, του Περάματος, της Ελευσίνας όπου πρόκειται να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα των γύρω καμπ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα τύπου Περάματος ή Ωραιοκάστρου παλιότερα.
Η Αριστερά, το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι τοπικές συλλογικότητες και φορείς της περιοχής πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την παρέμβασή μας και να περιφρουρήσουμε τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από τις χρυσαυγίτικες ορδές.
Σαν επίλογο, στους αναζητούντες την σοβαρή Χρυσή Αυγή καθώς και σε όσους τις προτείνουν δημόσια καλέσματα συνεργασίας θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο. Προσώρας έχουμε να τους πούμε το εξής:

Η Χρυσή Αυγή στο εσωτερικό της προσπαθεί να κάνει ότι έκανε και ο Χίτλερ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της μπυραρίας στο Μόναχο το 1923. Να αλλάξει τακτική. Όχι ιδέες, δηλαδή, αλλά προβιά. Να γίνει υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη, επιχορηγούμενη σωρηδόν από το κεφάλαιο και να πάρει το δακτυλίδι της εξουσίας από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο κοινοβουλευτικά τον Γενάρη του 1933. Την συνέχεια την γνωρίζετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.