20.1.17

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε όλο τον κόσμο

Η Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε φρούριο εν όψει της ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου ετοιμάζονται να διαδηλώσουν αντιδρώντας στα ρατσιστικά, σεξιστικά και εναντίον της μετανάστευσης σχόλιά του.

Η αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας εκτιμά ότι θα συρρεύσουν περίπου 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, με αφορμή την τελετή της ορκωμοσίας του στα σκαλιά του Καπιτωλίου αλλά και την παρέλαση προς τον Λευκό Οίκο υπό το βλέμμα του συγκεντρωμένου πλήθους.

Όπως αναμένεται περίπου 250-270.000 από τους συγκεντρωμένους θα είναι εκεί για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Περίπου 30 οργανώσεις έχουν πάρει άδεια για να διαδηλώσουν, ενώ αναμένεται να εμφανιστούν και διαδηλωτές χωρίς άδεια.

Για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας έχουν επιστρατευθεί περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, αλλά και απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο, με σκοπό να αποκλειστεί μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.


Η Πορεία των Γυναικών

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν θα περιοριστούν όμως την ημέρα της ορκωμοσίας, δεδομένου ότι ήδη κάποιες έχουν προγραμματιστεί και για το Σάββατο.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, στην οποία οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν 250.000 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες άλλες ανάλογες Πορείες Γυναικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Συνολικά αναμένεται στις πορείες αυτές να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, αναμένεται να συμμετάσχουν στις πορείες που οργανώνονται το Σάββατο με σκοπό να καταγγελθεί ο σεξισμός και η σεξουαλική βία αλλά και να γίνει μια έκκληση για τον σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και από την Αθήνα μέχρι τη Μαδαγασκάρη.

Και ενώ αρχικά οι οργανωτές ήθελαν να επισημάνουν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε η πολιτική του Τραμπ στα δικαιώματα των γυναικών, όσο γιγαντωνόταν το κίνημα, τόσο επεκτεινόταν για να συμπεριλάβει θέματα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η στοχοποίηση των μουσουλμάνων και των ομοφυλοφίλων.

Στις πορείες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν πολλές διασημότητες, τραγουδίστριες και ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η Σερ, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Τζουλιάν Μουρ.


Η κυβέρνηση Τραμπ

Λίγες μόλις ώρες πριν από την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε και τον τελευταίο υπουργό της κυβέρνησής του, τον Σόνι Πέρντιου, για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας.

Κάνοντας μια ακτινογραφία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, βλέπει ότι υπερισχύουν άνδρες, λευκοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί.

Στην 21 μελών κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπάρχουν μόλις τέσσερις γυναίκες, έναν Αφροαμερικανό, ελάχιστα πρόσωπα ασιατικής καταγωγής και κανέναν Λατίνο.

Ο μοναδικός Αφροαμερικανός είναι ο πρώην νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, ενώ δύο γυναίκες είναι ασιατικής και ινδικής καταγωγής, η Ελέιν Τσάο στο υπουργείο Μεταφορών και η Νίκι Χέλεϊ στον ΟΗΕ.

Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του '80 που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ούτε έναν Λατίνο υπουργό.

Η διευρυμένη κυβέρνηση του Τραμπ περιλαμβάνει τρεις πολυεκατομμυριούχους, δύο απόστρατους στρατηγούς (Τζέιμς Μάτις στο υπουργείο Άμυνας και Τζον Κέλι στο Εσωτερικής Ασφάλειας), τρεις κυβερνήτες ή πρώην κυβερνήτες και τέσσερις βουλευτές ή γερουσιαστές.

Επίσης, σημαντικό ρόλο θα έχει ο στρατηγός Μάικλ Φλιν, που διορίστηκε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Με στοιχεία από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.