24.1.17

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Νέα στοιχεία για τη συνάντηση εργολάβων - χρυσαυγιτών

Νέες πληροφορίες για τη συνάντηση εργολάβων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος με την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο πριν από το χτύπημα εναντίον του ΠΑΜΕ, προσκόμισε χθες στην έδρα ο μάρτυρας Μύρων Σημαντήρης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη.

«Μας είπε ο πρόεδρος (σ.σ. Σωτήρης Πουλικόγιαννης) ότι δόθηκε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για να μας καθαρίσουν» δήλωσε στην πρόεδρο ο μάρτυρας, αναφέροντας ονομαστικά τουλάχιστον 4 μέλη της διοίκησης του σωματείου
-ανάμεσά τους και ο ίδιος- τα οποία, όπως είπε, στοχοποιήθηκαν από τους εργολάβους.
Οι εργοδότες «είδαν τη Χρυσή Αυγή ως μάννα εξ ουρανού», ειδικά μετά την ενδυνάμωσή της στις εκλογές του 2102, «καθώς είχε τον μηχανισμό να "καθαρίσει" τη Ζώνη, είχε τα τάγματα εφόδου. Ήταν έτοιμη γι' αυτή τη δουλειά, όπως αποδείχθηκε και με την ενέδρα ένα χρόνο αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το νέο στοιχείο που για πρώτη φορά ακούστηκε σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι ότι η Ένωση Εργοδοτών της Ζώνης επιβεβαίωσε εκ των υστέρων, μέσω του προέδρου της Αθανασόπουλου, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους χρυσαυγίτες βουλευτές, επιμένοντας ωστόσο ότι ήταν αυστηρά «εθιμοτυπική», στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
«Εσάς θα σας πετάξουμε στη θάλασσα, δεν θα ξαναπατήσετε σε πλοίο. Η Χ.Α. θα εγκατασταθεί στη ζώνη», ήταν μερικές από τις απειλές που εκτοξεύονταν προς τα στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, ήδη πριν από την αναφερόμενη συνάντηση.
Ο μάρτυρας, που δεν ήταν παρών στην επίθεση αλλά έχει ήδη καταθέσει στην προανακριτική διαδικασία ειδικά για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τους εργολάβους, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ίδρυση του σωματείου «Άγιος Νικόλαος» της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη, το οποίο αποκάλεσε ρατσιστικό, αφού είναι μόνο για Έλληνες, και δουλεμπορικό, καθώς -όπως είπε- εκμεταλλεύεται την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά σε συνθήκες ανεργίας και φτώχειας, προμηθεύοντας φθηνή εργατική δύναμη για συγκεκριμένες ναυτιλιακές εταιρείες, με εξευτελιστικά μεροκάματα των 10 και 20 ευρώ «για ταξίδια, που δεν ξέρεις όταν φεύγεις αν θα γυρίσεις σπίτι σου».
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα:
Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής ΠΑΜΕ (Σαπουντζάκης): Γιατί απευθύνθηκαν στη Χ.Α. οι εργοδότες για να «καθαρίσουν», αφού κάνουν εθιμοτυπικές συναντήσεις με όλους;
Μάρτυρας: Γιατί η Χ.Α. είχε ένα μηχανισμό μέσω των ταγμάτων εφόδου, με στρατιωτική δομή και κάνουν επιθέσεις δολοφονικές όπως σε εμάς, τη δολοφονία του Φύσσα, την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα κ.λπ.
Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η συνάντηση της Χ.Α. με τους εργοδότες ήταν «εθιμοτυπική», όπως είπαν, ή διαφορετικού περιεχομένου;
Μάρτυρας: Όχι μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν, αλλά όπως αποδείχθηκε είχε πολύ «καλό» περιεχόμενο. Παρά τρίχα δεν είχαμε νεκρούς συναδέλφους, όχι μόνο έναν νεκρό, αλλά νεκρούς γιατί δεν χτύπαγαν στα πόδια, χτύπαγαν κεφάλια.
Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του μάρτυρα συνταξιούχου αστυνομικού Τσαρουχά Δημήτριου.
Αύριο (Τετάρτη) αναμένεται να καταθέσει ο οδηγός του λεωφορείου, του οποίου έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή.
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχολιασμός των συνηγόρων για την υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ και να ξεκινήσει το τέταρτο και πλέον κρίσιμο σκέλος της δίκης - για την εγκληματική οργάνωση.
Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.