31.1.17

Οι αστέρες του Χόλιγουντ κατά του Τράμπ

Επί ποδός, με υψωμένη τη γροθιά κατά του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μουσουλμάνους από επτά χώρες, βρίσκονται μεγάλα ονόματα από το Χόλιγουντ, τη βρετανική κινηματογραφία και το θιγόμενο Ιράν, ενώ τον επαναστατικό τόνο έδωσε την περασμένη Κυριακή η 23η απονομή των βραβείων SAG του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Λόγοι πολιτικά φορτισμένοι χρωμάτισαν την απονομή καθώς τρεις ταινίες, τα «Hidden figures» (που πήρε και το ακριβοθώρητο βραβείο ομαδικής ερμηνείας σε ταινία), «Fences» και «Moonlight», με πρωταγωνιστές Αφροαμερικανούς και σαφή πολιτική στάση, ξεχώρισαν στα βραβεία την ώρα που μουσουλμάνοι συλλαμβάνονταν στα αεροδρόμια της Αμερικής και πραγματοποιούνταν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Πρόσφυγες καλωσήλθατε» και «Αφήστε τους να μπουν» ήταν τα μηνύματα του τηλεοπτικού σταρ Σάιμον Χέλμπεργκ («The big bang theory») και της συζύγου του Τζοσελίν Τάουνι στο κόκκινο χαλί των SAG, έξω από το Shrine Auditorium του Λος Αντζελες. Ο Αστον Κούτσερ ξεκίνησε πρώτος μια σειρά φορτισμένων λόγων παρουσιάζοντας το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου στην Εμα Στόουν («La la land»). «Είμαι πολίτης του κόσμου», είπε ο Κούτσερ απευθυνόμενος «σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στα αεροδρόμια που ανήκουν στη δική μου Αμερική», για να τονίσει «είστε μέρος του υλικού από το οποίο είμαστε όλοι φτιαγμένοι, σας αγαπάμε και σας καλωσορίζουμε». «Είμαι κόρη μετανάστη», είπε η βραβευμένη Τζούλια Ντρέιφους, η «τηλεοπτική» πρόεδρος της Αμερικής στη σειρά «Veep», εξηγώντας πως ο πατέρας της διέφυγε από τη ναζιστική Γαλλία. «Ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι σφάλμα και είναι αντιαμερικανικός», τόνισε.

Η διαφορετικότητα

Ο βραβευμένος δευτεραγωνιστής του «Moonlight», Μαχερσάλα Αλί, στάθηκε στη σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας με αφορμή τη θεματική της ταινίας που αφορά τη σκληρή ενηλικίωση ενός Αφροαμερικανού σε γκέτο του Μαϊάμι: «Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν καταδιώκεις τους ανθρώπους, κλείνονται στον εαυτό τους», είπε με νόημα.

Σαρκαστικός ο Μπράιαν Κράνστον, τιμημένος για την ενσάρκωση του προέδρου Λίντον Τζόνσον στο τηλεοπτικό «All the way», ξεστόμισε ένα «νομίζω ότι ο 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αγκάλιαζε τον 45ο και θα του ευχόταν κάθε επιτυχία για να του πει "απλώς μην κατουρήσεις στη σούπα που θα φάμε όλοι μαζί"», ενώ ο Ντέιβιντ Χάρμπορ του «Stranger things» ύψωσε το βραβείο του βροντοφωνάζοντας «θα προσπεράσουμε τα ψέματα, θα κυνηγήσουμε τα τέρατα».

Στον αντι-Τραμπ παλμό των SAG και η Ριάνα ξεσπάθωσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου στο Twitter χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο γουρούνι».

Σύσσωμη ήταν η αντίδραση διάσημων ονομάτων και στα social media από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του προεδρικού διατάγματος με μπροστάρηδες δεινούς επικριτές του Τραμπ όπως ο Μάικλ Μουρ και ο Αλεκ Μπόλντουιν, αλλά και πολλούς ακόμα, όπως οι Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Μία Φάροου, Μαρκ Ράφαλο και Ζόι Καζάν (εγγονή του Ηλία Καζάν) ν' ακολουθούν.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους «άδικους όρους που επιβάλλονται στους συμπατριώτες μου και τους πολίτες άλλων έξι χωρών», καταδεικνύοντας μια τακτική διχασμού και εχθρότητας που ακολουθείται επίσης από σκληροπυρηνικούς της χώρας του και στενόμυαλα άτομα, όπως σημειώνει, ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί αποφάσισε (όπως και η πρωταγωνίστριά του Ταρανέ Αλιντουστί) να μην παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ όπου είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά με τον «Εμποράκο». Ακόμα κι αν γίνονταν εξαιρέσεις για το ταξίδι του.

Ανησυχητικό

Ο τιμημένος με το ξενόγλωσσο Οσκαρ για το «Ενας χωρισμός» (2011) δημιουργός έχει στο πλευρό του την Αμερικανική Ακαδημία που από νωρίς είχε εκδώσει ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το απαγορευτικό προεδρικό διάταγμα «εξαιρετικά ανησυχητικό», όπως και Βρετανούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς (τους Τέρι Γκίλιαμ, Μάικ Λι, Κίρα Νάιτλι, Τζούλι Κρίστι και πολλούς ακόμα) που ζητούν με επιστολή τους να προβληθεί ο «Εμποράκος» έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο τη νύχτα της απονομής των Οσκαρ.

500.000$ για τους πρόσφυγες
Πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες συγκέντρωσε από το Σάββατο έως τη Δευτέρα με έρανο ο Ινδοαμερικανός ηθοποιός Καλ Πεν, αντιδρώντας σε ρατσιστικό tweet που έλαβε αφού δημοσιοποίησε την αντίδρασή του στην απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.