25.1.17

Ομοφοβικό ξέσπασμα Πλεύρη

Την ίδια υπερασπιστική γραμμή που είχε οδηγήσει στην καταδίκη του για ομοφοβική εξύβριση της ΛΟΑΤ ακτιβίστριας Αντρεα Γκίλμπερτ στο ποινικό δικαστήριο ακολούθησε και χτες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ο γνωστός Κώστας Πλεύρης, κατά την εκδίκαση της αγωγής που του άσκησε η κ. Γκίλμπερτ για την ίδια υπόθεση, που αφορά τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Πλεύρης σε εξώδικη δήλωσή του προς τον εισαγγελέα άλλης δίκης, στην οποία είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας η κ. Γκίλμπερτ.

Ο κατηγορούμενος εξέφρασε την αντίρρησή του για την κλήση της μάρτυρα, την οποία χαρακτήρισε ψυχανώμαλο και γενετησίως διεστραμμένο πρόσωπο, επειδή υπερασπίζεται τις λεσβίες, καθώς και ότι δεν σέβεται την αλήθεια, επειδή δεν σέβεται τη γυναικεία της φύση, όντας λεσβία η ίδια.
Ο κατηγορούμενος, που την προηγουμένη είχε ζητήσει συγγνώμη από την κ. Γκίλμπερτ, χωρίς να γίνει δεκτή, επιχείρησε να μετατρέψει την εξέταση των μαρτύρων σε διαδικασία αγόρευσης, ξεφεύγοντας συχνά σε ένα προκλητικό και παραληρηματικό ομοφοβικό ξέσπασμα.
Εν είδει τεκμηρίωσης, επιχείρησε να παραθέσει βιβλιογραφία κυρίως από τα δικά του ομοφοβικά πονήματα, επικαλέστηκε ακόμα και τον Σωκράτη και χρησιμοποίησε τα ίδια ομοφοβικά επιχειρήματα και την ίδια φρασεολογία για τα οποία καταδικάστηκε στο ποινικό δικαστήριο, στην πρώτη γνωστή υπόθεση καταδίκης για ομοφοβικό λόγο στην Ελλάδα.
Η στάση του προκάλεσε πολλές φορές την παρέμβαση της έδρας, που του ζήτησε να περιοριστεί σε ερωτήσεις, όπως προβλέπει η διαδικασία, και να σταματήσει τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Μάταια. «Δεν σέβεται τη γυναικεία φύση, άρα δεν σέβεται την αλήθεια, είναι η γνώμη μου», είπε για την ενάγουσα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας Παναγιώτη Δημητρά, εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, παλιό μέλος του οποίου είναι η κ. Γκίλμπερτ. «Είναι εξύβριση, δεν είναι γνώμη», απάντησε ο κ. Δημητράς.
«Αμα είναι ομαλοί οι ομοφυλόφιλοι όταν κάνουν, τρόπος του λέγειν, έρωτα, τότε οι ετεροφυλόφιλοι είναι ανώμαλοι. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο», επέμεινε ο κ. Πλεύρης. «Ο κόσμος δεν λέει ομοερωτικά, λέει πούστικα» και «έρχονται οι ομοφυλόφιλοι τώρα να μας δικάσουν; Ποιος θέλει το παιδί του να είναι ομοφυλόφιλος;», ήταν άλλες φράσεις που ακούστηκαν στο δικαστήριο, προκαλώντας την αντίδραση της έδρας.
Ο μάρτυρας υπεράσπισης, παλιός φίλος του κατηγορούμενου και απόστρατος αξιωματικός του στρατού, κατέθεσε ότι οι υποψήφιοι προς στράτευση «δεν κατατάσσονται λόγω της ιδιορρυθμίας που είχαν από τα σπίτια τους. Θεωρούνται ανίκανοι προς στράτευση» και ισχυρίστηκε ότι στα βιβλία του ο κ. Πλεύρης δεν στρέφεται κατά προσώπων, αλλά κατά των πράξεών τους.
«Σε ποια πράξη της ενάγουσας αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης; Ποια είναι η πράξη; Ποιος ο στόχος; Οτι ήταν ομοφυλόφιλη. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πράξη;», τον ρώτησε ο συνήγορος της ενάγουσας, Χρήστος Γραμματίδης. «Στις πράξεις που κάνουν οι ομοφυλόφιλοι», απάντησε ο μάρτυρας, που έδειξε να αιφνιδιάζεται. «Δεν ενδιαφέρουν το δικαστήριο οι προσωπικές απόψεις του κατηγορούμενου, δεν δικάζεται για τις απόψεις του για την ομοφυλοφιλία, αλλά για συγκεκριμένη πράξη εξύβρισης», επισήμανε ο κ. Γραμματίδης. Η απόφαση αναμένεται να βγει σε μερικούς μήνες.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.