30.1.17

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ των προσφύγων σε όλη την Κρήτη αύριο

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες, διοργανώνονται από φορείς και πολίτες της Κρήτης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά. Οι πολίτες δηλώνουν ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και ζητούν να κλείσουν άμεσα οι καταυλισμοί.

Κάλεσμα απηύθυνε η  «Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες» για τη συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 6 το απόγευμα έξω από το δημαρχείο.
Tο κάλεσμα συνυπογράφουν οι: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΏΝ ΧΑΝΙΑ
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:
21/1/2017: Ένας ακόμα νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια στην προσπάθεια του να ζεσταθεί μέσα σε σκηνή. Δεν πρόκειται για «δυστύχημα», αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα!
25/1/2017: Άλλη μια «τυχαία απώλεια» πρόσφυγα κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, στη Σάμο αυτή τη φορά, όπως και τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας που συνέβησαν την ίδια μέρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Ήταν από τους χιλιάδες ανθρώπους που η Ελλάδα και η Ευρώπη-φρούριο εγκλωβίζουν σε χώρους που θυμίζουν χωματερές. Σε άθλιες συνθήκες εν μέσω πολικού ψύχους χωρίς τροφή, συχνά χωρίς τρεχούμενο -πόσω μάλλον ζεστό-νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη. Ενώ τεράστια κονδύλια έχουν σπαταληθεί και οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι «κανένας πρόσφυγας δεν έχει μείνει στο κρύο», από τα στρατόπεδα της Μόριας στη Λέσβο και της Σούδας στη Χίο, μέχρι τα κοντέινερ του Ελαιώνα και της Μαλακάσας, οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων είναι εγκληματικές.
Την ίδια ώρα οι απελάσεις προς την «ασφαλή Τουρκία» συνεχίζονται ταχύτατα. Απελάσεις εγκληματικές, τις περισσότερες φορές συνώνυμες του θανάτου. Η αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, στην περίπτωση του Mohamed A. ο οποίος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας από τις 13/12/16, διεκδικώντας με τη ζωή του τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Παρά το σοβαρότατο κίνδυνο υγείας, η Αστυνομία βάζει εμπόδια ακόμα και στη νοσηλεία του.
Η κρατική, ευρωπαϊκή και διεθνής διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συνίσταται στην απόλυτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί έγκλημα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Οδηγεί στον κοινωνικό κανιβαλισμό, εκχωρεί την πρωτοβουλία κινήσεων σε φασιστικά μορφώματα και αντιδράσεις, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στο σχολείο στο Πέραμα.
Εμείς όμως που δεν συναινούμε στο έγκλημα, που αναγνωρίζουμε τους καταυλισμούς ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, συντασσόμαστε με τα αισιόδοξα παραδείγματα αλληλεγγύης που υψώνουν το ανάστημα τους στο φασισμό, που υπερασπίζονται τα ανοιχτά σχολεία, που προσφέρουν από το υστέρημα τους, που ονειρεύονται έναν κόσμο με αξιοπρέπεια για όλους.
Απαιτούμε:
• να κλείσουν άμεσα καταυλισμοί και στρατόπεδα συγκέντρωσης και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες/μετανάστες-στριες σε κατάλληλους χώρους με όλες τις απαραίτητες παροχές        θέρμανσης, τροφής, υγειονομικής περίθαλψης
• να επιταχθούν-ανοιχτούν δημόσιοι χώροι, κλειστά σπίτια και ξενοδοχεία για όσο χρειαστεί
• να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων, εντός και εκτός της χώρας
• να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια των απελάσεων
• να σταματήσει η εμπλοκή και η συνενοχή της Ελλάδας στους πολέμους που διεξάγονται και η παραχώρηση της Σούδας ως βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Είτε ντόπιος, είτε πρόσφυγας ή μετανάστης-στρια, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται αξιοπρεπούς στέγης, θέρμανσης, ρεύματος, νερού και φαγητού!
Η δημιουργία κατώτερων ανθρώπων, εξαθλιωμένων, αστέγων, ανέργων και πεταμένων στο περιθώριο δε θα περάσει!
Η αλληλεγγύη δεν απειλείται από κανένα πρόσχημα οικονομικής και εθνικής ασφάλειας!
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00, ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν την ίδια ημέρα και ώρα σε Ηράκλειο και Χανιά.

Από efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου