20.12.16

Όλο και χειροτερεύει η Μόρια


Χαώδης για άλλη μια εβδομάδα είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου επεισόδια ξεσπούν καθημερινά ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που οι μόνες απαντήσεις που βρίσκουν στην αγωνία τους είναι στις φήμες για εκκένωση του Κέντρου και άνοιγμα των συνόρων. Ταυτόχρονα πληθαίνουν όσοι ασθενούν λόγω κρυώματος και έλλειψης θέρμανσης, ενώ εντοπίζεται έλλειψη φαρμάκων, συνολική αδυναμία παρακολούθησης του Κέντρου και ασαφείς απαντήσεις από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου για όσους αναμένουν συνέντευξη αλλά και να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.


«Ανοίγουν τα σύνορα»!
Μια ανάρτηση σε μια ομάδα στο facebook, την οποία παρακολουθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει νέες διαμαρτυρίες, αλλά και απειλές. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση ανέφερε: «Θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ευρώπη. Έως το τέλος του χρόνου θα εκκενωθεί το camp». Αυτό που κυκλοφόρησε μέσα σε λίγες ώρες μέσα στον καταυλισμό είναι ότι ακούστηκε από τα μεγάφωνα (!), δηλαδή από τη διοίκηση του Κέντρου, ότι όλοι θα αποχωρήσουν για την Αθήνα. Αυτό που εν τέλει είχε ακουστεί από τα μεγάφωνα και έκανε πιο αληθοφανείς τις φήμες περί εκκένωσης, ήταν ότι καλούνταν όλοι να παραμείνουν στις σκηνές τους για να καταγραφούν από την Αστυνομία.
Άμεσα εκατοντάδες πρόσφυγες μάζεψαν τα πράγματά τους και ζητούσαν λεπτομέρειες από τους εργαζόμενους του Κέντρου και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Την ίδια ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν να τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα, ότι δεν πρόκειται να κλείσει το Κέντρο της Μόριας, αρκετοί πρόσφυγες απείλησαν ότι θα το κάψουν, ενώ άλλες μητέρες φώναζαν: «Θα πεθάνουμε εδώ μέσα, βγάλτε μας επιτέλους, δεν αντέχουμε!»

Το Άσυλο 
Η πολύμηνη καθυστέρηση έχει κυριολεκτικά «ξεκάνει» πρόσφυγες αλλά και το προσωπικό, που έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά με κάθε είδους ακρότητες. Τις προάλλες ένας πρόσφυγας απειλούσε ότι θα μαχαιρωθεί και έπρεπε να επέμβει η Αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πρόσφυγες λένε στο «Ε» ότι δεν βρίσκουν άκρη ούτε από τις Επιτροπές Ασύλου: «Μας δίνουν ένα συγκεκριμένο ραντεβού μετά από μήνες για να περάσουμε από συνέντευξη και, όταν πηγαίνουμε εκεί, κλείνουν τις πόρτες, δεν μας αφήνουν να μπούμε μέσα, ούτε μας εξηγούν τι πρέπει να γίνει για να φύγουμε από δω!»
Την ίδια ώρα και ενώ είχε εκκενωθεί η πτέρυγα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, με τις νέες αφίξεις μετρήθηκαν 25 νέα άτομα.

Χωρίς θέρμανση
Εντός του Κέντρου της Μόριας υπάρχουν κάποια κοντέινερ που φιλοξενούν οικογένειες και σ’ αυτά λειτουργεί ο κλιματισμός. Όμως στις σκηνές, όπου επίσης υπάρχουν οικογένειες, δεν υπάρχει θέρμανση και οι θερμοκρασίες της περιόδου που διανύουμε για εκατοντάδες κόσμου είναι εντελώς ασυνήθιστες. Ακόμα και πολιτισμικά, πολύ νωρίτερα αφού πέσει η θερμοκρασία, πρόσφυγες φώναζαν ότι «θα πεθάνουμε από το κρύο», γιατί είναι μια κατάσταση πρωτοφανής για κείνους που έχουν συνηθίσει σε εντελώς άλλα κλίματα. 


Όμως το ίδιο το κρύο και η απουσία μέριμνας όπως και ο συνωστισμός των ανθρώπων έχει κάνει ήδη ζημιά. Οι ασθενείς από γρίπη πληθαίνουν, τα φάρμακα λιγοστεύουν και οι ΜΚΟ δεν προλαβαίνουν να δώσουν λύση σε όλους. Ας σημειωθεί ότι σε πάρα πολλές σκηνές δεν υπάρχει φωτισμός από το απόγευμα και μετά και ο κόσμος δεν βλέπει ούτε για να φάει ή να ταΐσει τα παιδιά του!
Το τελευταίο διάστημα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει αναλάβει τη διενέργεια συσκέψεων μεταξύ της Υπηρεσίας Ασύλου και των επικεφαλής των κοινοτήτων (αφγανική κ.λπ.) ώστε οι τελευταίοι να ενημερώνουν τους ομοεθνείς τους για να μη γίνεται παραπληροφόρηση. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Υπάρχει σχεδιασμός;
Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος μεγάλος χώρος εντός του Κέντρου της Μόριας, ώστε να εντάσσονται για καταγραφή οι νεοεισερχόμενοι αλλά και για τις ιατρικές εξετάσεις. Πληροφορίες αρκετών ΜΚΟ κάνουν λόγο για νέο κύμα αφίξεων στις αρχές του νέου χρόνου.
Παράλληλα, αυτό που συζητιέται έντονα είναι το σχέδιο μεταφοράς αρκετών προσφύγων και μεταναστών σε δομές στη Θεσσαλονίκη, ώστε στη Μόρια να παραμείνουν, αφού μεταφερθούν οι εν λόγω, κυρίως οικογένειες. Αν το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, θα σημαίνει ότι η παρέμβαση που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ότι θα έκανε προς τους ομολόγους του της Ε.Ε. για μεταφορά μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ενδοχώρας χωρίς να εκπέσει η συμφωνία με την Τουρκία βαίνει προς υλοποίηση. Οι επόμενες κινήσεις θα δείξουν αν οδεύουμε προς αποσυμφόρηση με τη μαζική μετακίνηση εγκλωβισμένων ή αν τελικά πρόκειται για σενάρια που περιορίζονται σε μετακίνηση μικρών αριθμών μεταναστών που δεν θα επηρεάσουν αισθητά την όλη κατάσταση στο νησί.


Πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.