19.12.16

Δίκη χρυσαυγιτών για τα έκτροπα στη Ραφήνα

Στο εδώλιο κάθονται σήμερα, ύστερα από τέσσερα χρόνια, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής Γεώργιος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας τον Σεπτέμβριο του 2012.

Οι δύο χρυσαυγίτες δικάζονται ενώπιον του Θ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για αντιποίηση αρχής, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στο πλαίσιο διατάραξης κοινής ειρήνης.
Ειδικότερα, στις 7/9/2012 γύρω στις 20.30, το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους Γερμενή και Ηλιόπουλο εμφανίστηκε στο πανηγύρι της Ραφήνας.
Εκεί οι χρυσαυγίτες άρχισαν να κάνουν έλεγχο στους μετανάστες μικροπωλητές, ζητώντας τους να τους δείξουν τις άδειές τους και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε πάγκους μεταναστών με τα κοντάρια από σημαίες που κρατούσαν και με κλοτσιές να καταστρέφουν το εμπόρευμά τους. Η βίαιη αυτή ενέργεια καταγράφεται βέβαια σε βίντεο, όπως καταγράφεται καθαρά και ο ίδιος ο Ηλιόπουλος να ζητά και να ελέγχει τις άδειες μεταναστών μικροπωλητών.
Οπως έχει καταθέσει Νιγηριανός μικροπωλητής, μπροστά στον πάγκο του εμφανίστηκαν 40-50 άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες και ο ένας από αυτούς του ζήτησε την άδεια για τον πάγκο.
Ο Νιγηριανός, όπως έχει πει, απάντησε ότι θα πάει να φέρει την άδεια από το αυτοκίνητό του, αλλά όταν επέστρεψε είδε τον συγκεκριμένο άνδρα μαζί με τους υπόλοιπους μαυροφορεμένους να σπάνε τον πάγκο του, καταστρέφοντας το εμπόρευμά του και άλλους πάγκους.
Μάλιστα όταν του επιδείχθηκε το βίντεο με τον Ηλιόπουλο, τον αναγνώρισε ως τον άνδρα που του ζήτησε την άδεια και που στη συνέχεια συμμετείχε στο σπάσιμο των πάγκων.
Αλλά και δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ραφήνας, που είχαν υπηρεσία στο πανηγύρι, μιλούν για περίπου 50 άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και σημαίες της Χρυσής Αυγής και φορούσαν μαύρες μπλούζες με το σήμα της οργάνωσης, και καταθέτουν ότι είδαν τους χρυσαυγίτες να σπάνε έναν πάγκο.
Ο ένας καταθέτει, μάλιστα, ότι πριν από τη βίαιη ενέργεια είδε τους χρυσαυγίτες να περνούν μπροστά του παρατεταγμένοι σε τριάδες, καθώς και ότι μετά το σπάσιμο οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το σημείο του επεισοδίου και είδαν τους πάγκους να είναι διαλυμένοι.

Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα και ο αστυνομικός της ασφάλειας του Γερμενή, ο οποίος ένα χρόνο μετά αναφέρθηκε στο σχετικό πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. ως διασυνδεδεμένος με τη Χρυσή Αυγή και τέθηκε σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και της πλαστογραφίας, κατέθεσε ότι είδε μέλη της Χρυσής Αυγής να ανατρέπουν τον πάγκο μικροπωλητή, «ο οποίος συμπαρέσυρε» άλλους δύο πάγκους.
Φυσικά ο Γερμενής και ο Ηλιόπουλος, σε έγγραφες εξηγήσεις τους, αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο σπάσιμο, ενώ έκαναν λόγο για ανατροπή «ενός» μόνο πάγκου.
Οσο για τους ελέγχους σε μικροπωλητές, ο Γερμενής αρνήθηκε ότι είχε σχέση με αυτήν την ενέργεια, ενώ ο Ηλιόπουλος, που δεν μπορούσε να την αρνηθεί αφού καταγράφεται στο βίντεο, ισχυρίστηκε ότι διεξήγε «έρευνα» προκειμένου να αποδείξει ότι υπήρχαν στον χώρο παράνομοι μικροπωλητές.

Μέρος του σχεδίου

Ομως τις επόμενες μέρες της επίθεσης στη Ραφήνα, ο Γερμενής είχε ομολογήσει ότι οι καταστροφές των πάγκων, που βέβαια ήταν πάνω από ένας, αποτελούσαν οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας στο ρ/σ Βήμα FM ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι που εμείς απομακρύναμε από το πανηγύρι δεν είχαν χαρτιά. Δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε. Οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχανε χαρτιά».
Και αν και ισχυρίστηκε ότι δεν έκαναν «έλεγχο» μόνο σε μετανάστες, ομολόγησε ότι και οι «έλεγχοι» ήταν μέρος του ίδιου σχεδίου: «Κινηθήκαμε σε όλο το πανηγύρι και ζητήσαμε άδειες από όλους, όχι μόνο από τους παράνομους ή τους λαθρομετανάστες ή τους μη Ελληνες. Κινηθήκαμε σε όλους».
Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση λίμναζε τέσσερα χρόνια στην προανάκριση.
Χρειάστηκε η προ μηνών ενημερωτική για την εξέλιξη της δικογραφίας επιστολή του Θανάση Καμπαγιάννη, δικηγόρου της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προς τον πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος διαβίβασε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές την επιστολή προς ενημέρωσή τους και μόνο τότε προσδιορίστηκε η δίκη.

Στο σκαμνί και για την επίθεση στον Καμίνη

Εκτός από την επίθεση στους μικροπωλητές στη Ραφήνα, ο υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Γ. Γερμενής, κάθεται σήμερα στο «σκαμνί» και για την επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, την Πέμπτη 2 Μαΐου 2013.
Ηταν τρεις ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα και μόλις είχε απαγορευτεί από τον δήμαρχο το συσσίτιο μίσους που ήθελε να διοργανώσει το νεοναζιστικό μόρφωμα στην πλ. Συντάγματος, «μόνο για Ελληνες». Δεν μοιάζει άστοχο το σχόλιο ότι η έως τότε «άτρωτη» Χρυσή Αυγή, δέχτηκε το πρώτο της πλήγμα.
Πώς προσπάθησε να απαντήσει το νεοναζιστικό μόρφωμα; Ο χρυσαυγίτης, γνωστός και ως «Καιάδας», εισέβαλε επικεφαλής ομάδας εφόδου στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου (απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης, λίγα μέτρα από τα κεντρικά γραφεία του μορφώματος), έβρισε και επιχείρησε να γρονθοκοπήσει τον δήμαρχο, που εκείνη τη στιγμή διένειμε πασχαλινά δώρα σε παιδιά. Με τη γροθιά του χτύπησε ένα 12χρονο κοριτσάκι.
Ο Γερμενής ακινητοποιήθηκε από τους άνδρες της ασφάλειας του κ. Καμίνη, οι οποίοι διαπίστωσαν εκείνη τη στιγμή ότι οπλοφορεί. Ταυτόχρονα, η αστυνομία απέτρεψε έφοδο ομάδας χρυσαυγιτών που επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο, από την πίσω πλευρά του. Νωρίτερα, μέλη του μορφώματος είχαν σχηματίσει πομπές μοτοσικλετών στους δρόμους γύρω από το δημαρχείο, εξαπολύοντας βρισιές και απειλές εναντίον του δημάρχου.
«Το νεοναζιστικό μόρφωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έρχεται αντιμέτωπο με τον νόμο», δήλωνε ο κ. Καμίνης, παραπέμποντας παράλληλα στη φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».
Η υπόθεση εκδικάζεται στις 10.30, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών της Ευελπίδων (κτίριο Προκάτ), με τον Γερμενή να κατηγορείται για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης.
Πηγή:ΕΦ.ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.