27.12.16

Αντίο Τζωρτζ

Πολλοί θυμούνται τον Τζωρτζ Μάικλ για τις επιτυχίες του, για τα χαρούμενα τραγούδια που έγραφε, γιατί ήταν μια ποπ ιδιοφυία,γιατί αποτέλεσε το ιδανικό σάουντρακ για την νιότη τους. Πολλοί θα τον θυμούνται για την σύλληψη του από την αστυνομία, πράγμα που τον ανάγκασε να αποκαλύψει ότι ήταν ομοφυλόφιλος, πράγμα το οποίο έκρυβε για να μην δυσαρεστήσει την μητέρα του. Πολλοί επίσης θα τον θυμούνται για την εικόνα του 'κακού παιδιού", που τον έκανε τροφή για την κίτρινη μερίδα του τύπου. Λίγοι, όμως, θα μιλήσουν για την άλλη πλευρά του. Την πλευρά που εμείς θυμόμαστε.


Τον θυμόμαστε για την αντίθεση του στην εισβολή των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ, για την οξεία κριτική που άσκησε στον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τονι Μπλαιρ για την δουλικότητα του προς τον Τζώρτζ Μπους τον Νεότερο (Tony Blair You Are a Texas Poodle!). Επίσης θυμόμαστε έναν Τζωρτζ Μαικλ, που μετά την αποκάλυψη της σεξουαλικότητας του έδωσε αγώνες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, που έχασε φίλους και συντρόφους από το Έητζ, αλλά έμεινε να παλεύει και για αυτούς που ζούσαν με αυτό. Τον Τζωρτζ Μάικλ που στάθηκε δίπλα στις νοσοκόμες και τους ανθρώπους που παλεύαν με τον καρκίνο. Τον Τζωρτζ Μαικλ που μισούσε την Μάργκαρετ Θάτσερ όσο οτιδήποτε άλλο.

Και θυμόμαστε και τον Τζώρτζ Μαικλ, που μαζί με τον φίλο του Andrew Ridgedley, το καλοκαίρι 1984, όταν ως Wham! βρίσκονταν στον κωλοφόνα της δόξας τους, συμμετείχαν σε μια συναυλία συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους, που έδιναν έναν τιτάνιο-και θρυλικό- αγώνα για να υπερασπιστούν τις δουλειές τους, απέναντι σε μια κυβέρνηση Θάτσερ που ήταν ορκισμένη να τους τσακίσει. Βλέπετε, δεν είχε επιλέξει τον εύκολο δρόμο ενός ποπ ινδάλματος που δεν μιλάει καθόλου για όσα γίνονται γύρω του, ή, ακόμα χειρότερα, γίνεται κολαούζος της εξουσίας. Είχε άποψη, και δεν δίσταζε να την εκφράσει, ακόμα και αν αυτό τον οδηγούσε σε περιπέτειες.

Και έγραφε χαρούμενα και αισιόδοξα τραγούδια, όχι γιατί πίστευε ότι έτσι θα βγάλει λεφτά, αλλά γιατί πίστευε ότι η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρει κανείς θάρρος, και να βγει εκεί έξω, για να παλέψει ενάντια στις όποιες δυσκολίες έχει, και ενάντια στην μίζερη καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.