28.11.16

Μυτιλήνη: Οι πρόσφυγες απαιτούν να φύγουν από το νησί

Από μία κλωστή κρέμεται η ηρεμία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες ξεσηκώνονται μετά και την επιδείνωση του καιρού. Η πτώση της θερμοκρασίας και οι δυνατές βροχές που αναμένονται από σήμερα πονοκεφαλιάζουν τις Αρχές, την ίδια ώρα που στη Μόρια αρκετοί πρόσφυγες αρνούνται να επιστρέψουν στο hotspot και να μείνουν στις σκηνές. Μετά το τραγικό περιστατικό της περασμένης Πέμπτης όπου μία 60χρονη και ο 6χρονος εγγονός της έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη φιάλης -ενώ η 25χρονη μητέρα του μικρού και ο 4χρονος αδελφός του εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας- και το σκηνικό κόλασης που ακολούθησε στη δομή, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης το απόγευμα του Σαββάτου ζητώντας την αποχώρησή τους από το νησί. Μικρά παιδιά με φωτογραφίες του 6χρονου και του 4χρονου αδελφού του είχαν τεθεί στην κορυφή της πορείας διαμαρτυρίας, στην οποία κυριαρχούσαν συνθήματα για τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

«Η ανησυχητική ηρεμία των τελευταίων ωρών μάς προβληματίζει ιδιαίτερα. Οι συνθήκες στη Μόρια δεν είναι κατάλληλες και οι σκηνές, όσο μεγάλες και όσο γερές και αν είναι, δεν προσφέρονται για τις οικογένειες των προσφύγων. Είναι αδύνατον να βγάλουν τον χειμώνα εκεί. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ομηρεία και η μόνη διέξοδος, είναι η αποσυμφόρηση του νησιού» είπε στο «Εθνος», ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, και έκανε γνωστό ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο.

Συνεργεία του δήμου και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έδωσαν μάχη με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες και αποκατέστησαν τις ζημιές στη Μόρια, εγκαθιστώντας νέες σκηνές, ωστόσο αρκετοί έχουν φύγει, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και αναζήτησαν στέγη σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

«Υπάρχει διάχυτη μία ένταση που φοβόμαστε ότι θα ξεσπάσει σε ανύποπτο χρόνο και με ασήμαντη αφορμή. Ο καιρός επιδεινώνεται και οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά. Το υπέδαφος δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα νερά ενδεχόμενης δυνατής βροχής, ενώ και το κρύο κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση» δήλωσε ο συντονιστής πεδίου των Γιατρών του Κόσμου, Δημήτρης Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία είπε ότι «δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό στα νησιά» και τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε λύσεις».

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hotspot και κάλεσε τους νησιώτες να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι αν φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά, τίθεται σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.