27.11.16

Προσφυγόπουλα - σκλάβοι στην Γαλλία...



Από τη “ζούγκλα” του Καλαί, στα κέντρα υποδοχής και από κει στην καταναγκαστική εργασία - Αποκαλυπτικό άρθρο του Guardian.
H λίστα των εγκλημάτων του καπιταλισμού είναι ατελείωτη. Το κέρδος μπαίνει πάνω απ’ όλα και η ανθρώπινη ζωή εκμηδενίζεται. Του εργάτη φυσικά, του αδύναμου που μετέχει δια της οικονομικής βίας σε μια άθλια, χυδαία συναλλαγή. “Αν θες να ζήσεις γίνε σκλάβος” και οι διαχειριστές του συστήματος θα σου που ότι μετέχεις στη “μισθωτή εργασία”.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους λόγω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, δεν υπάρχουν προσχήματα. Η αστική δημοκρατία δεν σέβεται ούτε τους δικούς της κανόνες και νόμους και επιτρέπει χωρίς αιδώ τη σκλαβιά ανηλίκων! Ο “πολιτισμός” της Δύσης βρωμάει υποκρισία, προχωράει σαδιστικά και διαδίδει την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα.

Τα παιδιά πρόσφυγες που στάλθηκαν από τη “ζούγκλα” του Καλαί σε υποτιθέμενα ασφαλή κέντρα υποδοχής στην Γαλλία, καταγγέλλουν ότι έχουν εξαναγκαστεί σε καταναγκαστική εργασία. Συνεντεύξεις με ασυνόδευτους ανήλικους από το στρατόπεδο προσφύγων μέχρι τα επίσημα κέντρα υποδοχής, αποκάλυψαν καταγγελίες ότι παιδιά έχουν σταλεί για αμισθί εργασία σε φάρμες ώστε να μαζέψουν μήλα για τα γαλλικά σουπερμάρκετ. Οι νεαροί δήλωσαν ότι ήταν πολύ φοβισμένοι για να αρνηθούν μια και ανησυχούν ότι θα βλάψει την προσπάθειά τους να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα 33 παιδιά με τα οποία μίλησε η οργάνωση “Safe Passage UK”, το ένα τέταρτο απ’ αυτά πρόσθεσε ότι δεν τους είχαν δοθεί καθαρά ρούχα από τη στιγμή που φτάσανε στα κέντρα υποδοχής. Το 39% των ανήλικων συνεντευξιαζόμενων δήλωσε ότι ένιωθε καλύτερα στην παραγκούπολη του Καλαί, παρά στα καταλύματα που έστησαν οι γαλλικές αρχές! Εφηβος εγκατεστημένος σε καμπ στη βόρεια Γαλλία αναφέρει: “Είναι απαίσια. Δουλεύαμε όλη μέρα μαζεύοντας μήλα και μας άφησαν να φάμε τα σάπια. Τα υπόλοιπα πουλήθηκαν. Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε με την οικογένειά μας στη Μεγάλη Βρετανία”.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, υπό τον φόβο της απώλειας παροχής ασύλου, οι ανήλικοι αναγκάζονταν να μαζεύουν κάθε μέρα τέσσερα κιλά μήλα. Χαρακτηριστικά ένας απ’ αυτούς τονίζει ότι “φοβόμαστε να μην το κάνουμε γιατί μπορεί να επηρεάσει τις αιτήσεις ασύλου. Τι θα κάνω αν δεν με αφήσουν να ζήσω εδώ και με απελάσουν;”.

Τον Ιούλιο, η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκε ότι θα απαλλάξει τον κόσμο από τη βαρβαρότητα της σύγχρονης σκλαβιάς και ότι η καταναγκαστική εργασία ανηλίκων είναι μια από τις άθλιες εκφάνσεις της. Ο Ρόμπερτ Γκούντγουϊλ, υπουργός Μετανάστευσης, είπε σε βουλευτές ότι τα παιδιά στα κέντρα υποδοχής “βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, καλά φροντισμένα” και πως “δεν έχω λάβει κανένα παράπονο για τις εγκαταστάσεις”.

Η Τζάνετ Ντάρλι, εκπρόσωπος της ομάδας “Citizens UK”, στην οποία περιλαμβάνεται η “Safe Passage UK”, δήλωσε ότι “είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την προστασία των παιδιών στη Γαλλία. Η ομάδα μας είχε αναφορές για καταναγκαστική εργασία και ασυνόδευτα παιδιά να ζουν με ενήλικους”.

Οι ανήλικοι που μίλησαν το έκαναν στη γλώσσα τους και για 45 λεπτά. Πέντε απ’ αυτά αποκάλυψαν ότι δεν ένιωθαν ασφαλή. Από τα 33, μόνο πέντε παραδέχτηκαν ότι τους μίλησαν αξιωματούχοι των γαλλικών υπηρεσιών με τρία να δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία επαφή με κανέναν επίσημο, είτε από τη Γαλλία είτε από το Ην. Βασίλειο. Επίσης, τρία παιδιά ανέφεραν ότι ενήλικες ζούσαν μαζί τους θέτοντας θέμα ασφάλειας. Το ένα απ’ αυτά τόνισε: “Μοιάζει με φυλακή. Δεν έχουμε πράγματα να παίξουμε και συνέχεια μένουμε στο δωμάτιο μας. Ζούμε με ενήλικους άνω των 20 ετών”.

Αλλος ανήλικος εκλιπαρεί να τους πάρουν από τη Γαλλία και να πάνε στη Βρετανία. Η ανάγκη φυγής από τη “φιλόξενη” Γαλλία έκδηλη. Δύο αγόρια είχαν δραπετεύσει και άλλα δύο σκέφτονταν να το σκάσουν αν η κατάσταση τους δεν βελτιωνόταν. Όπως είπε ένας απ’ αυτούς, “εάν άλλοι το σκάσουν δεν πρόκειται μείνω”.

Ο επίσκοπος Πολ Μπάτλερ σημειώνει πως “τα παιδιά στη Γαλλία απελπίζονται όλο και πιο πολύ μια και μαθαίνουν ελάχιστα από τους επίσημους, ενώ γεμίζουν το κενό με φήμες και εικασίες”.

Μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου περίπου 350 παιδιά είχαν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υπηρεσία “Home Office” (τμήμα των εσωτερικών υποθέσεων της Βρετανίας) να περιμένει μερικές εκατοντάδες ακόμη να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, σχεδόν δύο χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν καταγραφεί στον καταυλισμό του Καλαί πριν την εκκένωσή του και φιλανθρωπικές οργανώσεις αγωνίζονται να φέρουν χίλιους πριν τα Χριστούγεννα, καθώς η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ δήλωσε ότι το Η.Β θα πάρει τους μισούς.

Οι βρετανικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν δεσμευτεί να φέρουν το σύνολο των «επιλέξιμων» παιδιών στη χώρα το γρηγορότερο δυνατό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, μόνο οι ασυνόδευτοι έφηβοι από Συρία και Σουδάν δικαιούνται να εισέλθουν στη Βρετανία από τη Γαλλία, απόφαση που έχουν καταδικάσει ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Πηγή:toperiodiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.