21.11.16

Χίος: Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της ναζιστικής τρομοκρατίας

Κλίμα ανασφάλειας μετά τη ναζιστική καταιγίδα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας.

Στη Χίο, η επόμενη ημέρα των επεισοδίων και των δολοφονικών επιθέσεων των ταγμάτων της Χ.Α. που υπό τον μανδύα του «αγανακτισμένου πολίτη» έκαναν την επανεμφάνισή τους, βρήκε τους πρόσφυγες –αν και σε πιο μικρό αριθμό πλέον– να διανυκτερεύουν στην προβλήτα της ιχθυόσκαλας, φοβούμενοι επανάληψη των επιθέσεων είτε με πέτρες που πέφτουν από ύψος 10 έως και 20 μέτρων είτε ακόμα και με μολότοφ που απειλούν να τους κάψουν ζωντανούς.
«Αρκετοί αρνούνται ακόμα να μπουν στις σκηνές, αφού δικαιολογημένα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αρχές μετά τα τελευταία γεγονότα», έλεγε γνωστός αλληλέγγυος.
Μουδιασμένη και η κοινή γνώμη, αμάθητη σε τέτοιου είδους περιστατικά, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από μακριά, ακροβατώντας μεταξύ ξενοφοβίας και ανθρωπισμού, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα όσα συμβαίνουν.
Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι ότι πλην ΚΚΕ, ΛΑ.Ε. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του δημοτικού συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας, της «Χιακής Συμπολιτείας», που καταγγέλλουν ως «οργανωμένες» τις επιθέσεις, οι υπόλοιπες -λαλίστατες περί του προσφυγικού κατά τα άλλα- κοινοβουλευτικές δυνάμεις και φορείς μέχρι τώρα σιωπούν εκκωφαντικά.
Εξαίρεση στον κανόνα αυτό ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, που με μια πρωτοφανή ανακοίνωση προσπαθεί να τσουβαλιάσει θύματα και θύτες, στοχεύοντας να υπερασπίσει μόνο την κυβερνητική επιλογή για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Προσωρινής Διαμονής στον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ.
«Χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν. Πολλές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μία. Να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ, όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα. Επίσης, η δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών είναι πια επιβεβλημένη επειδή η κατάσταση με τη συμβολή-ανοχή-συνεργασία πολλών είναι άκρως επικίνδυνη και αυτό πια πρέπει να σταματήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μήνυση κατά αγνώστων

Στο μεταξύ, μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσαν οι δύο αλληλέγγυοι που έπεσαν θύματα της ναζιστικής βίας.
Να σημειωθεί ότι με τους δύο αυτούς, τα θύματα των ρατσιστών ανεβαίνουν στα έξι, αφού εκτός των δύο νεαρών που νοσηλεύονται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (ο 25χρονος Αλγερινός στη ΜΕΘ κινδυνεύει με αναπηρία στο δεξί χέρι), στο νοσοκομείο παραμένουν και ένας 42χρονος Σύρος με κακώσεις στον θώρακα αλλά και μια νεαρή Σύρα που είχε μεταφερθεί έγκυος στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.
Οπως έγινε γνωστό το ίδιο βράδυ, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι απέβαλε τα δίδυμα που κυοφορούσε.

Ζητούν διερεύνηση

Τη διερεύνηση των περιστατικών και την τιμωρία των ενόχων ζήτησαν η Υπατη Αρμοστεία και η Διεθνής Αμνηστία.
«Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων. Ολοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», σημείωσε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή στην Ελλάδα.
«Οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Γκόρι βαν Γκιούλικ, ζητώντας να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη.
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου