24.11.16

Σκέψεις για δημοψήφισμα για αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ από την ακροδεξιά

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενδέχεται να ζητήσει ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας με το ερώτημα να είναι η παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Νόρμπερτ Χόφερ δήλωσε ότι επιθυμεί μια «καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά, βέβαια, χωρίς το Ισλάμ.

Ο Χόφερ μίλησε στο BBC και τόνισε ότι αν και η ΕΕ είναι σημαντική για την Αυστρία ο ίδιος δεν θα διστάσει να θέσει ζήτημα παραμονής της χώρας του στην Ένωση. 
Ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι κυρίως τυπικός, αλλά, αν κερδίσει ο Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ θεσμικά έχει την εξουσία να ζητήσει τη διάλυση της κάτω βουλής και να προκαλεί εκλογές.
Ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας δήλωσε στο BBC ότι κανείς δεν θα πρέπει να τον φοβάται ως ηγέτη. Παρόλα αυτά, αν και οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αυστρία είναι μέρος της χώρας, «το ισλάμ δεν είναι μέρος των αξιών μας», τόνισε.
Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η ψήφος υπέρ του δεν σημαίνει ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ, ή «Oexit». Όμως στη συνέντευξή του στο BBC εξήγησε ότι δύο πράγματα ενδέχεται να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη: Το ένα είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλο που η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, φαίνεται απίθανο να ενταχθεί στο μπλοκ σύντομα. Το άλλο ζήτημα είναι η απάντηση της ΕΕ στην αποχώρηση της Βρετανίας.
«Αν η απάντηση στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική ΕΕ, όπου τα εθνικά κοινοβούλια χάνουν εξουσίες και η οποία κυβερνάται σαν κράτος. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστώ να διεξάγω δημοψήφισμα στην Αυστρία, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή», εξήγησε ο Χόφερ.
Σημειωτέον ότι ο Χόφερ το 1994 είχε ψηφίσει κατά της ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ.
Η Αυστρία, με συνολικά 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει υποδεχθεί περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από πέρυσι, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των νέων αφίξεων μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αυτό έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε πολλούς Αυστριακούς, κυρίως για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στη μεταναστευτική κρίση.
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.