4.11.16

Με ρυθμούς χελώνας η μετεγκατάσταση προσφύγων. Απελπιστική η αναμονή!

Περίπου 15 χρόνια θα χρειαστεί να περιμένουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που αιτούνται μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματά τους από την Ε.Ε., καθώς οι διαθέσιμες θέσεις αντιστοιχούν μόλις στο 13% του στόχου που έχει τεθεί.

Επιπλέον, οι χρονοβόρες διαδικασίες κρατούν σε αγωνία χιλιάδες ανθρώπους που ελπίζουν να σμίξουν με τους οικείους τους, καθώς υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.600 οι πρόσφυγες που αιτούνται οικογενειακή επανένωση, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα παιδιά, ενώ μόλις 283 άνθρωποι τα έχουν καταφέρει από την αρχή του χρόνου.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση της ActionAid «Ζώντας χωριστά:

Οι προκλήσεις των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα», με την οποία φιλοδοξεί να πιέσει τις αρχές ώστε να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν αυτά τα προγράμματα και μας καλεί να υπογράψουμε τη σχετική έκκληση στο www.actionaid.gr/familiestogether.

Ταυτόχρονα στην έκθεση καταγράφονται και προσωπικές μαρτυρίες μερικών από τους ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν από τον πόλεμο, άφησαν τα πάντα πίσω τους κάτω από φριχτές συνθήκες και έφτασαν στη χώρα μας όπου βρέθηκαν παγιδευμένοι, ανήμποροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Μία από αυτές είναι μια 50χρονη Σύρια που η οργάνωση συνάντησε στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά και τα όσα τους είπε προδίδουν την απελπισία της:

«Εχω κουραστεί. Είμαι εδώ 7 μήνες με τις δύο κόρες μου 21 και 11 χρόνων. Ο άντρας μου, ο 16χρονος γιος μου και η 10χρονη κόρη μου είναι στη Γερμανία. Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα.

»Εχουμε την κάρτα του αιτούντος άσυλο και κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από 3 μήνες. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, αλλά δεν αντέχω άλλο. Πριν από δύο μέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ».

Η έκθεση φέρνει στο φως το δράμα των προσφύγων και των οικογενειών τους που μένουν χωρισμένες για μήνες, καθώς τα μέλη τους βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες εξαιτίας των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην έκκλησή της η διεθνής οργάνωση τις καλεί να πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 14.667 αιτήσεις μετεγκατάστασης και 4.637 αιτούντες άσυλο είχαν ήδη μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ τη δυνατότητα μετεγκατάστασης και επανένωσης έχουν οι περίπου 50.000 άνθρωποι που είχαν έρθει στην Ελλάδα με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και παγιδεύτηκαν όταν έκλεισαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στις αρχές του χρόνου.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, τον περασμένο Μάρτιο, όσοι ήρθαν στη χώρα τοποθετήθηκαν σε κλειστές εγκαταστάσεις στα ελληνικά νησιά με πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ενώ αμφίβολο παραμένει αν θα εγκριθεί η αίτησή τους για άσυλο, οπότε δικαιούνται να αιτηθούν μόνο για οικογενειακή επανένωση.

Αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου, θα επιστρέψουν στην Τουρκία. «Οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο με τους οποίους ήρθε σε επαφή η ActionAid στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας εξέφρασαν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για να είναι μαζί με μέλη της οικογένειάς τους. Η δυνατότητα όμως να το κάνουν παραμένει αβέβαιη» παρατηρεί η οργάνωση, που έχει στηρίξει περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες από πέρσι, εστιάζοντας στις γυναίκες, με δραστηριότητες ενημέρωσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης που ξεκίνησαν από τη Λέσβο και από φέτος συνεχίζονται στο Σχιστό και στον Σκαραμαγκά.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.