10.11.16

Η βροχή ξεχείλισε την απελπισία των προσφύγων... Διαμαρτυρίες και καταστολή σε Σάμο και Χίο

Οι πρόσφυγες είναι ακόμα εδώ. Δίπλα μας. Εγκλωβισμένοι. Απελπισμένοι. Προσπαθώντας να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες γίνονται αθλιότερες από το κρύο και την βροχή.

Οπως χθες, στο λεγόμενο «Κέντρο πρώτης υποδοχής» στην Σάμο, όπου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ και αφού η έντονη βροχή παρέσυρε τις σκηνές, κατέστρεψε τις υποτυπώδεις υποδομές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους, εκατοντάδες πρόσφυγες «πήραν τους δρόμους για να ζητήσουν στεγνά ρούχα για να ζεσταθούν»…

Η αστυνομία τους έπεισε να επιστρέψουν στο Κέντρο Υποδοχής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μέχρι αργά το βράδυ «ανώτατοι κρατικοί παράγοντες επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν χώρους για την ασφαλή διαμονή των μεταναστών».

Διακρίνεται και μια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «μεγάλες ευθύνες φέρουν όσοι επέλεξαν τη δημιουργία τέτοιων υποδομών που με την πρώτη νεροποντή δημιούργησαν τα συγκεκριμένα προβλήματα». «Όσοι από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ η της Ύπατης Αρμοστείας θέλουν να δραστηριοποιούνται εντός του Κέντρου θα πρέπει να έχουν και την ευθιξία στις δύσκολες ώρες να βρίσκονται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθούν ανέφεραν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Σάμου».

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι προφανείς.

Στην Χίο, η αντίδραση των απελπισμένων προσφύγων ήταν εντονότερη. Σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ Αιγαίου, τρεις οικίσκοι όπου λειτουργούσαν το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών αντικειμένων αλλά και εκεί που πραγματοποιείται η διανομή των φαγητών καταστράφηκαν από φωτιά που έβαλαν πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας.

«Οι συγκεκριμένοι οικίσκοι βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το οριοθετημένο καταυλισμό, δίπλα όμως σε σκηνές που κακήν- κακώς διαμένουν πρόσφυγες.

»Τα επεισόδια, άγνωστη είναι η αφορμή, ξεκίνησαν περί τις 3.00 μ.μ., όταν νεαροί έκλεισαν με κάδους απορριμμάτων το δρόμο και στη συνέχεια βάζοντας ένας από αυτούς φωτιά σε οικίσκο».

Στην καταστολή της διαμαρτυρίας συμμετείχαν ΜΑΤ αλλά και Λιμενικό, με την δικαιολογία ότι τα επεισόδια έγιναν δίπλα στην ιχθυόσκαλα.

Εγιναν και τουλάχιστον δύο συλλήψεις.

Aπό era-aegean.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.