9.11.16

Λαμία: Λουκέτα στην Παιδεία για να μείνουν έξω τα προσφυγόπουλα

Στην εκπαίδευση και δη στην άρνηση φυσικής παρουσίας των μικρών προσφυγόπουλων στις σχολικές αίθουσες βρίσκουν πλέον διέξοδο προβολής οι θιασώτες του δόγματος «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Η άρνηση λειτουργίας τάξεων ένταξης προσφυγόπουλων, που έχει χαρακτηρίσει κάποιες περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και για δύο Δημοτικά σχολεία στην περιοχή της Λαμίας όπου σχεδιάζεται η ένταξη παιδιών από το κέντρο φιλοξενίας των Θερμοπυλών.
Αρχικά, η αρνητική στάση εμφανίστηκε στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού σχολείου Λαμίας, με παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων, ενώ μια αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται και στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Λαμίας, όπου έχει προγραμματιστεί η ένταξη προσφυγόπουλων στο Δημοτικό σχολείο και στο τοπικό Γυμνάσιο.
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των συγκεκριμένων σχολείων μέσα από μια σειρά συνελεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία τάξεων ένταξης, θέτοντας μια σειρά από «τεχνικά προσκόμματα», που όμως δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά την προσπάθεια συγκάλυψης της ουσίας της άρνησής τους.

«Κατάληψη» και αντίδραση

Μάλιστα, μια μειονότητα γονέων από το 6ο Δημοτικό σχολείο Λαμίας επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα για κατάληψη του σχολείου, προκειμένου να παρεμποδίσουν την προσέλευση των παιδιών, που πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε ακριβώς θα γίνει.
Ωστόσο, η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε ανάγκασε τον σύλλογο να προχωρήσει σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.
Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε, με αποτέλεσμα χθες το πρωί αρκετοί γονείς του 6ου Δημοτικού σχολείου Λαμίας να συγκεντρωθούν έξω από αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να μπουν στις σχολικές αίθουσες.
Μάλιστα, έξω από το 6ο Δημοτικό Λαμίας βρέθηκαν τόσο ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου όσο και ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Γκούμας, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες των έντονων αντιδράσεων των συγκεντρωμένων.
Για τις επόμενες ημέρες, έχει προγραμματιστεί ακόμη μια σειρά συνελεύσεων και μάλιστα αύριο το απόγευμα στο Μοσχοχώρι Λαμίας θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέλευση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου, παρουσία εκπροσώπων τοπικών εκπαιδευτικών αρχών, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας λύσης.

Η σιωπή των Αρχών

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα από τον Δήμο Λαμιέων, δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση για τις εξελίξεις, παρά μόνο η φυσική παρουσία της αρμόδιας αντιδημάρχου σε κάποιες από τις συνελεύσεις των γονέων.
Με αρκετή καθυστέρηση ήταν και η αντίδραση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αντίστοιχα ζητήματα με αυτά της Λαμίας υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Χαλκίδας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από ένα παιδί, απ' όπου κι αν προέρχεται, το δικαίωμά του να πάει σχολείο», χωρίς ωστόσο να αποφύγει να επιρρίψει ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι «το υπουργείο έκανε τον σχεδιασμό και έχει την ευθύνη για την υλοποίησή του».
Την αντίθεσή τους στις αντιδράσεις εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Φθιώτιδας, η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» και η δημοτική παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», που μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για «ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές» και ζητούν να γίνει απρόσκοπτα η ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Δράσεις ακροδεξιών

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το κλίμα προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μια στοχευμένη προσπάθεια που εκμεταλλεύεται είτε την άγνοια είτε τη συνολικότερη ανησυχία γονέων και πολιτών που προκύπτει από την αβεβαιότητα για το μέλλον την οποία έχει δημιουργήσει σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η οικονομική κρίση.
Η παρουσία των προσφύγων και στην προκειμένη περίπτωση η ένταξη των μικρών παιδιών στα σχολεία αποτελεί πεδίο δράσης ομάδων και ατόμων με ακροδεξιά χαρακτηριστικά που με σημαία το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα, με στόχο την πολιτική του εκμετάλλευση.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.