4.10.16

Δρέσδη: Βρίζουν τη Μέρκελ αλλά ευχαριστούν τους αστυνομικούς οι ξενοφοβικοί της Pegida

«Σας ευχόμαστε μια επιτυχημένη μέρα» είπε από το μεγάφωνο ο αστυνομικός, ο οποίος εκφώνησε τους κανόνες που διέπουν τις διαδηλώσεις, έπειτα από παράκληση των οπαδών της Pegida, διότι το δικό τους είχε χαλάσει.
Οι χιλιάδες «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida), οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής υπέρ των προσφύγων, τον ευχαρίστησαν ενθουσιασμένοι χορωδιακά: «Eνα-δύο-τρία ευχαριστούμε αστυνομία».

Η σχετική εκφώνηση γίνεται πάντα από τους ίδιους του οργανωτές της συγκέντρωσης, αλλά ο συγκεκριμένος αστυνομικός προσφέρθηκε "ευχαρίστως" να το κάνει, δίνοντας και τις ευχές του. Η Αστυνομία της Δρέσδης διευκρίνισε πάντως ότι η εκφώνηση «δεν ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία μας και θα την εξετάσουμε».

Στη συγκέντρωση μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η οποία έγινε μετά το πέρας των επίσημων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 26ης επετείου της επανένωσης των Γερμανιών, συμμετείχαν και νεοναζί όπως γράφει το Spiegel. «Κυρία Mέρκελ παραιτηθείτε με το κεφάλι ψηλά πριν σας στείλουμε δια παντός στην έρημο να μετράτε του κόκκους της άμμου» έγραφε ένα πανό. Αντίθετα, στη γέφυρα του ποταμού Ελβα δημοκρατικοί πολίτες διαδήλωναν υπέρ μιας ανοικτής, ανεκτικής και πολυφωνικής Δρέσδης.

Το μίσος κατά των προσφύγων είναι στην πρωτεύουσα της Σαξονίας, τη γενέτειρα της κίνησης Pegida, ολοφάνερο και εκδηλώνεται συχνά, οι δε διαθέσεις των πολιτών γίνονται ολοένα και πιο ακραίες, γράφει το γερμανικό περιοδικό. Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι η φήμη της πόλης θα αργήσει πολύ να αποκατασταθεί.

Μερικές εκατοντάδες οπαδών της κίνησης «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχαν καθυβρίσει προηγουμένως όλους τους πολιτικούς -μεταξύ των οποίων την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Γκάουκ- κατά την προσέλευσή τους στους εορτασμούς χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες της πατρίδας».

Σύσσωμος πάντως ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε τις ακρότητες και τάχθηκε υπέρ μιας Γερμανίας δημοκρατικής, ανοικτής και ανεκτικής:

«Με ντροπή διαπιστώνει κανείς αυτόν τον καιρό ότι εκτοξεύονται λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το φυτίλι για να ανάψει η φωτιά του μίσους και της βίας» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας στην κεντρική εκδήλωση για την 26η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, η οποία έγινε στη μεγαλοπρεπή όπερα Σέμπερ της Δρέσδης. Χαρακτήρισε αυτές τις συμπεριφορές περιφρονητικές για τον άνθρωπο και αντιπατριωτικές. «Ο επικίνδυνος σπόρος του ακροδεξιού λαϊκισμού δεν επιτρέπεται να φυτρώσει» τόνισε ο Στάνισλαβ Τίλιχ και κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και την πολυφωνία.

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με μια Γερμανία ανοικτή και πολυφωνική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο περιθώριο των εκδηλώσεων ότι θα επιθυμούσε να επιλύονται τα προβλήματα με αμοιβαίο σεβασμό, καθώς επίσης και με αποδοχή των διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Ανεξαρτήτως αυτού, η μέρα της ενοποίησης παραμένει ένα χαρμόσυνο γεγονός, τόνισε.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.