17.10.16

Σύγχρονος «Καιάδας»... Εκτός σχολείου τα μισά από τα παιδιά με αναπηρία σε όλο τον κόσμο


Ο κυνισμός του καπιταλισμού σε όλο το φρικτό «μεγαλείο» του: Τουλάχιστον τα μισά από τα 65 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που είναι σε σχολική ηλικία δεν πηγαίνουν σχολείο, διότι, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «προϋπολογίζονται λίγα ή και καθόλου χρήματα για τις ανάγκες τους», όπως ανέφερε η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, Light for the World.
«Οι άνθρωποι δεν τα αντιμετωπίζουν ως μια επένδυση που αξίζει τον κόπο», δήλωσε η Ναφίσα Μπάμπου σύμβουλος για την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμού της Light for the World. «Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα να επενδύονται χρήματα στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, καθώς δεν μπορούν να εργαστούν».

Η οργάνωση επεσήμανε ότι οι πιο φτωχές χώρες του κόσμου χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα εξαιτίας της έλλειψης σχολείων και θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρίες.

«Τα παιδιά με αναπηρίες μένουν πάντα πίσω και οι επιπτώσεις τόσο για αυτά όσο και για τις οικονομίες μπορεί να είναι καταστροφικές», εξήγησε η Τζούλια ΜακΓκέον της οργάνωσης Handicap International.

Η έκθεση του International Disability and Development Consortium αναφέρει ότι η εξαίρεση των παιδιών με αναπηρίες αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που στοχεύουν στη διασφάλιση μιας ίσης ποιότητας εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς ως το 2030.

Ωστόσο, η προσέγγιση των παραπάνω οργανώσεων στο πρόβλημα, πέρα από προθέσεις, κινείται, αντικειμενικά, εντός της συστημικής λογικής «κόστος – οφέλους». Η πλήρης και ισότιμη πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα και ως τέτοιο, τα κράτη οφείλουν να το ικανοποιήσουν ακόμη και να δεν έμπαινε ζήτημα «χασούρας» εσόδων από την έλλειψη σχετικών υποδομών.

Τον Σεπτέμβριο μια έκθεση της UNICEF ανέφερε ότι παγκοσμίως ο τομέας της εκπαίδευσης υποχρηματοδοτείται, ενώ και η διεθνής βοήθεια για την εκπαίδευση μειώνεται.

Σύμφωνα με περσινή έρευνα της ActionAid, μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση.

«Υπολογίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία είναι 200.000 στη χώρα μας και μόλις τα 31.761 πηγαίνουν σχολείο. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής των παιδιών με αναπηρία, δεν έχουμε σαφή εικόνα για τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

»Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Όμως δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σχολείου και καθώς δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής παιδιών με αναπηρία, τα παιδιά αυτά είναι αόρατα για την ελληνική εκπαίδευση. Η ελληνική πολιτεία σχεδιάζει πολιτικές και κάνει προϋπολογισμούς χωρίς να γνωρίζει ούτε πόσα είναι τα παιδιά με αναπηρία, ούτε ποιες είναι οι ανάγκες τους»…


Από toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.