5.10.16

Εμβολιασμένα και υγιέστατα τα προσφυγόπουλα, λένε οι Γιατροί του Κόσμου

Ημέρα εμβολιασμών ήταν η χθεσινή στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, εν όψει και της επικείμενης ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι εθελοντές γιατροί χαρακτήρισαν καλή την κλινική εικόνα των προσφυγόπουλων, επισημαίνοντας πως κατά την εξέτασή τους βρήκαν ιώσεις και συμπτώματα που βρίσκουν και στα Ελληνόπουλα.

Στα Διαβατά, κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου έκανε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α σε 380 παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών που φιλοξενούνται στη δομή, ενώ την ίδια ώρα εμβολιάζονταν τα βρέφη του καταυλισμού των Λαγκαδικίων με το πολυδύναμο εξαπλό εμβόλιο για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο τύπου Β και ηπατίτιδα Β.

Οπως ανέφερε η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου, Κορίνα Κάνιστρα, η εμβολιακή κάλυψη των παιδιών ήταν ήδη ικανοποιητική, καθώς οι γονείς τους ήταν ιδιαίτερα συνεπείς στους εμβολιασμούς στη χώρα τους, ωστόσο κάποια από αυτά έχασαν ορισμένα εμβόλια, λόγω του πολέμου και του προσφυγικού ταξιδιού.

Τα περισσότερα έχουν ήδη εμβολιαστεί στην Ειδομένη, ενώ ακολούθησε δεύτερος εμβολιασμός για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και χθες έγινε εμβολιασμός για την ηπατίτιδα, ο οποίος κρίθηκε αναγκαίος, καθώς έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα σε παιδιά στη δομή φιλοξενίας των Διαβατών.

Προθυμία

Χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα οι Γιατροί του Κόσμου εμβολίασαν 380 παιδιά στα Διαβατά και όλα τα βρέφη που φιλοξενούνται στον καταυλισμό που υπάρχει στα Λαγκαδίκια
Ο εμβολιασμός έγινε χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα από γονείς, οι οποίοι αντιθέτως εμφανίστηκαν πρόθυμοι να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών τους. Τα προσφυγόπουλα έπαιρναν ως επιβράβευση για την υπομονή τους να δεχτούν το τσίμπημα της βελόνας ένα αυτοκόλλητο με κάποιον ήρωα κινουμένων σχεδίων και ένα γλειφιτζούρι, ενώ στους γονείς δόθηκε το κίτρινο διεθνές βιβλιάριο υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο θα τους συνοδεύει όπου και αν καταλήξει το προσφυγικό ταξίδι. Αυτό περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό των παιδιών και τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου χαρακτήρισαν καλή την κλινική εικόνα των προσφυγόπουλων, επισημαίνοντας πως κατά την εξέτασή τους βρήκαν ιώσεις και συμπτώματα που βρίσκουν και στα Ελληνόπουλα που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία.

Σε ό,τι αφορά το πολυδύναμο εμβόλιο που έγινε στα Λαγκαδίκια, διευκρινιζόταν πως αφορά βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ καλύπτει τη σειρά των εμβολίων που έχασαν λόγω του προσφυγικού ταξιδιού.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών θα συνεχιστεί και στα άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια, εν όψει και της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Οι πρώτες απογευματινές τάξεις υποδοχής αναμένεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή της Ευκαρπίας και του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Aπό ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.