18.10.16

Τελειώνει ο χρόνος για τη "ζούγκλα" του Καλέ...

Ανησυχία επικρατεί στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλέ» έπειτα από ανακοίνωση των γαλλικών αρχών για επικείμενη εκκένωση του καταυλισμού.

Οι αρχές ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τείχη για να αποκόψουν τους πρόσφυγες από το λιμάνι του Καλέ, ενώ άρχισαν επίσης να μεταφέρονται στη Μεγάλη Βρετανία δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν εκεί συγγενείς και κατά συνέπεια δικαίωμα χορήγησης ασύλου.
Ορισμένοι πρόσφυγες παραδέχονται ότι φοβούνται. 
Στη δυτική πλευρά του καταυλισμού υπάρχει ένας δρόμος με αυτοσχέδια μαγαζιά και μαγειρεία. Ένας ιδιοκτήτης ενός μαγειρείου δεν ξέρει τι θα απογίνουν τα κουζινικά και η αυτοσχέδια κουζίνα του όταν έρθει η αστυνομία. Μέχρι τώρα, λέει, υπήρχε πάντα ένα αύριο, πάντα η ζωή συνεχιζόταν στον καταυλισμό.
Ο Αφγανός Νούρι εργάζονταν στην πατρίδα του ως μεταφραστής για τους Βρετανούς, οι οποίοι τον άφησαν στην τύχη του όταν αποχώρησαν: «Δεν μπορώ να επιστρέψω στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν απείλησαν την οικογένειά μου». 
Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα για το πού θα μεταφερθεί από τους αστυνομικούς μετά την εκκένωση. «Κανείς δεν μας έχει πει τίποτα», λέει.
Παρόμοια απάντηση δίνουν και άλλοι. Μερικοί λένε πως αν δεν βρουν στέγη σε άλλο καταυλισμό στη Γαλλία τότε θα περιπλανώνται άστεγοι και θα κοιμούνται αναγκαστικά κάτω από γέφυρες.
Ένα αίσθημα παραίτησης είναι προφανές στα πρόσωπα των περισσότερων, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον στόχο τους να περάσουν τη Μάγχη ως λαθρεπιβάτες σε φορτηγό.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το εγχείρημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μόνο τους τελευταίους μήνες, οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία. 
Ακόμα και το να φτάσει κανείς στα φορτηγά που θα τον μεταφέρουν είναι σχεδόν αδύνατο, αφού η γαλλική αστυνομία έχει κατασκευάσει παντού τείχη για να εμποδίζει την έξοδό τους.
Οι πρόσφυγες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι το όνειρο μιας ζωής στη Βρετανία είναι εφικτό μόνο με τη βοήθεια διακινητών, οι οποίοι ζητούν περίπου 2.000 ευρώ το κεφάλι. 
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.