14.10.16

Τραμπ και σεξισμός: κι άλλα άπλυτα στη φόρα

Ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα μήνα ,ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται για ακόμα μια φορά στόχος έντονης κριτικής για τα σεξιστικά σχόλια του που βγήκαν στην φόρα από το 2005.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε ένα απόσπασμα από μια ιδιωτική συζήτηση κατά την οποία το 2005 ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία εξιστορεί την προσπάθεια του να κάνει σεξ με μια παντρεμένη γυναίκα, χρησιμοποιώντας ρητορική που νομιμοποιεί την σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και το βιασμό.

Μεταξύ άλλων κοκορεύεται για σεξουαλικές συνευρέσεις του με νεαρές όμορφες γυναίκες, που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να του αντισταθούν επειδή είναι διάσημος, πλούσιος και ισχυρός. Κατά τα λεγόμενά του, ««ξέρεις με ελκύουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω απλά να τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Απλά φιλάω. Δεν περιμένω. Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να τα κάνεις αυτά. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, να τις αρπάξεις από το μ@@@ι».

Φυσικά δεν είναι να ξαφνιάζεται κανείς με τα σχόλια του Τραμπ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για τα κηρύγματα μίσους ενάντια σε κάθε μειονότητα στις ΗΠΑ, αλλά και επειδή δεν είναι η πρώτη (μάλλον ούτε και η τελευταία) φορά που αναφέρεται με τέτοιο τρόπο στο γυναικείο φύλο.

Το CNN έβγαλε στη δημοσιότητα και ένα δεύτερο βίντεο με σεξιστικά σχόλια του Τραμπ, κατά το οποίο μάλιστα ακούγεται να συμφωνεί σε σεξιστικά σχόλια ακόμη και για την ίδια του την κόρη, Ιβάνκα Τραμπ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το 2004! Η βρετανική Daily Mail παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα με τις σεξιστικού περιεχομένου δηλώσεις που έχει κάνει ο Τραμπ από το 1993.

Οι αντιδράσεις σε όλο αυτό το γεγονός, με τις διαστάσεις που πήρε, ποικίλουν και η καθεμία έχει την ερμηνεία της. Αρχικά, οι αντιδράσεις από το ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Οι πρώην υποψήφιοι πρόεδροι Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνεϊ μαζί με τουλάχιστον 16 γερουσιαστές απέσυραν «αηδιασμένοι» την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα Τραμπ (χωρίς να στηρίζουν Χίλαρι) με ορισμένους να ζητούν ακόμα και την απόσυρσή του, προτείνοντας να τον διαδεχτεί ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς. Μέχρι και ο Πενς δήλωσε αρχικά «αηδιασμένος ως πατέρας και σύζυγος», για να τον συγχωρήσει εν τέλει αφού απολογήθηκε δημόσια. (βλ.http://www.efsyn.gr/arthro/trampa-stis-sexistikes-hydaiotites)

Φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για την υποκρισία αυτών των αντιδράσεων, από ένα κόμμα βαθιά συντηρητικό και ενάντια σε κάθε μορφή αντίστασης από την πλευρά των γυναικών. Από την άλλη, το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον κάθε άλλο παρά κερδισμένο πρέπει να βγει από αυτή τη μάχη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο που έχει παίξει το κόμμα των Δημοκρατικών, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μειονοτήτων, εργαζομένων και γυναικών. Η αποδοκιμασία επομένως για το σεξισμό του Τραμπ δεν οδηγεί και δεν πρέπει να οδηγεί σε ψήφο στην Χίλαρι, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα, γιατί αυτή είναι και η μόνη της σχέση με τον γυναικείο κόσμο και τα προβλήματά του.

Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του Νάιτζελ Φαράτζ (αρχηγός του Kόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου) ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει τον Τραμπ λέγοντας ότι φυσικά αυτά που είπε είναι άσχημα, από την άλλη όμως είναι απλά ένα αρσενικό που καυχιέται.

Όλες αυτές οι χυδαιότητες πάντως από πλευράς Τραμπ δεν πρέπει να μας φαίνονται σε καμία περίπτωση απλές δηλώσεις ενός γραφικού μισογύνη, αφού στην «μητρόπολη» του καπιταλισμού ο σεξισμός και οι ανισότητες ζουν και βασιλεύουν!

Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, πραγματοποιείται ένας βιασμός κάθε 45 λεπτά (!) και τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ ανά χώρα, δείχνουν πάνω από 200.000 βιασμούς το χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ.

Aπό net.xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.