13.10.16

Ο «συνδικαλιστής» και οι νεοναζί συζητούν για τα προβλήματα του ΟΑΣΘ


Του Τάκη Γιαννόπουλου

Αντιγράφουμε από το σάιτ της Χρυσής Αυγής (Πέμπτη 13/10) {1}:
«Συνάντηση “Ελληνικής Αυγής” με τον Πρόεδρο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ: Ανταλλαγή απόψεων και θέσεων για την σωτηρία του οργανισμού  


"Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και την επί μακρόν απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, κλιμάκιο της Ελληνικής Αυγής με τους συναγωνιστές Ματθαιόπουλο Αρτέμη και Γραικό Φώτη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ για να ενημερωθούν αναλυτικότερα επί του ζητήματος και να παραθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο κ. Τσερμενίδης Δημήτρης αφού υποδέχτηκε και ευχαρίστησε το κλιμάκιο της Ελληνικής Αυγής για το ενδιαφέρον του, το οποίο δεν μπορεί να περιχαρακώνεται μέσα σε αυστηρά κομματικά πλαίσια, ανέφερε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΘ, τις απέλπιδες προσπαθειές του να έρθει σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τις προθέσεις του να προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του...
…Από την πλευρά της Ελληνικής Αυγής οι σύμβουλοι επανέλαβαν την πάγια θέση της παράταξης, ότι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν άμεσα και πως τα κρατικά ταμεία μπορούν να βρουν τους αντίστοιχους πόρους, που για άλλες περιπτώσεις κατασπαταλώνται χωρίς να υπάρχει δημόσιο συμφέρον (λαθρομετανάστευση κλπ). Τα χρέη του δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ και, αντίστροφα, η σκοπούμενη διόγκωση των οφειλών του ΟΑΣΘ προς το δημόσιο δημιουργεί μια ασύμφορη κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση που παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις αρνείται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα...
…..υπενθυμίζοντας μας την επιτακτική ανάγκη ανατροπής της και αντικατάστασης της από μία υπεύθυνη, σοβαρή εθνική κυβέρνηση.»


Πρόκειται για συνάντηση – μνημείο όπου:

Ο πρόεδρος ενός σωματείου εργαζομένων συναντιέται με ναζί εκπροσώπους  που η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κυβέρνησαν το πρώτο που έκαναν ήταν να συντρίψουν τα συνδικάτα και να απαγορεύσουν κάθε μορφή συνδικαλισμού.

Συζητάει με εκπροσώπους μιας οργάνωσης όπου όλη της η ηγεσία είναι υπόδικη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και βαρύνεται άμεσα και έμμεσα με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα του Σ.Λουγκμάν και πολλών ακόμα τραυματισμών εξαιτίας επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου.

Όμως έχει σημασία και η ουσία των θέσεων που προβάλλουν.

Και ο «ακομμάτιστος συνδικαλιστής» αλλά και οι δήθεν αντισυστημικοί χρυσαυγίτες εκπρόσωποι «ξεχνούν» ότι ο ΟΑΣΘ δεν είναι κρατική αλλά ιδιωτική εταιρεία και ζητούν όλα να πληρωθούν από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τα χρήματα του ελληνικού λαού, για τον οποίο φραστικά πάντα κόπτονται.

Μάλιστα οι χρυσαυγίτες μιλούν για «σκοπούμενη διόγκωση των οφειλών του ΟΑΣΘ προς το δημόσιο» ξεπλένοντας τους ιδιώτες μεγαλομετόχους των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει σχετικά και η πρόσφατη ανακοίνωση συλλογικοτήτων της Αριστεράς στην Θεσσαλονίκη για το θέμα {2}:

«…Με αφορμή τις πρόσφατες απεργίες των εργαζομένων, ξαναβγήκε στην επιφάνεια το θέμα του ΟΑΣΘ. Είναι γνωστό σε όλους το τεράστιο ζήτημα του φαύλου καθεστώτος στον ΟΑΣΘ, όπου, με λεόντειες συμφωνίες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από το 1957, ο ΟΑΣΘ, μια ιδιότυπη ιδιωτική, αλλά κρατικοδίαιτη «εταιρεία», έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης της μετακίνησης των πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Έχει διασφαλισμένα ετήσια κέρδη τα οποία διανέμει κάθε χρόνο, από τον πρώτο μήνα, στους μετόχους της (16,5 εκ. ευρώ ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια), ενώ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου τρεις φορές από το 2009 ως το 2014, πέτυχε τα λεωφορεία της να ανανεώνονται κάθε 20 αντί για κάθε 15 χρόνια, οι ισολογισμοί της δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ, όπως και τα ονόματα των μετόχων, μείωσε τα δρομολόγια και κατάργησε τα νυχτερινά, οι βλάβες στα λεωφορεία διαδέχονται η μια την άλλη, υπάρχουν κρούσματα αντικοινωνικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς κάποιων οδηγών, καθώς και επιθετικής συμπεριφοράς των ελεγκτών απέναντι σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου...».

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι λένε για όλα αυτά η παρέα του Ε.Σουκαρά και οι λαλίστατοι χρυσαυγίτες της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ) της Αθήνας. 

Στο τέλος του σχετικού άρθρου οι χρυσαυγίτες βάζουν και τον πολιτικό στόχο για «αντικατάσταση της κυβέρνησης από μια υπεύθυνη, σοβαρή, εθνική κυβέρνηση».

Αυτή η σοβαρή εθνική κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής στο θέμα των συγκοινωνιών – όπως και στο θέμα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και γενικά του κεφαλαίου- θα κάνει το αυτονόητο για τους ναζί: θα δώσει τις συγκοινωνίες στους ιδιώτες πλιατσικολόγους πριμοδοτώντας τους από τον κρατικό κορβανά. Και βέβαια θα απαγορεύσει διά ροπάλου, στιλέτου κοκ κάθε μορφή αντίστασης και αντίδρασης.

Όσο για τον «συνδικαλιστή» Τσερμενίδη; Άξιος ο μισθός του και ο μισθός όσων συνδικαλιστών εξακολουθούν να συναγελάζονται μαζί του.

Αντί επιλόγου παραθέτουμε ένα ακόμα κομμάτι από την κοινή ανακοίνωση των συλλογικοτήτων της Αριστεράς:

«…Για τα προβλήματα του ΟΑΣΘ και των εργαζόμενων σε αυτόν, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για τα ακριβά εισιτήρια και την πλημμελή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, φέρουν ακέραιες και βαρύτατες ευθύνες η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ, αλλά και εργοδοτικοί συνδικαλιστές (μαζί με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) που παίζουν το παιχνίδι των διοικήσεων και κυβερνήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο ουσιαστικά την εργοδοσία και τα συμφέροντά της, και υπερασπιζόμενοι όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της εταιρείας, αλλά και την αποικιοκρατική σύμβαση με το δημόσιο».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.