3.10.16

Αφγανή ράπερ - η φωνή των ανήλικων κοριτσιών που πουλιούνται προς γάμο...

Πριν από μία εβδομάδα, η Αφγανή ράπερ που κατέκτησε το YouTube με το ραπ κομμάτι της «Νύφες για Πούλημα», έγινε επίσημη εκπρόσωπος της Οργάνωσης Girls Not Brides ενώνοντας τη φωνή της στην προσπάθεια να σταματήσουν οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών στον κόσμο.
Είναι η Sonita Alizadeh. Γεννήθηκε στο Αφγανιστάν αλλά μεγάλωσε στο Ιράν όπου κατέφυγε η οικογένειά της κυνηγημένη από τους Ταλιμπάν. Η ιδέα του γάμου στην παιδική ηλικία δεν της ήταν καθόλου ξένη... Και η ίδια η μητέρα της υπήρξε μια ανήλικη νύφη. Παντρεύτηκε τόσο μικρή που δεν θυμάται τίποτα από τη ζωή της πριν από τον γάμο, μάλιστα τον σύζυγό της και πατέρα της Sonita, στην αρχή τον αποκαλούσε: «θείο».

Την πρώτη φορά που η Sonita ήρθε αντιμέτωπη με την ιδέα του γάμου ήταν μόλις δέκα ετών! Ευτυχώς, η φυγή τους στο Ιράν, την γλίτωσε από αυτή την προοπτική... Στα δεκαέξι της, η μητέρα της είπε ότι κάποιος άντρας πρόσφερε σην οικογένεια τους $9000 για να παντρευτεί τη Sonita. Εκείνη όμως είχε άλλα σχέδια: να συνεχίσει τις σπουδές της και να ασχοληθεί με τη μουσική: τη σύνθεση και το τραγούδι. Συγκεκριμένα με τη ραπ. Ποιος ξέρει πώς γλίτωσαν το εγκεφαλικό οι γονείς της… Στο Ιράν απαγορεύεται στις γυναίκες να γίνονται τραγουδίστριες.

Η Sonita έγινε διάσημη το 2014 όταν έγινε η φωνή των ανήλικων κοριτσιών που πουλιούνται ως νύφες. Το κομμάτι της «Brides for Sale» σάρωσε στο You Tube κάνοντας μισό εκατομμύριο views. Χάρη στην επιτυχία της αυτή, η Αφγανή ράπερ βρέθηκε στις ΗΠΑ, να σπουδάζει με υποτροφία σε Πανεπιστήμιο της Utah.

Με το ταλέντο της μουσικού, την ψυχή της ποιήτριας και το πάθος της ακτιβίστριας... η Sonita Alizadeh είναι μια δυνατή, καθαρή φωνή για τα ΜΜΕ. Η Sonita λέει: «Είναι τιμή μου να είμαι επίσημη εκπρόσωπος του Girls Not Brides. Πρέπει να δουλέψουμε με τις οικογένειες, τις κοινότητες και τους θρησκευτικούς ηγέτες για να αλλάξουμε την παράδοση του γάμου σε παιδική ηλικία. Οι οικογένειες πρέπει να δουν ότι υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες για τις ανήλικες κόρες τους»



Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.