5.10.16

Μέτωπο κατά του φασισμού στη Λέσβο



Στη δημιουργία διευρυμένου μετώπου αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων προχωρούν φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και δημοκρατικοί πολίτες της Λέσβου. Αφορμή για την κίνηση αυτή είναι η δεινή θέση που έχουν έρθει χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λόγω της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και κυρίως μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.


«Οι ευρωπαϊκές πολιτικές με τις οποίες συμμορφώνονται διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις οδηγούν στην κλιμακούμενη φτωχοποίηση των κατοίκων των νησιών,” τόνισε ο Στρατής Παυλής, πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων φορέων και σωματείων, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μυτιλήνη. «Οι ίδιες πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν τα νησιά του Αιγαίου φυλακές για χιλιάδες συνανθρώπους μας που έρχονται από πολέμους και από πείνα. Είναι χρέος μας να καταγγείλουμε τις πολιτικές αυτές, και να αγωνιστούμε δίπλα στους πρόσφυγες για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια».

Η συγκεκριμένη συνάντηση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών για την ενίσχυση του μετώπου αλληλεγγύης στη Λέσβο. Ειδικότερα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη συνάντηση συλλογικοτήτων και πολιτών μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένη Ενάντια στο Ρατσισμό και στην Ρατσιστική Απειλή).

“Για μία ακόμα φορά φασιστικά στοιχεία θέλουν να πιστοποιήσουν πρόσφυγες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου για όλα τα δεινά που βιώνουν οι νησιώτες από της μνημονιακές πολιτικές,” είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε παλεσβιακό κάλεσμα αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου στην Πλατεία Σαπφούς. «Οι πρόσφυγες είναι και αυτοί θύματα της ευρωπαϊκής πολιτικής που μετέτρεψε τα νησιά μας σε φυλακές. Ως πολίτες οφείλουμε να αντιταχθούμε σε αυτές τις πολιτικές και να μην επιτρέψουμε στο φασισμό και στη μισαλλοδοξία να δηλητηριάσει την κοινωνία των νησιών, η οποία έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης”.


Εντωμεταξύ, με δυναμικό συλλαλητήριο δήλωσαν την παρουσία τους στο μέτωπο κατά του ρατσισμού στη Λέσβο φοιτητικές συλλογικότητες με συλλαλητήριο που οργάνωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς. Εκατοντάδες φοιτητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα πως “στη Λέσβο δε χωρά ο φασισμός”, καλώντας ολόκληρο το νησί να σεβαστεί την ιστορία του και να πει όχι στο φόβο και στο ρατσισμό. Μέλη πολιτικών σχηματισμών και εργατικών σωματείων συμμετείχαν στην πορεία των φοιτητών, η οποία πέρασε από τα στενά της αγοράς και ειρηνικά διαλύθηκε στην προκυμαία.

Συνάντηση με θέμα τη δημιουργία ενός μετώπου αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Την πρωτοβουλία για το κάλεσμα είχε η ΕΛΜΕ Λέσβου με την πρόεδρό της Μαρία Περδικούρη να καλεί όλα τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες αλλά και τους πολίτες του νησιού για συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Η κ. Περδικούρη θίγοντας το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σημείωσε πως είναι χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας να στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μάθηση κάθε παιδιού.

Στο σύνολό τους οι τοποθετήσεις εκπροσώπων εργατικών σωματείων συνέκλιναν στην παραδοχή πως η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική έχει κάνει φυλακή για χιλιάδες πρόσφυγες τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Κοινή επίσης υπήρξε η διαπίστωση πως εργαζόμενοι και μετανάστες πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές και ότι ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός. Για μία ακόμα φορά ακροδεξιά φερέφωνα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες ως αιτία της κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών και να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τα πραγματικά της προβλήματα.

Τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου Θράσος Αβραάμ, σημείωσε πως αρκετά δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα από παραδημοσιογραφικές ιστοδελίδες, αλλά και εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών στήνουν σκηνικό έντασης με ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα. “Ο κόσμος θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στους γνωστούς προβοκάτορες που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως δημοσιογράφοι. Οι συγκεκριμένοι κύριοι με γνωστό παρελθόν εξυπηρετούν καιροσκοπικά μόνο τα δικά τους συμφέροντα και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Χρέος των ανθρώπων που αγωνιζόμαστε καθημερινά στο στίβο της ενημέρωσης και βιώνουμε την δοκιμασία των υπολοίπων εργαζομένων, είναι να προασπίζουμε την κοινωνική συνοχή και να ρίχνουμε φως στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το κοινωνικό σύνολο” σημείωσε ο Θράσος Αβραάμ.




Από http://www.era-aegean.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.