1.10.16

Πολωνία: Γυναίκες κατεβαίινουν σε γενική απεργία ενάντια στο νέο νόμοσχέδιο για τις αμβλώσεων


Σε γενική απεργία κατεβαίνουν γυναίκες στην Πολωνία, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις που συζητιέται στην βουλή.


Η απεργία θα γίνει την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, και οι διοργανωτές ελπίζουν να παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας. Ταυτόχρονα, πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ οι διοργανωτές ζητάνε από όσους και όσες θα συμμετέχουν να φορούν μαύρα ρούχα και να φωτογραφίσουν τον εαυτό τους να συμμετέχει στην απεργία. Επίσης έχουν καλεστεί απεργιακές "δράσεις" σε 60 πόλεις της χώρας, και 10 Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες.

Η πολωνική νομοθεσία για τις αμβλώσεων είναι από τις πιο αυστηρές στον κόσμο. Η έκτρωση επιτρέπεται μόνο για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την ζωή της γυναίκας ή του εμβρύου. Το νέο νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την έκτρωση για κανένα λόγο, και όποια γυναίκα παραβιάζει αυτό τον νόμο θα τιμωρείται μεχρι και με πενταετή φυλάκιση.

Το νομοσχέδιο, κατατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο από την κυβέρνηση, μόλις λίγες ημέρες αφού κυκλοφόρησε επιστολή των Επισκόπων της Πολωνίας που ζητούσε την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων.  Με την κατάθεση όμως του νομοσχεδίου, ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις, με μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην περιστολή του δικαιώματος στην έκτρωση. 

Οι μόνες που έχουν δικαίωμα στην επιλογή του αν θα κάνουν άμβλωση, ή όχι, είναι οι γυναίκες. Είναι οι μόνες επίσης που έχουν δικαίωμα στο να ορίζουν το σώμα τους. Κανείς άλλος. Και για να κατακτηθεί αυτό το δικαίωμα απαιτούνται μεγάλοι και μαζικοί αγώνες.

Πηγή:Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.