24.9.16

Όταν οι «παράνομοι μετανάστες» στο Χόνγκ Κόνγκ έκρυβαν τον Edward Snowden το 2013



Την Πέμπτη,28 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας”, γίνεται η Ελληνική avant premiere του της ταινίας του Oliver Stone,  “Snowden”. Με αφορμή αυτό το γεγονός, παρουσιάζουμε ένα άρθρο που εμφανίστηκε στον ιστότοπο chinaworker.info , την επιμέλεια του οποίου είχε ο Γιάννης Πιστιόλης.

Το θάρρος και η αυτοθυσία που επέδειξαν οι πρόσφυγες του Hong Kong, έγινε κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας και άρχισε πρόσφατα να εμφανίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από διακρίσεις και αποκαλούνται από την κυβέρνηση του Hong Kong «παράνομοι μετανάστες».
Όμως έπαιξαν ένα κρίσιμο ρόλο στην παροχή καταφυγίου στον πρώην τεχνικό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Edward Snowden, στις κρίσιμες πρώτες μέρες μετά τις αποκαλύψεις του, το 2013, που έσκασαν σαν βόμβα για την πολιτική των παρακολουθήσεων και της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, σε μαζικό επίπεδο, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Όταν o Snowden έφτασε στο Hong Kong, το Μάη του 2013, έδωσε στη δημοσιότητα εξαιρετικά σημαντικά απόρρητα έγγραφα που έδειχναν την τεράστια κλίμακα του παγκόσμιου προγράμματος τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολούθησης από τις ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις του έδειξαν πως, μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρακολουθούσαν πάνω από 120 ηγέτες χωρών (ανάμεσά τους, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας του Μεξικού κλπ).
Στο Hong Kong, ο Snowden ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αλλά όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η ελπίδα αυτή αποδείχθηκε φρούδα, λόγω της αυστηρής πολιτικής παροχής ασύλου που ακολουθεί το καθεστώς. O Snowden και οι υποστηρικτές του φοβούνταν ότι οι αρχές των ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να τον συλλάβουν χρησιμοποιώντας νόμιμες ή παράνομες μεθόδους.
Φορώντας ένα σκούρο καπέλο και γυαλιά, μπήκε στην περιοχή Sham Shui Po, μια περιοχή καθαρά εργατική, μαζί με το δικηγόρο του. Ο δικηγόρος του είναι γνωστός υπερασπιστής των δικαιωμάτων της κοινότητας των προσφύγων που αριθμεί 11.000 άτομα. 
Οι πρόσφυγες ανάλαβαν το ρίσκο να τον κρύψουν από τις αρχές!
Ανάμεσά σ’ αυτούς που τον φιλοξένησαν η συντρόφισσα Vanessa από τις Φιλιππίνες, μέλος της Socialist Action («Σοσιαλιστική Δράση» αδερφή οργάνωση του «Ξ» στο Hong Kong). Η Βανέσσα έχει κάνει αίτηση για άσυλο, είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Προσφύγων, που ιδρύθηκε το 2014, και παλεύει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των προσφύγων. Είναι μία από τους, μέχρι πρότινος, «άγνωστους ήρωες» που έδωσαν καταφύγιο στον Edward Snowden.
Ο Snowden έμεινε με τη Vanessa, που κατοικεί με τη μητέρα της και την κόρη της, σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών όταν οι αποκαλύψεις του συγκλόνιζαν τον κόσμο. Όπως δήλωσε η Vanessa σε διεθνή μέσα ενημέρωσης στην αρχή ο Edward Snowden φαινόταν στενοχωρημένος: «Είχε πολύ λίγα ρούχα, για αυτό τον βοηθήσαμε». Του έδωσε ακόμα και το κρεβάτι της για να του εξασφαλίσει ένα καλό ύπνο. «Του μαγειρεύαμε και πηγαίναμε να ψωνίσουμε πράγματα που χρειαζόταν για τον υπολογιστή του».
Ο Snowden εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους πρόσφυγες που πήραν μεγάλο προσωπικό ρίσκο για χάρη του και μοιράστηκε τα όσα έκαναν για αυτόν. Σε ένα πρόσφατο tweet του έγραψε:
«Πριν από τρία χρόνια αυτές οι γενναίες οικογένειες με προστάτεψαν στα υπόγεια του Hong Kong. Ακόμα περιμένουν για άσυλο». 
O Snowden μίλησε για τα συναισθήματά του για τους πρόσφυγες που τον βοήθησαν στις πρώτες μέρες που θεωρούνταν ο Νο.1 φυγάς στον κόσμο.
«Εάν δεν υπήρχε η βοήθεια τους, η ιστορία μου θα είχε ολοκληρωθεί αλλιώς» δήλωσε στην εφημερίδα Νational Post«Με δίδαξαν ότι δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κατέχεις και ότι μερικές φορές λίγο θάρρος μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας». 
H κυβέρνηση του Hong Kong, που δυσφημεί τους πρόσφυγες ως «εγκληματίες» και «παράνομους μετανάστες», δεν έκανε τίποτα για να προσφέρει προστασία στο Snowden.
Όμως κάποιοι από τους πιο καταπιεσμένους και φτωχούς ανθρώπους στο Hong Kong δεν τον εγκατέλειψαν.

«Υπερασπιστείτε το Snowden»

Το Μάιο του 2013 η Σοσιαλιστική Δράση ήταν μια από τις 19 οργανώσεις που διοργάνωσαν μια διαδήλωση με σύνθημα «Υπερασπιστείτε το Snowden», η οποία ήταν η πρώτη τέτοια διαδήλωση παγκόσμια.
Η Sally Tang Mei-ching, μέλος της Σοσιαλιστικής Δράσης, που ήταν η πρώτη ομιλήτρια της διαδήλωσης, κάλεσε την κυβέρνηση του Hong Kong να δώσει άσυλο στον Edward Snowden. Τότε ο Snowden προειδοποιούσε ότι το FBI θα προσπαθούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να τον εκδώσει.
Η προκήρυξη που μοιράστηκε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης εξηγούσε πως δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης ούτε η κινεζική κυβέρνηση ούτε αυτή των ΗΠΑ, καθώς και οι δυο προχωρούσαν σε μαζικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτών τους για να υπερασπιστούν ισχυρές και πλούσιες κοινωνικές ομάδες.
Κάποιες από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις του Edward Snowden
  • Μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσέφεραν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) όλες τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών των πελατών τους. 
  • Η κατασκοπεία άλλων κυβερνήσεων είναι ανεξέλεγκτη, με 122 επικεφαλής κυβερνήσεων να είναι στόχος των υπηρεσιών των ΗΠΑ
  • Η NSA χρησιμοποίησε κορυφαίες ομάδες χάκερ για να υποκλέψει στοιχεία από υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.
  • Η NSA υποκλέπτει 200 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα καθημερινά, σε παγκόσμια κλίμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.