22.9.16

Η οργή ξεχειλίζει στο Charlotte

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ένας διαδηλωτής που τραυματίσθηκε από σφαίρα στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν και έλαβαν χώρα για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, με αφορμή την δολοφονία του 43χρονου Αφροαμερικανού, Κιθ Λαμόντ Σκοτ, από την αστυνομία.
Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Πατ Μακ Κρόρι, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ζήτησε την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας των Εθνικών Οδών για την «υποστήριξη» της τοπικής αστυνομίας του Σάρλοτ, όπως έγραψε στο twitter.

Οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας τραυματίσθηκε από σφαίρα και ότι βρίσκεται «υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά δεν έχει πεθάνει», αφού προηγουμένως είχαν ανακοινώσει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων… «μεταξύ πολιτών»!

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της διαδήλωσης, δήλωσε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει, προφανώς τραυματισμένος από σφαίρα, και να αιμορραγεί ακατάσχετα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν αντικείμενα κατά των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες έκαναν χρήση διακρυγόνων.


Officers stand in formation in front of protesters in Charlotte, N.C. on Tuesday, Sept. 20, 2016. Authorities used tear gas to disperse protesters in an overnight demonstration that broke out Tuesday after Keith Lamont Scott was fatally shot by an officer at an apartment complex. (Jeff Siner/The Charlotte Observer via AP)

Η οργή έχει ξεχειλίσει εδώ και καιρό στην μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ και ενισχύεται από την ψυχρή και κυνική τακτική της αστυνομίας να επιρρίπτει τις ευθύνες στα θύματα. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σκοτ τραυματίσθηκε θανάσιμα από σφαίρα όταν αρνήθηκε να αφήσει το περίστροφό του. Ωστόσο, το περιβάλλον του δηλώνει ότι, αντίθετα, δεν κρατούσε παρά ένα βιβλίο.

Στον τόπο του φονικού συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι. Το όπλο είναι «ψέμα», δήλωσε στο AFP γειτόνισσα του Σκοτ. «Αφαίρεσαν το βιβλίο και το αντικατέστησαν με ένα περίστροφο. Ο άνδρας αυτός καθόταν εδώ κάθε μέρα περιμένοντας το σχολικό λεωφορείο του γιου του», είπε.

Ο θάνατος του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, ο τελευταίος μίας σειράς ανάλογων περιστατικών στις ΗΠΑ, προκάλεσε μία πρώτη διαμαρτυρία των κατοίκων από το βράδυ της Τρίτης. Οι αρχές απάντησαν με άγρια καταστολή που οδήγησε στα βίαια επεισόδια. Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν τραυματιστεί και 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.