20.9.16

Το φαιό αυγό του φιδιού στο «κόκκινο νησί»

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Μυτιλήνη… Το αυγό του φιδιού εκκολάφτηκε και στον τόπο που παλαιότερα χαρακτηριζόταν «το κόκκινο νησί» και τα εκτρώματα που έβγαλε έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος.

Ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες σε απόλυτη σύμπλευση προχθές Κυριακή και χθες Δευτέρα, με συνταγή ανάλογη της Χίου, υπό τον γνωστό μανδύα του «αγανακτισμένου πολίτη», δημιούργησαν ένταση και επεισόδια, επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων και πολιτών γνωστών για την αλληλέγγυα στάση τους σε πρόσφυγες, έστειλαν μια κοπέλα στο νοσοκομείο, ενώ δεν παρέλειψαν να επιτεθούν με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και εκφράσεις πεζοδρομίου στον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό.
Για να τα πετύχουν όλα αυτά, ακολούθησαν τη γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης, μεταδίδοντας την ψευδή πληροφορία για παρεμπόδιση της υποστολής της σημαίας που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή στην πλατεία Σαπφούς με τη δύση του ηλίου.
Εκμεταλλευόμενοι μια εντολή του Λιμεναρχείου, που για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δεν επέτρεψε να γίνει η υποστολή της σημαίας στις 11/9, άρχισαν να διαδίδουν ότι αιτία γι’ αυτό υπήρξε συγκέντρωση προσφύγων που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη.
Κάτι που αποτελεί ολοφάνερο ψέμα, αφού η μόνη συγκέντρωση προσφύγων που κατεγράφη στη Μυτιλήνη ήταν την προηγουμένη, 10/9, όταν μια μικρή ομάδα προσφύγων έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους της πόλης, για να διαλυθεί ήσυχα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό όμως δεν πτόησε αρκετούς, που άρχισαν να διαδίδουν μέσω λαθρόβιων sites και κοινωνικών δικτύων την ψευδή πληροφορία, ξεσηκώνοντας μερίδα κατοίκων που έσπευσαν να την υιοθετήσουν, δίνοντας το «παρών» σε σχετικό κάλεσμα που απηύθυναν οι ίδιοι κύκλοι για την Κυριακή 18/9, την ώρα της καθιερωμένης υποστολής.
Συγκέντρωση ακροδεξιών στην ΛέσβοΤο ίδιο πρόσωπο (σε κύκλο) συμμετέχει ενεργά στη συγκέντρωση για τη σημαία, στον προπηλακισμό του Σπ. Γαληνού και στον ξυλοδαρμό των τεσσάρων γυναικών | 
Αποτέλεσμα, να προκληθούν ένταση και μικροεπεισόδια, αφού στον χώρο συγκεντρώθηκαν και περίπου 30 άτομα προερχόμενα είτε από δομές αλληλεγγύης σε πρόσφυγες είτε προσκείμενα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, προκειμένου να παρεμποδίσουν τη ρητορική μίσους, ανταλλάσσοντας συνθήματα με τους ακροδεξιούς.
Μάλιστα τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μόνο με την παρουσία των ΜΑΤ, που κατάφεραν να κρατήσουν σε απόσταση τους συγκεντρωμένους. Οπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, οι χρυσαυγίτες απείλησαν και προσπάθησαν να επιτεθούν στον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΑΠΕ Στρατή Μπαλάσκα, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρουν.

Στη Μόρια

Χθες, οι ακροδεξιοί κατάφεραν να παρεισφρήσουν και στην πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας. Του χωριού στα όρια του οποίου «φιλοξενείται» το ομώνυμο hotspot, με τους τρεις και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.
Οι κάτοικοι, σε εφαρμογή απόφασης του τοπικού συμβουλίου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την αποσυμφόρηση του Κέντρου, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου του χωριού, καθώς και την αποκατάσταση του ελλιπέστατου αποχετευτικού δικτύου του στρατοπέδου, που απειλεί την υγεία τους και το φυσικό περιβάλλον, μια και τώρα τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα της τουριστικής Παναγιούδας, μέσω του ποταμού που διασχίζει την περιοχή.
Μάταια πάσχιζε ο πρόεδρος του συμβουλίου Νίκος Τρακέλης να διατηρήσει την ισορροπία δηλώνοντας από την αρχή της συγκέντρωσης τις ειρηνικές προθέσεις των κατοίκων του χωριού, καθώς και την αντιρατσιστική διάθεση των περίπου 400 ατόμων που έλαβαν μέρος κρατώντας μαύρες σημαίες.
Χρυσαυγίτες εντός του πλήθους ακροδεξιών κατά την συγκέντρωση τους στη Λέσβο
Οι χρυσαυγίτες, που είχαν πιάσει θέση από νωρίς στην ουρά της πορείας, γρήγορα άρχισαν να δίνουν τον παλμό, ακολουθούμενοι από ομάδα άλλων ακροδεξιών.
Εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση, ξεκίνησαν τη γνωστή ρητορική μίσους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελλάς Ελλήνων Ορθοδοξία», «Πάρτε τους από τη Μόρια, βάλτε τους σε παπόρια» και άλλα, άκρως υβριστικά προς τον δήμαρχο, όπως «Γαληνέ, προδότη, βάλε τη μαντίλα».
Εξω από το δημαρχείο δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί, όταν ομάδα χρυσαυγιτών με τη συμμετοχή και άλλων ακροδεξιών στοιχείων επιτέθηκε σε τέσσερις γυναίκες, τις οποίες κάποιος από αυτούς αναγνώρισε ως «αλληλέγγυες».
Από την επίθεση, η μία κατέληξε στο νοσοκομείο όταν δέχτηκε πισώπλατα κλοτσιά στο πόδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε παρουσία αστυνομικών και λιμενικών, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια αποτροπής της.
Οι γιατροί που την εξέτασαν στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης την παρέπεμψαν για περαιτέρω εξετάσεις σε μαγνητικό τομογράφο, πιθανολογώντας ρήξη χιαστού.
Η πορεία συνεχίστηκε προς τα γραφεία της Περιφέρειας όπου οι κάτοικοι παρέδωσαν το σχετικό ψήφισμα και κατέληξε με σχεδόν πενήντα άτομα έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου οι εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν με τον γραμματέα Γιάννη Γιανέλλη.
Ακροδεξιός ενώ προτρέπει τους πολίτες σε διαμαρτυρία
Η προπαγάνδα πάντως είχε ξεκινήσει από νωρίς, όταν γνωστός ακροδεξιός, που συμμετείχε και την προηγουμένη στα επεισόδια για τη μη υποστολή της σημαίας, από το πρωί γυρνούσε στην προκυμαία της Μυτιλήνης και καλούσε τον κόσμο να πλαισιώσει την πορεία ώστε να αποδείξουν «ότι είναι πραγματικοί Ελληνες».
Ο ίδιος ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που επιτέθηκαν στις τέσσερις γυναίκες.
Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά, ακόμα ένας γύρος επεισοδίων ξεκινούσε στο στρατόπεδο της Μόριας, όταν μια ομάδα Αφγανών συνεπλάκη με ομάδα Αφρικανών προσφύγων.
Τα επεισόδια γρήγορα πήραν έκταση και απλώθηκαν εκτός στρατοπέδου, με τους εξεγερμένους πλέον πρόσφυγες να βάζουν φωτιές σε δύο διαφορετικά σημεία έξω από το Κέντρο, υποχρεώνοντας την Πυροσβεστική να επέμβει με τέσσερα οχήματα και να περιορίσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο για τη γύρω περιοχή που είναι γεμάτη από ελαιόδεντρα.
Στο μεταξύ, στο καμπ έκαναν την εμφάνισή τους τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, που με χρήση δακρυγόνων επέβαλαν την τάξη στον καταυλισμό.
Νωρίτερα, πάντως, η δημοσιογράφος του «Εμπρός» Ανθή Παζιάνου έπεσε θύμα επίθεσης από ηλικιωμένο κάτοικο της Μόριας, όταν προσπάθησε να προστατέψει τρεις γυναίκες πρόσφυγες και τέσσερα μωρά που είχαν δεχτεί επίθεση από το ίδιο άτομο.
«Ημουν στη Μόρια για να δω τα επεισόδια, έξω από το Κέντρο Κράτησης. Φεύγοντας με το αμάξι είδα στον δρόμο έναν άντρα άνω των 70 να σηκώνει το χέρι του σε τρεις γυναίκες από τη Συρία με τα τέσσερα παιδιά τους! Του φώναξα “τι κάνεις ρε εκεί;”. Και μου απάντησε: “Μην το συνεχίζεις γιατί θα γ…σω εσένα. Αυτές οι π….νες πρέπει να φύγουν από δω”. “Ασε τις γυναίκες ήσυχες ρε” του λέω. Ηρθε στο αμάξι ενώ ήμουν εν κινήσει και μου τράβηξε τα μαλλιά. Ανοιξα την πόρτα για να τον απωθήσω και συγχρόνως έκανα νόημα στις γυναίκες να μπουν γρήγορα στο αμάξι να ξεφύγουν», περιγράφει η ίδια.
Να σημειωθεί ότι τις αντιδράσεις αυτές είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Τ.Σ. της Μόριας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γιανέλλη και απαντώντας σε σχετικές υποσχέσεις του γενικού γραμματέα, αναφερόμενος στους κατοίκους του χωριού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εντάξει, κ. γενικέ, αλλά αν δεν γίνουν αυτά, τότε δεν θα μπορώ και εγώ να τους συγκρατήσω».
Τη συμπαράστασή του στους διαμαρτυρόμενους με την ακραία εθνικιστική λογική έσπευσε να δηλώσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου, Χαρ. Αθανασίου:
«Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας και όχι μόνο και δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι είμαι μέρος–συμπαρίσταμαι στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας», αναφέρει και καταλήγει ως εξής: «Ολοι μαζί στον αγώνα με σύνθημα: Οχι άλλα hotspots στη Λέσβο και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους μετανάστες».
Σε ανάλογο κλίμα ήταν εξάλλου και σχετική ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λέσβου, που προφανώς αγνοώντας την απαγόρευση δηλώσεων ρατσιστικού περιεχομένου που επέβαλε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε να υιοθετήσει την ακροδεξιά παραπληροφόρηση για τη σημαία και σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το ποτήρι τελικά ξεχείλισε για τον λεσβιακό λαό, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έδωσε με τις πράξεις της το δικαίωμα στους «αλληλέγγυους» και στους παράτυπους μετανάστες να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την υποστολή της ελληνικής σημαίας, σε ένα παραμεθόριο νησί όπως είναι η Λέσβος.
«Ευτυχώς εκατοντάδες αγανακτισμένοι Μυτιληνιοί, που φυλάνε σύνορα χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην προκυμαία να προστατεύσουν την τελετή υποστολής της σημαίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Διορία μιας εβδομάδας

Διορία μίας εβδομάδας δίνει ο δήμαρχος Σπ. Γαληνός στην κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις στο ζήτημα του υπερπληθυσμού προσφύγων που έχει εγκλωβιστεί στο νησί.
«Αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει δοθεί κάποια λύση, τότε θα προχωρήσουμε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και θα αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης με τους διαμαρτυρόμενους, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέες κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή του δήμου αυτή τη φορά.
Διγλωσσία και αντιφάσεις καταλογίζει στη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σημειώνει τα εξής:
«Φαίνεται ότι στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζεται συστηματικά η τακτική της διάκρισης ρόλων. Από τη μια, οι κ. Μητσοτάκης και Κουμουτσάκος κάνουν δηλώσεις περί αντιρατσισμού. Από την άλλη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπαρίστανται και χαιρετίζουν πρόσωπα και κινητοποιήσεις ακροδεξιών και ρατσιστών.
»Μετά την έμπρακτη στήριξη του δημάρχου Ωραιοκάστρου από πληθώρα στελεχών της Ν.Δ., με επικεφαλής τούς κ. Βορίδη και Κυριαζίδη, ο κ. Χ. Αθανασίου απέστειλε χαιρετισμό σε κινητοποίηση, η οποία είχε και τη στήριξη της αυτοαποκαλούμενης “Πατριωτικής Κίνησης Λέσβου”, συμπαριστάμενος “στον αγνό αγώνα για τη διάσωση της Λέσβου”, κατά τη διάρκεια της οποίας ξυλοκοπήθηκαν τρεις νεαρές γυναίκες.
»Την ίδια στιγμή, η ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., υιοθετώντας μια κατασκευασμένη είδηση από ακροδεξιά ΜΜΕ, σπέρνει τον πανικό και υποδαυλίζει βίαιες αντιδράσεις εναντίον προσφύγων. Ας αποφασίσει, επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης. Θα συνταχθεί με την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού ή με τις ακραίες, ξενοφοβικές φωνές που τρέφουν τη μισαλλοδοξία; Και τα δύο μαζί δεν γίνεται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στις φλόγες η Μόρια

Πυρκαγιά στην Μόρια

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε (;) το επεισοδιακό διήμερο στη Μυτιλήνη. Σε συνέχεια των όσων προηγήθηκαν και της έντασης που προκλήθηκε, πρόσφυγες έβαλαν φωτιές σε όλον τον καταυλισμό.
Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε γύρω στις οχτώ το βράδυ όταν –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– στον καταυλισμό απλώθηκε η φήμη ότι λόγω των επεισοδίων που προηγήθηκαν θα ακολουθούσαν μαζικές απελάσεις.
Η φήμη ώθησε ομάδα προσφύγων να επιχειρήσει να κατέβει στην πόλη σε πορεία διαμαρτυρίας, κάτι που δεν επέτρεψε η αστυνομία, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να επανέλθουν στο στρατόπεδο, βάζοντας όμως φωτιές στα καταλύματα.
Η φωτιά μέχρι τις δέκα το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από το Κέντρο που έχει εκκενωθεί από πρόσφυγες και εργαζομένους. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.