22.9.16

Μυτιλήνη: Τα απόνερα της Μόριας στο δημοτικό συμβούλιο

Πάνω από τρεις χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες, πενήντα μεγάλες σκηνές καμένες, τρία κοντέινερ με εξοπλισμό, όπως κλινοσκεπάσματα κ.ά., και δεκαέξι στρέμματα με ελαιόδεντρα που έγιναν στάχτη άφησαν πίσω τους οι φωτιές στο camp της Μόριας.
Ο προσφυγικός καταυλισμός, που φιλοξενούσε πάνω από 3.000 πρόσφυγες, καταστράφηκε σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% και εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες με μωρά και ηλικιωμένους καθώς και άλλοι τόσοι μεμονωμένοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξενυχτήσουν στην ύπαιθρο. Ενενήντα τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής λένε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και ο καταυλισμός θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Τα πλέον σοβαρά σημάδια, πάντως, που δύσκολα θα επουλωθούν, έμειναν στην κοινωνία της Λέσβου, η οποία ξαφνικά ήρθε αντιμέτωπη με τη διχαστική ρητορική μίσους του ρατσισμού.

Ρητορική που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό, εκφράζεται από ακροδεξιούς κύκλους οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει την προστασία τοπικών στελεχών της Ν.Δ.

«Υπάρχουν κινητοποιήσεις οι οποίες καθοδηγούνται από συγκεκριμένους κύκλους, ακροδεξιούς κύκλους στους οποίους συμπαρίστανται και κάποιοι άλλοι κομματικοί παράγοντες. Κομμάτων τα οποία βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, και όλο αυτό είναι ένα επικίνδυνο κλίμα το οποίο απειλεί να δημιουργήσει έκρηξη» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Παράλληλα, σε άλλη τοποθέτησή του στην ιστοσελίδα «news247» συμπλήρωσε:

«Ακόμα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, οι γνωστοί ανεγκέφαλοι, παρασύρονται και εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών των λίγων ανθρώπων που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολύ σωστά και ξεκάθαρα και όταν τον ρώτησαν αν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή απάντησε με ένα κοφτό “όχι”.

»Κι όμως, βλέπω ανθρώπους που συμμετέχουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να παρελαύνουν μαζί με τους χρυσαυγίτες, να τους ξεσηκώνουν και να κάθονται με ικανοποίηση από πίσω και να τρίβουν τα χέρια τους. Προκαλώ την ηγεσία της Ν.Δ. να μου ζητήσει ονόματα».
Ξεκάθαρη επιβεβαίωση


AP PHOTO/ MICHAEL SCHWARZ

Λίγες ώρες νωρίτερα οι αναφορές αυτές είχαν ήδη επιβεβαιωθεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν στην αρχή προγραμματισμένης συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης τα γεγονότα που θα γραφτούν στις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας του νησιού.

Εκεί η συζήτηση κατέληξε στην κατά πλειοψηφία αποδοχή δύο ψηφισμάτων καταδίκης των γεγονότων, με την παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. να αποφεύγει την υπερψήφισή τους.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδικάζει τα έκτροπα που έλαβαν χώρα χθες και σήμερα, με αφορμή “τάχα”... το προσφυγικό και τη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας, υποδαυλιζόμενα από συγκεκριμένους κομματικούς κύκλους και ανθρώπους με στόχο μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Η Λέσβος ήταν και θα είναι τόπος ανθρωπιάς και δημοκρατίας στην οποία δεν έχει τόπο ο φασισμός» αναφέρει το πρώτο, από την ψήφιση του οποίου η παράταξη της Ν.Δ. απείχε.
Το δεύτερο ψήφισμα


AP PHOTO/ MICHAEL SCHWARZ

Ανάλογη στάση -αποχής- κράτησε και στο δεύτερο ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη «Αλλος Δρόμος»:

«Το Δ.Σ. Λέσβου καταδικάζει απερίφραστα τους προπηλακισμούς φοιτητών και δημοσιογράφου που συνέβησαν σήμερα από τραμπούκους που εμφανίζονται ως υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση, αυτεπάγγελτη επέμβαση οργάνων της Δικαιοσύνης.

»Ως ένας από τους τοπικούς θεσμούς και θεματοφύλακες της δημοκρατίας, δηλώνει ότι στον τόπο μας δεν θα βρει χώρο δράσης ο σύγχρονος φασισμός», αναφέρει το συγκεκριμένο, που έγινε δεκτό από την πλειοψηφούσα παράταξη, ενώ λευκό ψήφισε ο συνδυασμός που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι πραγματικά λυπηρό, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού που στηρίχτηκε στις εκλογές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι στα αντίστοιχα τοπικά κομματικά όργανα να ψηφίζουν λευκό σε ένα ψήφισμα καταδίκης του φασισμού. Χωρίς να ζητήσουν καμία αλλαγή στο κείμενο, απλά σήκωσαν τα χέρια τους λέγοντας “λευκό” και έφυγαν για να συνεχίσουν να “ψαρεύουν” στα θολά νερά του χρυσαυγιτισμού», σχολίασε ο Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής του «Αλλου Δρόμου».

Να σημειωθεί ότι η ΛΑΣ, παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αποχώρησε από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τον λεσβιακό λαό να κλείσει τα αυτιά του σε όλους όσοι σπέρνουν τον διχασμό ανάμεσα στους Λέσβιους και τους πρόσφυγες-μετανάστες, να απομονώσει τους χρυσαυγίτες και όλους όσοι στοχοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους, φορτώνοντάς τους τις ευθύνες του εγκλωβισμού τους και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν και να αναπτύξει μαζικό λαϊκό κίνημα».
Αιχμές




Ανακοίνωση για τα γεγονότα εξέδωσε και η ΛΑ.Ε., που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τα όσα συνέβησαν στη Μυτιλήνη τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν πόσο αδιέξοδη και επικίνδυνη μαζί είναι η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που αποδέχεται την άθλια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο.

»Από την άλλη είναι σαφές ότι η Ν.Δ., με επικεφαλής τον βουλευτή και τέως υπουργό Χαρ. Αθανασίου, σε συντονισμό με ακροδεξιούς κύκλους και τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα στο νησί της Λέσβου με ρατσιστικά καλέσματα και βίαιες επιθέσεις σε πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυες/ους».


Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.