16.9.16

Η κατάληψη Νοταρά λειτουργεί ξανά!

«Αναρωτιέμαι πώς σκέφτονται αυτοί που μέσα στη νύχτα επιτίθενται σε παιδιά», λέει πρόσφυγας που διαμένει στην κατάληψη στέγης προσφύγων της οδού Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, αναφερόμενος στην εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε ο συγκεκριμένος χώρος από ναζιστικό μόρφωμα τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.«Φύγαμε από το σπίτι μας γιατί κινδύνευε η ζωή μας, βρήκαμε καταφύγιο εδώ και αυτοί ήρθανε και μας βάλανε φωτιά», αναφέρει άλλος πρόσφυγας. «Φοβήθηκα! Επιτέθηκαν στην καρδιά μου», λέει τρίτος πρόσφυγας.

Οπως περιέγραψαν οι αλληλέγγυοι της Νοταρά σε συνέντευξη Τύπου, τη στιγμή της επίθεσης φιλοξενούνταν μέσα στον χώρο περίπου 130 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, γεγονός που, όπως επισήμαναν, καταδεικνύει δολοφονικές προθέσεις σχεδιασμένης επίθεσης, έτσι ώστε να προκαλέσει –πέρα από σοβαρές υλικές ζημιές– και ανθρώπινες απώλειες.

Ευτυχώς, όμως, θύματα δεν υπήρξαν, διότι μετανάστες και αλληλέγγυοι που μετείχαν σε βάρδιες περιφρούρησης έδρασαν άμεσα, κάνοντας χρήση των πυροσβεστήρων της κατάληψης, γείτονες επίσης έσπευσαν να βοηθήσουν και βέβαια κατέφθασε και η Πυροσβεστική.

Από την επίθεση των ναζιστών κάηκαν ολοσχερώς η αποθήκη ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, η βιβλιοθήκη, ο παιδότοπος, μέρος του ιατρείου και μέρος ενός δωματίου στον 1ο όροφο, ενώ στο ισόγειο καταστράφηκαν τα τζάμια καθώς και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε και ανάληψη ευθύνης της επίθεσης με βίντεο στον χώρο του YouTube στο διαδίκτυο από τους πρωτοεμφανιζόμενους «Μοναχόλυκους Ριζοσπαστικού Αυτόνομου Μαχητικού Εθνικοσοσιαλισμού». Οπως είχαμε επισημάνει, είναι πολύ πιθανό πίσω από αυτό το μακροσκελές όνομα να κρύβεται κάποια από τις γνωστές οργανώσεις του ναζιστικού χώρου.

Το σημαντικό όμως είναι ότι χάρη στην αλληλεγγύη, τη συνεισφορά εξειδικευμένων τεχνιτών και την προσωπική εργασία αλληλέγγυων και προσφύγων, οι καταστροφές αποκαταστάθηκαν πλήρως, ο παιδότοπος είναι έτοιμος και πάλι να φιλοξενήσει το παιχνίδι των παιδιών και οι ένοικοι του χώρου που προσωρινά διέμειναν σε άλλες καταλήψεις του κέντρου της Αθήνας επέστρεψαν και πάλι στη Νοταρά.

Εκτός από τη στέγη στη Νοταρά, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και αλληλέγγυος από την αυτοοργανωμένη δομή του Πλατάνου στη Λέσβο και αλληλέγγυα από την κατάληψη στέγης της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι «η στοχοποίηση των καταλήψεων στέγης προσφύγων και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης εντείνεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ με την αγαστή συμβολή θεσμικών προσώπων».

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.