30.8.16

ΡΙΤΣΩΝΑ: Έληξε η απεργία πείνας των εγκύων, αλλά ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες δεν σταματά!

Μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Ριτσώνας στη Χαλκίδα, οι οποίες κορυφώθηκαν με απεργία πείνας που κήρυξαν την Παρασκευή δέκα έγκυες και μητέρες νεογέννητων και με κλείσιμο της εισόδου του καταυλισμού σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ την περασμένη Δευτέρα, η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει προς εκτόνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους που μετέχουν στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε Πρόσφυγες και Μετανάστες, η απεργία πείνας έληξε με παραίνεση των υπόλοιπων προσφύγων και αλληλέγγυων που ανησυχούσαν για την υγεία των γυναικών.
Χθες οι πρόσφυγες άρχισαν διαπραγματεύσεις με τους οργανισμούς, τις ΜΚΟ και τους υπεύθυνους, προκειμένου να διασφαλίσουν συγκοινωνιακή σύνδεση, φαγητό που τρώγεται, πειστικές εξηγήσεις για το μέλλον τους και κυρίως ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνθήκες υγιεινής.
Τα λύματα από τις τουαλέτες που συχνά-πυκνά χύνονται στο έδαφος εξαιτίας της υποτυπώδους και προβληματικής αποχέτευσης και τα κρούσματα ηπατίτιδας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στον καταυλισμό φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Αλλά η υπομονή των προσφύγων της Ριτσώνας έχει δοκιμαστεί και άλλες φορές, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν κατά καιρούς οι ίδιοι στη σελίδα που έχουν φτιάξει στο facebook, προκειμένου να μη νιώθουν τελείως ξεκομμένοι από τον έξω κόσμο.
Φωτογραφίες από αγριογούρουνα, φίδια και σκορπιούς που κυκλοφορούν ελεύθερα στον καταυλισμό, ή βρίσκουν τον τρόπο να τρυπώνουν στις σκηνές, οι οποίες ακουμπούν απευθείας στο έδαφος. Φωτογραφίες από τα λύματα που μουσκεύουν το έδαφος πίσω από τις σκηνές.
Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Ερυθρού Σταυρού που σταματά να προσφέρει υπηρεσίες το απόγευμα, αφήνοντας τον καταυλισμό χωρίς ιατρική φροντίδα.

Οργή και απογοήτευση

Προσφυγόπουλο με πλακάτ στον καταυλισμό της Ριτσώνας
Πλακάτ που αποπνέουν οργή και απογοήτευση για τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, οποιονδήποτε θεωρούν υπεύθυνο για την κατάστασή τους («ΟΗΕ–ψεύτες, μας οδηγείτε σε αργό θάνατο», «Είμαστε έγκυες, θα πεθάνουμε εδώ με τα παιδιά μας, καλύτερα από το να ζούμε εδώ»).
Και σχόλια ειρωνικά για την πινακίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ενημερώνει για το έργο «Αμεση ανταπόκριση στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση [...] διασφαλίζοντας έτσι υγεία και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης της ομάδας–στόχου», προϋπολογισμού 23.898.1210, που συγχρηματοδοτείται, όπως και άλλα παρόμοια προγράμματα του υπουργείου, από μάλλον γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που πάντως δεν φαίνεται να διασφαλίζει τον διακηρυγμένο στόχο της.
Κι αν η εικόνα από τα τάπερ με τον αρακά που δείχνουν αηδιασμένοι στην κάμερα, λίγο πριν καταλήξουν αρκετές μερίδες στα σκουπίδια, δεν φτάνει ίσως να εξηγήσει γιατί τόση απέχθεια για το φαγητό, ίσως προσφέρει την απάντηση η ετικέτα από ένα τάπερ που έβγαλαν φωτογραφία οι αλληλέγγυοι τον Απρίλιο, χωρίς να αναφέρεται ημερομηνία παραγωγής.

Η καχυποψία

«Ρύζι με κόκκινη σάλτσα, βάρος: 250 γρ., ανάλωση κατά προτίμηση πριν το τέλος του 04/2017 [...], διατηρείται στους -18o C». Ποιος θα άντεχε αδιαμαρτύρητα να τρώει δύο φορές καθημερινά, για έξι μήνες, κατεψυγμένο γεύμα ποιότητας σούπερ μάρκετ;
Δεν είναι όμως μόνο οι συνθήκες στον καταυλισμό, αλλά και η μεγάλη περίοδος αναμονής για την ένταξή τους στις διαδικασίες ασύλου, μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, αναμονή που τους δημιουργεί αβεβαιότητα και τους κάνει να ακουν με μεγάλη καχυποψία οποιαδήποτε υπόσχεση για βελτίωση της κατάστασης.
Οπως άλλωστε επισήμανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φιλίππο Γκράντι την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, η αναμονή είναι εξίσου τραυματική για τους πρόσφυγες με τις συνθήκες διαβίωσης.
«Είμαι πρόσφυγας – πού είναι τα δικαιώματά μου, το μέλλον μου;», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένα προσφυγόπουλο στην πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν οι φιλοξενούμενοι στις 24 Αυγούστου. Και δίπλα του άλλο πλακάτ: «Εχασα το σχολείο μου, το σπίτι, τους φίλους, τη χώρα μου, μέχρι πότε; Δεν είμαι μόνο ένας αριθμός στα έγγραφα του ΟΗΕ, είμαι άνθρωπος, χρειάζομαι μέλλον».

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.