14.7.16

Oυγγαρία: Ξυλοδαρμοί προσφύγων και επαναπροωθήσεις στη Σερβία

Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν πως υπέστησαν βάρβαρους ξυλοδαρμούς από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγγαρίας, που τους επαναπροωθούσαν στη Σερβία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch, ενώ όλο και πιο ακραία είναι τα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαζική επιχείρηση της Ουγγαρίας με τη συμμετοχή μέχρι και 10.000 αστυνομικών και στρατιωτών στα σύνορα προκειμένου να ωθήσει πίσω στη Σερβία πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα 175 χλμ. του αντιμεταναστευτικού φράχτη στα σύνορα των δύο χωρών. Οι επαναπροωθήσεις συμβαίνουν συνήθως τη νύχτα, μέσα από «πύλες» του φράχτη ή ακόμα και πάνω από το σύρμα, σύμφωνα με το BBC.
Σε έκθεσή της η ΜΚΟ κάνει λόγο την «απάνθρωπη» μεταχείρισή τους. Οι μετανάστες «επαναπροωθούνται βίαια, με συνοπτικές διαδικασίες, στη Σερβία, σε ορισμένες περιπτώσεις υφιστάμενοι βίαιη και απάνθρωπη μεταχείριση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το δικαίωμά τους στην προστασία».
Η HRW επικαλέστηκε συγκεκριμένες μαρτυρίες τουλάχιστον 12 μεταναστών, τις οποίες συγκέντρωσε τον Απρίλιο και τον Μάιο. «Δεν έχω δει τέτοιους ξυλοδαρμούς ποτέ, ούτε στις ταινίες», είπε χαρακτηριστικά ο ένας από τους μετανάστες.
Οι άνθρωποι κατήγγειλαν ότι όλοι τους υπέστησαν απειλές, ξυλοδαρμούς, ακόμη και με ρόπαλα, ότι τους ψέκασαν με σπρέι και τους επιτέθηκαν σκυλιά που άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας εξαπέλυσαν εναντίον τους.
Οι μετανάστες ανέφεραν ότι υπέστησαν αυτή τη μεταχείριση από αστυνομικούς και στρατιώτες. Η μη κυβερνητική οργάνωση σημειώνει επίσης ότι μια «πολιτοφυλακή» δρα επίσης σε τμήμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, όπου έχουν τοποθετηθεί αγκαθωτά συρματοπλέγματα.
Η Ουγγαρία «παραβιάζει όλους τους κανόνες» και «απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τα αιτήματα» μεταναστών που επιθυμούν να τους χορηγηθεί άσυλο στην ΕΕ, επισήμανε η Λίντια Γκαλ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.
Ένας άλλος μετανάστης, ο οποίος επίσης απωθήθηκε προς τα σύνορα, αφηγήθηκε ότι αναγκάστηκε να συρθεί, απειλούμενος, κάτω από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα. «Μου έριχναν κλωτσιές και γροθιές», αφηγήθηκε, ακόμη και στο πρόσωπο, ενώ ένας αστυνομικός τον χτυπούσε στους γλουτούς για να συνεχίσει.
Η συντηρητική κυβέρνηση αμφισβήτησε τις καταγγελίες της ΜΚΟ, κατηγορώντας την ΜΚΟ ότι «παρερμηνεύει» τους κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη.

Άθλιες συνθήκες στη μίνι Ειδομένη

Εκατοντάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στα σύνορα Σερβίας και και συνωστίζονται σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό από σκηνές χωρίς τουαλέτες, μπάνια και μόνο με μια βρύση με τρεχούμενο νερό.
Αυτό συνέβη μετά την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα κατά των προσφύγων και μεταναστών για να τους κρατήσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Από την 5η Ιουλίου, η κυβέρνηση του ακροδεξιού Όρμπαν ενέκρινε την επαναπροώθηση στα σύνορα όλων των μεταναστών που συλλαμβάνονται σε ακτίνα έως και οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν συλληφθεί 17.000 άνθρωποι για παράνομη διέλευση των συνόρων με τη Σερβία.
Χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις πιθανότητές τους να φτάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης μέσω Ουγγαρίας και η ενίσχυση των ελέγχων έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό πολλών εκατοντάδων στα σύνορα με τη Σερβία.
Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.