8.7.16

O Μπλερ εγκληματίας πολέμου κατά την έκθεση Σίλκοτ, ή ο κόσμος το 'χε τούμπανο...

Η έκθεση του σερ Τζον Σίλκοτ για την εμπλοκή της Βρετανίας στην επίθεση στο Ιράκ το 2003 αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξαπάτησε τον λαό του, μετέτρεψε τη χώρα του σε μακρύ χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών και συντέλεσε σε ένα τεραστίων διαστάσεων έγκλημα εις βάρος του ιρακινού λαού.

Τις συνέπειες της αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής τις βιώνουμε μέχρι σήμερα, με τη γιγάντωση της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας, με τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και με τα χιλιάδες αθώα θύματα σε σειρά χωρών.
Οι Νέοι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ ξεπέρασαν στον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό ακόμα και τους συντηρητικούς σε επίπεδο οικονομίας, ενώ συμμάχησαν με τα πιο ακραία στοιχεία των νεο-συντηρητικών στις ΗΠΑ, υπό την μπαγκέτα του Τζορτζ Μπους και των σχεδίων για τον «Νέο Αμερικανικό Αιώνα», τα οποία εκπονήθηκαν από τους Ντικ Τσένι, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρίτσαρντ Περλ και Πολ Γούλφοβιτς.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και εφτά ολόκληρα χρόνια μετά τη σύσταση της επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών του Μπλερ ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.
Φυσικά, το πιθανότερο είναι αυτό να μη συμβεί ποτέ, αφού θα αποτελούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο για τα πεπραγμένα και άλλων ηγετών, οι οποίοι κατά καιρούς ξεκίνησαν «ανθρωπιστικούς» πολέμους και αυτοχρίστηκαν προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των λαών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά».
Η δήλωσή του προϊδεάζει για το κουκούλωμα της υπόθεσης, εκτός εάν ο βρετανικός λαός κινητοποιηθεί και διεκδικήσει δικαιοσύνη και παραδειγματική τιμωρία ενός μοιραίου ανθρώπου για τη Βρετανία, όπως ο πρώην πρωθυπουργός.
Αλλωστε είναι ενδεικτικό των προθέσεων ότι ένα πρόσωπο όπως ο Τόνι Μπλερ υπήρξε επί οκτώ χρόνια ειδικός απεσταλμένος του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία), με στόχο δήθεν να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Πάντως Νόμπελ Ειρήνης δεν πήρε γι’ αυτές τις λαμπρές επιδόσεις του.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μπλερ, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην πρωθυπουργία, χρημάτισε σύμβουλος στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό JP Morgan, ενώ ίδρυσε τη δική του εταιρεία συμβούλων Tony Blair Associates, η οποία, μαζί με την πρωθυπουργική του αναγνωρισιμότητα, του άνοιξε πολλές πόρτες χρήματος και ισχύος.
Η Σοσιαλδημοκρατία, η οποία διολίσθησε με ευκολία στον σοσιαλφιλελευθερισμό, ισοπέδωσε όχι μόνο το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μέσα σε πολλές δεκαετίες, αλλά και χώρες ολόκληρες, τις οποίες βομβάρδισε ανηλεώς χέρι χέρι με τις πιο αντιδραστικές και ακροδεξιές κυβερνήσεις του πλανήτη.
Η σημερινή ανυποληψία της έχει να κάνει με αυτό το αμαρτωλό παρελθόν και οι λαοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την επιθετική, εθνικιστική και ρατσιστική ρητορική τού σήμερα, απ’ όποιου χρώματος πολιτικό στρατόπεδο και εάν ακούγεται.
Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.