8.7.16

ΛΕΡΟΣ: Εξέγερση προσφύγων στο hot spot

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το βίαιο κλείσιμο των συνόρων και η αβεβαιότητα για το μέλλον τους σε συνδυασμό με τις συνθήκες στα hotspots δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί σε εντάσεις και ενίοτε και σε εξεγέρσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε χθες στο hotspot της Λέρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ένταση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι όταν ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται εγκλωβισμένα εκεί άρχισαν να αντιδρούν έντονα και να διαμαρτύρονται.
Η εξέγερση κόπασε προσωρινά μετά την επέμβαση της αστυνομίας, αλλά στη συνέχεια αναζωπυρώθηκε και γενικεύτηκε, αφού αυτή τη φορά συμμετείχαν και ενήλικοι πρόσφυγες.
Οπως μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» η Ματίνα Κατσιβέλη, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου, υπήρξαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές στον χώρο του hotspot, άτομα από το προσωπικό της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και της ΜΚΟ Praksis βρέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ η αστυνομία επενέβη κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.
Η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται μετά τις 8 μ.μ. οπότε σταδιακά τα γεγονότα έληξαν, ενώ κάποια από τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν στον ασφαλή χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ που λειτουργεί ως πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Σημειώνεται ότι ήδη από το προηγούμενο βράδυ είχε σημειωθεί ένταση στο hotspot της Λέρου μεταξύ προσφύγων, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου 10 μέρες μία πρόσφυγας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες της μπροστά στους έντρομους συγκρατούμενούς της στο hotspot, αλλά ευτυχώς μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο.
Οπως όλα δείχνουν, είναι έντονη η ψυχική επιβάρυνση που παρατηρείται στους πρόσφυγες που μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα hotspots, την ώρα που έξω από αυτά καραδοκεί ο ρατσισμός, ο οποίος πασχίζει να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό ζήτημα.
Aπό www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.