13.7.16

Ο πρώτος πρόσφυγας που θα παίξει στην Μπουντεσλίγκα

Ο Μπακερί Τζάτα έμαθε ποδόσφαιρο στους δρόμους και βλέποντας τηλεόραση. Ο 18χρονος πρόσφυγας έφτασε στη Γερμανία από τη Γκάμπια και πλέον προπονείται με την ποδοσφαιρική ομάδα του Αμβούργου.
Κοντρόλ μπάλας, μονομαχίες, πάσες: στο προπονητικό κέντρο όπου προετοιμάζεται για την επόμενη σαιζόν της Μπουντεσλίγκα το Αμβούργο ο Μπακερί Τζάτα κινείται σχεδόν το ίδιο καλά με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ο 18χρονος πρόσφυγας από τη Γκάμπια φόρεσε μάλιστα για πρώτη φορά τη φανέλα της γερμανικής ομάδας σε φιλικό αγώνα απέναντι σε ερασιτεχνική ελβετική ομάδα.
«Τα πήγε μια χαρά», σχολίασε ο προπονητής του Αμβούργου Μπρούνο Λαμπαντία, «αλλά πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πάρα πολύ μαζί του», πρόσθεσε. Η ιστορία του νεαρού πρόσφυγα, που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν σε ποδοσφαιρικό σύλλογο, θα μπορούσε να γίνει ταινία. Πέρυσι εγκατέλειψε την πατρίδα του για να καταλήξει σε ένα κέντρο υποδοχής κοντά στη Βρέμη. Από εκεί ήρθε σε επαφή με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Αμβούργου, ο οποίος του πρόσφερε τελικά τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Έτσι, ο δρόμος της προσφυγιάς τον οδήγησε τελικά στα «σαλόνια» της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής λίγκας στη Γερμανία.
«Θέλω απλά ένα καλύτερο μέλλον»
«Πρέπει να τον βοηθήσουμε και σαν ομάδα», λέει ο Ρενέ Άντλερ. Ο έμπειρος τερματοφύλακας του Αμβούργου τονίζει ότι «θα πρέπει όλοι να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών από τον Μπακερί», διαφορετικά ο 18χρονος ενδέχεται να μην μπορέσει να επωμιστεί το πιεστικό φορτίο. Παρόμοια είναι και η προσέγγιση του επικεφαλής του Αμβούργου Ντίτμαρ Μπαϊερσντόρφερ, ο οποίος σχολίασε ότι «ο Μπακερί είναι ένα πρότζεκτ για εμάς. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε στη διαδρομή του και ίσως να στηρίξουμε και άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση».
Ποιες είναι όμως οι προσδοκίες του ίδιου του Μπακερί Τζάτα; «Θέλω απλά να έχω ένα καλύτερο μέλλον». Ο 18χρονος που έμαθε ποδόσφαιρο παίζοντας στους δρόμους της Γκάμπια και βλέποντας τηλεόραση πηγαίνει τους τελευταίους έξι μήνες στο σχολείο και μαθαίνει γερμανικά. Κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό του μέλλον, είναι μάλλον πολύ νωρίς για προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.