11.7.16

Άρθρο της Ελευθερίας Κουμάντου (Golden Dawn Watch) update της δίκης της Χρυσής Αυγής

Της Ελευθερίας Κουμάντου (Golden Dawn Watch)

Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεξάγεται πλέον στο Εφετείο Αθηνών. Έπρεπε να μεσολαβήσουν 14 μήνες γεμάτοι συνεχή αιτήματα, ραντεβού διαβουλεύσεις, να “υποχρεωθεί “ η μητέρα του Παύλου Φύσσα να δώσει συνέντευξη τύπου και να ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και τελικά η δίκη να διεξάγεται πλέον στο φυσικό της χώρο. Εκεί που έχουν εύκολη πρόσβαση όλοι οι πολίτες που θέλουν να την παρακολουθήσουν, όπως σε όλες τις δίκες, σε όλη τη χώρα. Βέβαια στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου συνεχίζουν οι αρχές να ζητούν αστυνομική ταυτότητα από όποιον θέλει να μπει στην αίθουσα. 
Η διεξαγωγή της δίκης στο Εφετείο, έφερε όπως αναμενόταν, τον κόσμο στις θέσεις του ακροατηρίου, πολύ σημαντικό γεγονός και για τη δημοσιότητα της δίκης. Μάλιστα όσοι βρέθηκαν στο Εφετείο τις τελευταίες δικάσιμους, έγιναν κοινωνοί σημαντικών αποκαλύψεων από τους τελευταίους τρεις μάρτυρες κατηγορίας. Τον Νίκο Μαντά και τον Μιχάλη Ξυπόλητο, φίλους του Π. Φύσσα και τον Δημήτρη Χατζησταμάτη, αυτόπτη μάρτυρα που προσπάθησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της ομάδας των Xρυσαυγιτών και της παρέας του Π.Φύσσα πριν εκδηλωθεί η επίθεση από το τάγμα εφόδου. 
Και οι τρεις μάρτυρες, έθεσαν νέα δεδομένα στην υπόθεση σχετικά με την παρουσία και την παρέμβαση ή μάλλον την μη παρέμβαση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο Κερατσίνι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 . Οι ομάδες ΔΙΑΣ βρέθηκαν στο σημείο αρκετά νωρίτερα από ότι έχουν οι ίδιοι καταθέσει, καθώς οι μάρτυρες τους τοποθετούν χρονικά στο σημείο την ώρα που φτάνουν οι μηχανές με το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και πριν εκδηλωθεί η επίθεση. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των Μαντά και Ξυπόλητου, οι δικηγόροι της υπεράσπισης προκειμένου να ανατρέψουν τις μαρτυρίες περί οργανωμένου τάγματος εφόδου, έδειξαν στους μάρτυρες φωτογραφίες από διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ζητώντας από τους μάρτυρες να περιγράψουν τι βλέπουν και να δηλώσουν αν γνωρίζουν πόσο οργανωμένα γίνονται οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις. Επίσης, παρουσίασαν φωτογραφίες και δημοσιεύσεις από τους προσωπικούς λογαριασμούς των μαρτύρων στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να αποδείξουν την πολιτική τους δράση. 
Χειροκροτήματα ακούστηκαν στην αίθουσα όταν δικηγόρος της Χρυσής Αυγής, ρώτησε τον Μ.Ξυπόλητο αν γνωρίζει το σύνθημα “τσακίστε τους ναζί” και εκείνος απάντησε:”όχι ξέρω το σύνθημα, είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”. Η κατάθεση του Δ. Χατζησταμάτη διήρκεσε τρεις δικάσιμους, και ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική. Μεταξύ άλλων κατέθεσε ότι άκουσε ποδοβολητό, όταν έφτασε το τάγμα εφόδου, και είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν “δουλεμένο”, δεν μπορείς να πετύχεις τέτοιο συγχρονισμό με την πρώτη φορά. Και ο Χατζησταμάτης τοποθέτησε χρονικά νωρίτερα τους αστυνομικούς στο Κερατσίνι, από ότι έχουν οι ίδιοι καταθέσει προκαλώντας την ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, αν το μαχαίρωμα του Π.Φύσσα έγινε υπό την εποπτεία των αστυνομικών. Ερώτηση στην οποία απάντησε κατηγορηματικά θετικά. Η πρόεδρος τον ρώτησε αν όταν ακούει τη φράση τάγματα εφόδου το μυαλό του πηγαίνει κάπου αλλού εκτός από την Χρυσή Αυγή. Και σε αυτή την ερώτηση, ο Χατζησταμάτης ήταν κατηγορηματικός, “όχι” . 
Μόλις λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα, διατάχθηκε ΕΔΕ εναντίον του Χατζησταμάτη, ενώ ρωτήθηκε από την έδρα γιατί δήλωσε πως στις πρώτες καταθέσεις του στην προδικασία έχουν γραφτεί πράγματα που δεν τα κατέθεσε. “Θεωρώ ότι η δολοφονία παρουσία αστυνομικών δεν είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό και έπρεπε να τα φορτώσουν σε μένα για να είμαι εγώ ο κακός που είμαι ένας και όχι οι άλλοι". 
Στην ΕΔΕ που εκκρεμεί ακόμη επικεντρώθηκαν και οι ερωτήσεις της υπεράσπισης, οι δικηγόροι της οποίας υποστήριξαν ότι ο Χατζησταμάτης είναι “όμηρος” σχεδόν τρία χρόνια, για να καταθέσει αυτά που κατέθεσε. Σύμφωνα με κορυφαίο ψυχίατρο που βρέθηκε στην τελευταία δικάσιμο στο ακροατήριο, ο Χατζησταμάτης, δυσκόλεψε πολύ τους δικηγόρους της υπεράσπισης. Ανατρέχοντας σε προηγούμενες δικάσιμους, την ίδια δυσκολία είχαν και στις άλλες δυο αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει τις Ζώρζου και Καραγιαννίδου. 
Για τον Ιούλιο, είναι ακόμη προγραμματισμένες άλλες 7 δικάσιμοι (11,14,15,18,19,21,και 25) και διαφαίνεται πια η προσπάθεια της Προέδρου να ολοκληρώσει εντός του μήνα την εξέταση των μαρτύρων της υπόθεσης Φύσσα, καθώς ζητά σε κάθε δικάσιμο να είναι παρόντες οι δυο επόμενοι μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.