«Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, ούτε χώρος για να κάνουμε μπάνιο. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς» δηλώνει ο Αφγανός πρόσφυγας Ζαχέρ Ραζάουι, ο οποίος δεν μπορεί να πιστέψει την κακοτυχία του.
«Οι Ούγγροι αφήνουν 15 άτομα κάθε μέρα. Εάν άφηναν περισσότερους θα ήταν καλύτερα για όλους μας γιατί είμαστε άνθρωποι. Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα εδώ» προσθέτει.
Χωρίς νερό, τουαλέτες και σκιά χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίζονται ανάμεσα στη Σερβία και την Ουγγαρία |(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Οι αριθμοί έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν σε αυτή την αυτοσχέδια κατασκήνωση, όπως και σε άλλες κατά μήκος των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας, ενώ ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως η Ευρώπη ίσως να είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη μέτωπο της προσφυγικής κρίσης.
Το πρόβλημα μεγάλωσε από τη στιγμή που η Ουγγαρία επέβαλε νέα μέτρα και απελάσεις μεταναστών που εντοπίζονται τουλάχιστον 8 χιλιόμετρα από τα σύνορά της.
Η Ουγγαρία, επίσης, έχει μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο στους 15 την ημέρα.
Μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι μετανάστες δηλώνουν στο Associated Press ότι από την Τουρκία μεταβαίνουν κυρίως στη Βουλγαρία και τη Σερβία με τους περισσότερους να συνεχίζουν να πληρώνουν τους λαθρέμπορους.
Εκτός από τον καταυλισμό στο Χόργκος υπάρχουν αρκετοί ακόμα κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών | (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Μόλις βρεθούν στη Σερβία πρώτα πάνω στο Βελιγράδι πριν απλωθούν σε διάφορα μέρη παράλληλα με τα σύνορα με την Ουγγαρία.
Στην αυτοσχέδια κατασκήνωση στο Χόργκος, οι περισσότεροι είναι Αφγανοί. Περίπου 30 χλμ ανατολικά μια άλλη κατασκήνωση φιλοξενεί κυρίως Σύρους. Οι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να περάσουν στην Ουγγαρία για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, με την πλειοψηφία να προσπαθεί να περάσει παράνομα.
Τη Δευτέρα στο Χόργκος οι μητέρες προσπάθησαν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από στην μεγάλη ζέστη ανάμεσα στα ελάχιστα δέντρα της περιοχής, ενώ οι άνδρες προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν αρκετή τροφή.
Οι νέες απαγορεύσεις από την Ουγγαρία έχουν προκαλέσει συνωστισμό στα σύνορα. Περισσότεροι από 1.000 έχουν ήδη εγκλωβιστεί στην κατασκήνωση του Χόργκος, το οποίο αρχίζει να θυμίζει έντονα την Ειδομένη. Οι ελληνικές αρχές άδειασαν τον καταυλισμό τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει επιβάλει η Ουγγαρία, τα οποία ενισχύονται και από ισχυρή παρουσία στρατού και αστυνομίας, επιτρέπουν τις δυνάμεις ασφαλείας να επιστρέφουν πίσω στη Σερβία τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται σε απόσταση 8 χλμ από τους φράχτες που έχει βάλει στα σύνορά της. Παρκτικά επιδιώκει να σταματήσει τις ροές στα σύνορά της και να επιστρέψει στη Σερβία όσους βρίσκονται στα ουγγρικά κέντρα κράτησης.
Έχει ήδη επιστρέψει 621 ανθρώπους που πιάστηκαν μέσα στην ακτίνα των 8 χλμ μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ οι ουγγρικές αρχές έχουν ήδη αποτρέψει την είσοδο σε 1.359 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Μοχάμεντ Μορτάντα από την Καμπούλ λέει ότι επιθυμεί να περιμένει για να περάσει στην ΕΕ, αλλά δεν είναι σίγουρος για πόσο καιρό. «Για εμάς είναι εντάξει, αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν να μένουν εδώ. Η σκόνη, ο ήλιος, η ζέστη είναι πολύ δύσκολα για αυτά» δηλώνει.
«Μας είπαν ότι η λίμνη έχει κροκόδειλους. Τους απαντήσαμε ότι γλιτώσαμε από το Αφγανιστάν…» | (AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Από την άλλη πλευρά και οι Σέρβοι αξιωματούχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα μέτρα της Ουγγαρίας. «Αυτό σημαίνει ότι ο βαλκανικός δρόμος υπάρχει ακόμη και οι γείτονές μας κλείνουν τα μάτια» δήλωσε ο υπουργός Αλεξάνταρ Βούλιν προσθέτοντας «Η Σερβία δεν θα επιτρέψει να γίνει ένα ευρωπαϊκό πάρκινγκ για πρόσφυγες».
Κοντά στον αυτοσχέδιο καταυλισμό υπάρχει μια μικρή λίμνη όπου οι μετανάστες πλένονται την ώρα που τους παρακολουθούν από την άλλη πλευρά των συνόρων Ούγγροι συνοριοφύλακες. Οι Σέρβοι της περιοχής, πάντως, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και προσπαθούν να τους τρομάξουν γιατί, όπως ισχυρίζονται, «μολύνουν τα νερά με τα σαμπουάν».
Ο Μορτάντα δηλώνει ότι οι Σέρβοι τους είπαν πως στη λίμνη υπάρχουν κροκόδειλοι και εκείνος τους απάντησε «Κροκόδειλοι; Έχουν γλιτώσει από πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, το Αφγανιστάν».