13.7.16

Κραυγή προσφύγων για αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης

Την περασμένη Πέμπτη, έξω από τα γραφεία της MKO PRAKSIS όπου στεγάζεται το πρόγραμμα Emergency Response and Relocation Scheme, ομάδα προσφύγων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας με μόνο αίτημά τους αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.
Εγκατέλειψαν τους καταυλισμούς στους οποίους διέμεναν, ζητώντας να στεγαστούν σε διαμερίσματα της PRAKSIS.
Το ζήτημα είναι ότι η ΜΚΟ δεν έχει διαθέσιμα διαμερίσματα. Δύναται να στεγάσει μόνο όσους έχουν παραπεμφθεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και για τους οποίους υπάρχει η σχετική χρηματοδότηση για τη μίσθωση διαμερισμάτων.
Η PRAKSIS ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να διερευνηθεί η παρούσα κατάσταση των 34 προσφύγων που βρέθηκαν έξω από τα γραφεία της.
Τη Δευτέρα τακτοποιήθηκε το ζήτημά τους και πλέον οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου Αθηναίων, της ΑΡΣΙΣ και της ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ. Ωστόσο, την ίδια μέρα το βράδυ, προσήλθαν επιπλέον σαράντα άτομα έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ, ζητώντας κι αυτοί με τη σειρά τους να στεγαστούν σε διαμερίσματα, αίτημα το οποίο υλοποιήθηκε άμεσα.
«Η PRAKSIS έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στέγασης και δεν μπορεί να αναλάβει άλλη αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα. Είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο και έχει εγκαίρως ενημερωθεί, αλλά και των αρμόδιων κρατικών φορέων η εξεύρεση λύσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θυμίζοντας ότι η ίδια είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση και τις κρατικές δομές. «Δρα επικουρικά για την αντιμετώπιση της κρίσης υποδοχής, προσφέροντας υπηρεσίες σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες που δεν της αντιστοιχούν» καταλήγει.
Μέλη της PRAKSIS πραγματοποίησαν χθες πορεία προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημα των προσφύγων για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης -τόσο εντός όσο και εκτός καταυλισμών- και ζητώντας τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων φορέων (Υπηρεσία Ασύλου, Υπατη Αρμοστεία, φορείς που υλοποιούν προγράμματα μετεγκατάστασης κ.λπ.) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης.
Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.