20.7.16

Οι 6 πλουσιότερες χώρες του κόσμου φιλοξενούν μόλις το 9% των προσφύγων παγκοσμίως

Κάτω από το 9% του αριθμού των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται στις έξι πλουσιότερες χώρες, τη στιγμή που τα λιγότερο εύρωστα, οικονομικά, κράτη επωμίζονται το μεγάλο φορτίο.
Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Oxfam, στην οποία αναφέρεται ότι στις χώρες που αποτελούν το 56.6% του παγκόσμιου ΑΕΠ βρίσκονται συνολικά μόλις 2.1 εκατομμύρια πρόσφυγες. 

Στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται η έκθεση κάνοντας λόγο για έξι χώρες που δεν αναλαμβάνουν το «μερίδιο» που τους αναλογεί όσον αφορά στους πρόσφυγες.  

Επισημαίνεται ότι στη Γερμανία φιλοξενούνται 736.000, περίπου, πρόσφυγες και στη Βρετανία 168.000 περίπου. 

Στην απέναντι όχθη, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες παγκοσμίως, σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή, ζουν στην Ιορδανία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, το Πακιστάν, το Λίβανο και τη Νότια Αφρική, παρόλο που οι χώρες αυτές δεν απαρτίζουν ούτε το 2% του παγκόσμιου πλούτου. 

Έκκληση για ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών όσον αφορά στο προσφυγικό απευθύνει η Oxfam στις πιο πλούσιες χώρες. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όλων των εποχών. Φτωχοί άνθρωποι αφήνονται σε φτωχές χώρες», σχολιάζει ο  γενικός διευθυντής της Oxfam, Μαρκ Γκόλντρινγκ. 

Ανησυχία προκαλεί, ακόμη, το γεγονός ότι η βία και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει αναγκάσει περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, σύμφωνα με έκθεση τηςUNICEF για το 2015. 

Oι περισσότεροι από αυτούς, 40 εκατομμύρια - περίπου- άτομα, βρίσκονται εκτοπισμένα μέσα στην ίδια τους τη χώρα, με τα 21 εκατομμύρια να διαμένουν ως πρόσφυγες. Χορήγηση ασύλου σε βιομηχανικές χώρες αναμένουν σχεδόν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. 

Ο πόλεμος στη Συρία, το Μπουρουντί, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξενιτεύονται σε γειτονικές χώρες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, όπως συμβαίνει με πολλούς Σύρους που μεταβαίνουν σε Τουρκία και Ιορδανία. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται στην Ιορδανία, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στην Τουρκία. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ανήλικοι πρόσφυγες αποτελούσαν πάνω από το 50% του αριθμού των προσφύγων παγκοσμίως για το 2015, ένα ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια καθώς το 2009 το 41% ήταν κάτω από 18 ετών. 


Από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.