19.7.16

250 ανήλικα προσφυγόπουλα ακόμα περιμένουν σε κρατητήρια να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας σε ειδικούς ξενώνες

Αγώνα για να βρεθούν θέσεις σε δομές φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν πριν από μία εβδομάδα στα κρατητήρια του Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη από τη Λέρο,
ύστερα από την εξέγερση που ξέσπασε στο χότσποτ του νησιού, δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς έχει καθυστερήσει η δημιουργία των 650 νέων θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς, θέσεις που προβλεπόταν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Λόγω της έλλειψης επαρκών θέσεων, εξακολουθεί να αποτελεί διαδεδομένη πρακτική η κράτηση των ανήλικων προσφύγων, παρότι θεωρείται απαράδεκτη και αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία, όπως έχουν υπογραμμίσει όλοι οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών που έχουν επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι υπάρχουσες δομές, χωρητικότητας χιλίων θέσεων, είναι σήμερα υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα 500 ασυνόδευτοι ανήλικοι να φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας και άλλοι 250 σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας.
Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσανατολίζεται στην επέκταση των θέσεων στις ανοιχτές δομές για τη φιλοξενία αυτών των 250, ώστε τουλάχιστον να εκλείψει άμεσα το απαράδεκτο φαινόμενο της κράτησης ανηλίκων.
Η κράτηση των περίπου 30 ανήλικων της Λέρου στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπου βρέθηκαν ξαφνικά, αναδεικνύει ακριβώς το σοβαρό πρόβλημα της αντιμετώπισης των ασυνόδευτων ανηλίκων από το κράτος και τη δυσκολία του να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η αμφισβητούμενη διακήρυξη Τουρκίας και Ε.Ε. στο προσφυγικό και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων.
Λίγες μέρες μετά την εξέγερση που σημειώθηκε στο χότσποτ στις 7 Ιουλίου, 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι πακιστανικής καταγωγής που κρατούνταν εκεί και θεωρείται ότι πήραν μέρος στην εξέγερση μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπου κρατούνται μέχρι σήμερα.
Μαζί τους κρατούνται άλλοι τρεις ανήλικοι, δύο Σύροι και ένας Αφγανός, που την ώρα της εξέγερσης βρίσκονταν μαζί με υπεύθυνους του χότσποτ και δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, όπως επίσης και άλλος ένας ανήλικος Σύρος, που φιλοξενούνταν στον χώρο για ευάλωτες ομάδες στο πρώην ΠΙΚΠΑ και τον συνέλαβαν ενώ είχε βγει για λίγο έξω.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλληλέγγυων, άλλος ένας ανήλικος Σύρος που φιλοξενούνταν κι αυτός στο ΠΙΚΠΑ συνελήφθη στον δρόμο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εξέγερση και κρατήθηκε στα κρατητήρια του Α.Τ. Λέρου, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μαζί με ενήλικες και χωρίς προαυλισμό, μέχρι χτες το βράδυ, όταν και αναμενόταν να μεταφερθεί και αυτός στην Πέτρου Ράλλη.

Γραφειοκρατία

Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν ήδη βρεθεί θέσεις σε τρείς νέες δομές της Αττικής για 20 ανήλικους, μεγαλύτερους από 15 χρόνων.
Γίνεται επίσης προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας για άλλους πέντε ανήλικους, για τους οποίους έχουν βρεθεί θέσεις σε δομή, η οποία όμως προβλέπεται να φιλοξενεί ανήλικους μέχρι 14 ετών ενώ οι συγκεκριμένοι είναι 15 ετών. Για τους υπόλοιπους τέσσερις, εξακολουθεί η αναζήτηση θέσεων, πιθανότατα σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Απάντηση Βουδούρη

«Βασικό μας μέλημα είναι να μην υπάρξουν δραματικές συνέπειες για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Είναι δεδομένο ότι ορισμένα απ’ αυτά είναι υπαίτια για αδικαιολόγητες πράξεις υλικών καταστροφών, για τις οποίες θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη ποια συνέχεια πρέπει να δοθεί. [...].
»Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να φιλοξενηθούν σε δομές με κατάλληλες προδιαγραφές, διότι μια αποκλειστικά και υπέρμετρα τιμωρητική στάση της πολιτείας απέναντί τους, όπως ο εγκλεισμός τους στην Αμυγδαλέζα, όχι μόνο θα ήταν άδικη, αλλά κινδυνεύει να οδηγήσει σε ακόμα πιο νοσηρές συμπεριφορές», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης, σε απαντητική επιστολή του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε επιστήσει την προσοχή των Αρχών στα θέματα ξενοφοβίας που ανέκυψαν στο νησί με αφορμή τα γεγονότα στο χότσποτ.
Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.