17.6.16

#WithRefugees: Διάσημες προσωπικότητες δίπλα στους πρόσφυγες

Πάνω από 60 διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στη μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ #WithRefugees που καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων.

«Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε κι εσείς τη φωνή σας μαζί μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν όσοι εμφανίζονται στο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Με την έκκληση αυτή καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκ μέρους όλων όσοι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις πατρίδες τους.

Η εκστρατεία έχει στόχο να αναδείξει την υποστήριξη του κοινού στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή σε μια περίοδο που ο εκτοπισμός των πληθυσμών αυξάνεται δραματικά λόγω των συγκρούσεων και των διώξεων. 

Από την άλλη η ρητορική κατά των προσφύγων εντείνεται και οι περιορισμοί στη διαδικασία του ασύλου αυξάνονται. Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από την ιστορική υψηλού επιπέδου Συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, με θέμα την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Μετακινήσεων Προσφύγων και Μεταναστών.

Ειδικότερα, η έκκληση ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι:

  • Κάθε παιδί – πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση
  • Κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια
  • Κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του.
Στο βίντεο της εκστρατείας, εμφανίζεται η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Κέιτ Μπλάνσετ να μιλά από καταυλισμό της Ιορδανίας για τη συμμετοχή και στήριξή της στην εκστρατεία:

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφικής κρίσης εκτοπισμού, η οποία έχει ήδη ξεριζώσει εκατομμύρια αθώες οικογένειες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος. Η λύση ουσιαστικά είναι πολιτική – χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα. Ενόσω, όμως, περιμένουμε γι’ αυτό, εμείς, -ως άνθρωποι με τη δική μας φωνή- μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο. Πρέπει να απαιτήσουμε να μοιραστούν όλες οι χώρες την ευθύνη τού να διασφαλίσουν για όλους τους πρόσφυγες προστασία, στέγη και τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με προοπτική. Αν αρκετοί από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας, θα εισακουστούμε» λέει.

Μερικοί από τους Πρέσβεις Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας που συμμετέχουν στο βίντεο είναι ο αφγανικής καταγωγής συγγραφέας Καλέντ Χοσεϊνί, καθώς και το μοντέλο και πρώην πρόσφυγας από το Σουδάν, Αλεκ Γουέκ.

Την εκστρατεία υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανγ Γκι-Μουν και οι ηθοποιοί Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπεν Στίλερ, Μαργκοτ Ρόμπι, η Έλεν Μίρεν, καθώς και οι τραγουδιστές Χουάνες, Μίκα κ.ά.

«Οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, παιδιά με τις ίδιες ελπίδες και φιλοδοξίες όπως εμείς – μόνο που η μοίρα έχει ταυτίσει τη ζωή τους με μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσφυγική κρίση» λέει ο Καλέντ Χοσεϊνί. «Μαζί, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πρέπει να απαιτήσουμε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη ώστε να βρεθούν δίκαιες και μακροχρόνιες λύσεις σε αυτήν την κρίση. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντί του φόβου και της μισαλλοδοξίας, θα θριαμβεύσουν η ανθρωπιά και η συμπόνοια». 

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι εξηγεί γιατί η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει τη δημόσια αυτή έκκληση για να στηρίξει τους πρόσφυγες.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι αναταραχές στον κόσμο ολοένα και βαθαίνουν. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν πλέον τις εστίες τους απ’ ό,τι στο παρελθόν» αναφέρει ο Γκράντι. «Η κατάσταση αυτή μας αφορά και μας επηρεάζει όλους και αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση, συμπόνοια και πολιτική θέληση για να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να βρούμε αληθινές λύσεις στα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Είναι μια από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις της εποχής μας».

»Το 2015, εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, αυξάνοντας το σύνολο των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως. Οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κατάσταση αυτή ήταν χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ωστόσο και η Ευρώπη έγινε μάρτυρας δραματικών σκηνών, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο. Χιλιάδες όμως έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή αυτή».

»Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κοινωνίες και ο κόσμος επιδεικνύουν τεράστια αλληλεγγύη και συμπόνοια προς τους πρόσφυγες, ανοίγοντας τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Επιπλέον, υπάρχουν χώρες που υποδέχονται κι άλλες νέες αφίξεις ακόμη κι αν ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων».

»Η εκστρατεία #WithRefugees, και η έκκληση που περιλαμβάνει, έχει στόχο να δυναμώσει ακριβώς αυτές τις φωνές που καλωσορίζουν τους πρόσφυγες και να δείξει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων» λέει. 

Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αποδεκτών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη έκκληση που έχει υπάρξει ποτέ για τη στήριξη των προσφύγων. Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ:http://rfg.ee/z2bA301bNOn.


Από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου