6.6.16

Clément Méric: παρών! 3 χρόνια από τον θάνατο του.

Αναδημοσίευση από www.provo.gr
Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την δολοφονία του αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ στο Παρίσι. Ο Κλεμάν Μερίκ ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, μέλος της Αντιφασιστικής Δράσης Παρισιού-Προαστίων και ακτιβιστής στην SUD Étudiant, χωρίς κάποια “κομματική ταμπέλα”, με καταγωγή από την Μπρεστ. 

Ο θάνατός του, σε ηλικία 18 ετών, έπειτα από βίαια σύγκρουση μεταξύ αντιφασιστών και skinheads πολιτικά προσκείμενων στην Ακροδεξιά προκάλεσε θύελλα αγανάκτησης και διαδηλώσεις οργής στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας.
Ο Μερίκ ξεκίνησε να ενεργοποιείται πολιτικά στην ηλικία των 15 ετών από την Εθνική Εργατική Συνομοσπονδία. Σε αυτά τα πλαίσια, συμμετείχε, σε τοπικό επίπεδο, στο κίνημα κατά της μεταρρύθμισης στα λύκεια που περάστηκε το 2010. Στη συνέχεια, έκανε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, και ξεκίνησε τον συνδικαλιστικό ακτιβισμό εντός τηςSolidaires Étudiant (παλαιότερα γνωστής ως SUD Étudiant), ενώ έγινε μέλος του Kop Bauer των οπαδών της Ρεντ Σταρ. Συμμετείχε, επίσης, σε αντιδιαδηλώσεις ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στις αρχές του 2013.
Τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια βίαιης σύγκρουσης με μέλη της Ακροδεξιάς στην rue de Caumartin στο Παρίσι, στις 5 Ιουνίου 2013, με την ευκαιρία μιας ιδιωτικής πώλησης ρούχων των εταιρειών Fred Perry και Ben Sherman, δύο οίκων ένδυσης με ιδιαίτερη πέραση μεταξύ αντιφασιστών και ακροδεξιών. Βίαια σύγκρουση έλαβε χώρα έξω από το κατάστημα. Σύμφωνα με φίλο του που ήταν παρόν, πέντε skinheads κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους, τους περικύκλωσαν προτού χτυπήσουν τον Κλεμάν. Ο Κλεμάν Μερίκ γρονθοκοπήθηκε από τον φερόμενο ως Εστεμπάν Μορίγιο, ισπανικής καταγωγής και ηλικίας 20 ετών, ο οποίος τον πέταξε πάνω σε έναν μεταλλικό πάσσαλο, ο οποίος χτύπησε το πίσω μέρος του κρανίου του. Ο Εστεμπάν συνοδευόταν από τους Σεντρίκ Κ., Στεφάν Κ. και Κατιά Βελοσό. Ο Κλεμάν Μερίκ μεταφέρθηκε στο Hôpital de la Pitié-Salpêtrière σε κατάσταση κλινικού θανάτου. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε την επόμενη, σε ηλικία 18 ετών.
clement-pavlos-3
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, ο Κλεμάν Μερίκ, πέθανε από χτυπήματα που δέχτηκε στο πρόσωπο και όχι λόγω της πρόσκρουσης του στον πάσσαλο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» για το γεγονός ότι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης «είναι υπεύθυνος γι’αυτά τα χτυπήματα, όμως η πρόθεση φόνου εκ μέρους του δεν έχει ακόμη αποδειχτεί».
Οι ηγέτες των ακροδεξιών συμμοριών, όπως το η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου και ο Σερζ Αγιούμπ των Εθνικιστικών Επαναστατικών Νεολαίων (JNR), αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή των οργανώσεων τους στην συμπλοκή.
Σε πλήρη αντιπαράθεση με τις διαβεβαιώσεις του Σερζ Αγιούμπ, ο Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Αλαίν Βινταλί, ανακοίνωσε ότι η ταυτότητά τους [των ατόμων που συνελήφθησαν μετά την δολοφονία του Κλεμάν Μερίκ] καταδεικνύει ότι ανήκουν στις Εθνικιστικές Επαναστατικές Νεολαίες.
Την επόμενη μέρα κιόλας της δολοφονίας χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Νάντη, την Τουλούζη και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, ξεχύθηκαν στους δρόμους όπου επικράτησε οργή για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Μερίκ, σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις φοιτητών και νέων, από όλες τις αριστερές/αντιφασιστικές/αναρχικές οργανώσεις. Με συνθήματα και με πανό που έγραφαν “Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα συγχωρέσουμε, δικαιοσύνη για τον Κλεμάν, απάντηση αντιφασιστική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.