30.6.16

Βρετανία μετά το Brexit: Ο ρατσισμός και η πάλη ενάντια του

Ο Βρετανικός τύπος σημειώνει πως υπάρχει σημαντική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων αμέσως μετά τη νίκη του Brexit. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που υπάρχει είναι αύξηση της προβολής των επιθέσεων, ως κομμάτι της συνολικότερης επιχείρησης δυσφήμισης της νίκης του Brexit. Περιστατικά όπως αυτά που σημειώνονται με αυτοκόλλητα πάνω στα ταχυδρομικά κουτιά Πολωνικών οικογενειών που ζουν στη Βρετανία, και γράφουν "Έξω από την Ε.Ε., τέρμα πια στα Πολωνικά παράσιτα", ή φυσικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες ή πρόσφυγες δεν εμφανίστηκαν τώρα για πρώτη φορά. 
Ο ρατσισμός έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα εκ. εργαζομένων ή νέων ανθρώπων στην Βρετανία, όπως κι αλλού, καιρό τώρα. Με βάση μάλιστα συγκεκριμένες έρευνες, η μαύρη, η ασιατική ή άλλες εθνικές κοινότητες στη Βρετανία, ακόμα κι όταν έχουν πληθώρα προσόντων, ταλαιπωρούνται από την ανεργία 3,5 φορές περισσότερο από τους λευκούς ομοίους τους! Ενώ παροιμιώδεις είναι οι διακρίσεις των μεσιτικών γραφείων στο Λονδίνο που αρνούνται να βρουν σπίτια σε μαύρους ή έγχρωμους ανθρώπους! 
Η κατάσταση χειροτέρεψε όσο οι πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον βάθαιναν. Η μακρόχρονη ανεργία της μαύρης νεολαίας αυξήθηκε κατά 50% από το 2010! Μόνο το 4% των Πακιστανο-Βρετανών λέει πως δεν ανησυχεί ότι θα γίνει θύμα διακρίσεων λόγω του χρώματος του  ή της θρησκείας του! 
Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο σήμερα να αισθάνονται καταρχήν μια ανακούφιση από την παραίτηση του Κάμερον... Και έχουν κάθε δίκιο να θυμώνουν όταν ακούν τους εκπροσώπους των Τόρυδων πως δεν θα ανεχθούν την αύξηση του ρατσισμού...! Ποιοί τα λένε αυτά;; Οι πρωταθλητές των περικοπών όλων των επιδομάτων που αφορούσαν σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζούν στην Βρετανία!! Και ποιοί τους αβαντάρουν; Τα ίδια μήντια που τους πρόσφεραν πλήρη κάλυψη...

Η αλήθεια είναι πως το χαρτί του μεταναστευτικού το εκμεταλλεύτηκαν και το UKIP, και ο Μπόρις Τζόνσον και οι Τόρυδες -οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν οι "μουτζούρηδες" των εκστρατειών τους. Μόνο που η "μαύρη τρύπα" μέσα στην οποία χάνονται τα λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων είναι άλλη... 100 εκ. στερλίνες κέρδισαν σε μπόνους οι Βρετανοί τραπεζίτες από όταν ξεκίνησε η κρίση. Κι όχι μόνο... Το σκάνδαλο των Panama Papers αποκάλυψε πως υπάρχει πακτωλός χρημάτων που "κρύβεται" σε ειδικούς παραδείσους. Και εκ. σπίτια κλειστά, 11 εκ. σε όλη την Ευρώπη, ικανά να στεγάσουν όλους τους άστεγους, ντόπιους, πρόσφυγες ή μετανάστες. 

Σε τελευταία ανάλυση η πάλη ενάντια το ρατσισμό και την ακροδεξιά, είναι πρωτίστως πάλη ενάντια στη λιτότητα, τις περικοπές. Είναι πάλη για δουλειές, σπίτια και αξιοπρεπείς υπηρεσίες για όλους και όλες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.