8.6.16

ΑΥΣΤΡΙΑ: Προσφυγή της ακροδεξιάς κατά του αποτελέσματος για την προεδρία

Στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε το αυστριακό ακροδεξιό FPÖ αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο υποψήφιός του είχε χάσει για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους την προεδρία. 

Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ είχε χάσει με 49,7% στο δεύτερο γύρο από τον Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, που τελικά επικράτησε με 50,3%.

H πολυσέλιδη αγωγή που υπέβαλε το FPÖ επικεντρώνεται στις επιστολικές ψήφους -που είχαν γείρει τελικά την πλάστιγγα- καταγγέλλοντας παρατυπίες. 

Για να αποφασίσει το Δικστήριο αν θα εξετάσει προσβολή κατά εκλογικού αποτελέσματος, η ένσταση πρέπει να αφορά τέτοιας έκτασης τμήμα των ψήφων που να μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα -στην προκειμένη περίπτωση, η διαφορά Χόφερ και Μπέλεν βρισκόταν περίπου στις 31.000 ψήφους.

Νωρίτερα, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA είχε κάνει λόγο για προσφυγή που έφτανε τις 150 σελίδες, στις οποίες το κόμμα της ακροδεξιάς ήγειρε «παλιές και νέες» ενστάσεις που είχε εκφράσει δημόσια για την εκλογική διαδικασία. 

Οι βασικότερες επικεντρώνονται στις επιστολικές ψήφους και μεγάλο τμήμα τους αφορά τον ισχυρισμό πως κάποιες ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν πριν το προβλεπόμενο (κανονικά, καταμετρώνονται τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των εκλογών). 

Το επίσημο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είχε ανακοινωθεί την 1η Ιουνίου και το FPÖ είχε προθεσμία μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την Τρίτη, για να προσβάλει το αποτέλεσμα. Το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο περιορίστηκε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει πως το FPÖ προσέβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα της 22ας Μαΐου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.


Από www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.