29.6.16

Ν.Φάρατζ-Μπ.Τζόνσον: Το βρετανικό κεφάλαιο πάνω από όλα...


Της Χριστίνας Ζιάκκα

Τα μήντια  στην Ελλάδα και διεθνώς κάνουν τα πάντα για να δυσφημίσουν τα κοινωνικά στρώματα που επέλεξαν το Brexit. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η συλλήβδην ταύτιση τους με τους πιο προβεβλημένους εκπροσώπους του Brexit, από αστική και συντηρητική σκοπιά, τους Ν.Φάρατζ και Μπ.Τζόνσον.
Πιστεύουν πως αν μη τι άλλο έτσι θα ξορκίσουν το αντι-καθεστωτικό, το αντι-κυβερνητικό και το ριζοσπαστικό περιεχόμενο της ψήφου υπέρ του Brexit.
Απαραίτητο λοιπόν για όλους μας το who is who

Ν.Φάρατζ και UKIP

O N.Φάρατζ, τα είχε πάντα όλα έτοιμα στην ζωή του… Απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου, δούλευε στο City  του Λονδίνου από το 1982. Ήταν μέλος των Συντηρητικών ως το 1992, όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζ.Μέιτζορ υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Το 1993 ίδρυσε το UKIP (United Kingdom Independence Party - Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου), με μοναδικό στόχο την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Για 10 χρόνια, μέχρι το 2003, το UKIP δεν ξεπέρασε ποτέ σε 25 διαφορετικές αναμετρήσεις το 1,7% κατά μ.ο. Λειτουργούσε περισσότερο ως γκρουπ πίεσης που ωθούσε τους Τόρυδες σε περισσότερο ευρω-σκεπτιστική κατεύθυνση.
Το 1999 πρωτο-εκλέχθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα. Εξίσου παραμένει ο ηγέτης του UKIP.
Το 2014 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το UKIP. Κέρδισε τις ευρωεκλογές παίρνοντας το 27,5% των ψήφων και ταυτόχρονα πήρε το 17% των ψήφων στις τοπικές εκλογές που διεξάγονταν την ίδια μέρα. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς απέκτησε και τους δύο πρώτους βουλευτές του σε επαναληπτικές εκλογές στο Κλάκτον και στο Ρότσεστερ εντ Στρούντ. Το UKIP για πρώτη φορά λειτούργησε ως μαζικός εκφραστής της κοινωνικής διαμαρτυρίας, σε συνθήκες συνεχιζόμενης κρίσης αλλά και της φθοράς των παραδοσιακών κατεστημένων κομμάτων. Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα η ψήφος υπέρ του UKIP προέρχονταν από εργατο-γειτονιές. Ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καν μπροστά τους η επιλογή μιας μαζικής αριστερής διεθνιστικής εναλλακτικής.
Η μεγάλη αντίφαση βέβαια είναι πως η ηγεσία του UKIP ταξικά ανήκει στο παραδοσιακό κατεστημένο. Καλύτερη απόδειξη είναι η ταξική σύνθεση των κοινοβουλευτικών ψηφοδελτίων του, με το 40% των υποψηφίων του να έχει αποφοιτήσει από πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια! Ενώ ο πρώην ταμίας του UKIP ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Στιούαρτ Γουίλερ και ο τωρινός ο Αντριου Ρέιντ είναι εκπαιδευτής αλόγων κούρσας!  Κι όχι πολύ πίσω στον χρόνο, μόλις 3 χρόνια πριν, όταν πέθανε η Μ.Θάτσερ –μια μέρα χαράς για το σύνολο της Βρετανικής εργ.τάξης- ο Ν.Φάρατζ δήλωνε πως «ήταν ο μόνος πολιτικός που κρατούσε το πνεύμα του Θατσερισμού ζωντανό»!
Ο Ν.Φάρατζ έχει κατά καιρούς κάνει κι άλλες δηλώσεις – κόκκινο πανί. Όπως το 2014 όταν δήλωσε στο Newsweek ότι το UKIP επιθυμεί να «ελέγξει την ποιότητα και την ποσότητα των ανθρώπων που φτάνουν» στη Βρετανία!! Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να φτάνουν στην χώρα, είπε «Οι άνθρωποι που δεν είναι φορείς του HIV, για να είμαι ειλικρινής. Αυτή είναι μια καλή αρχή. Και οι άνθρωποι που έχουν κάποια προσόντα»!!
Την ίδια χρονιά επίσης δήλωσε πως το UKIP είναι υπέρ της νομιμοποίησης και αδειοδότησης των όπλων στη Βρετανία, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη οπλοκατοχή και το έγκλημα που συνδέεται με χρήση όπλων!
Όσον αφορά στο πολιτικό πρόγραμμα του UKIP, το οποίο σβήνουν και ξαναγράφουν κατά περίσταση –κλασσικός λαϊκισμός- μερικές ακόμα θέσεις του είναι:
* Κατάργηση όλων των οικολογικών φόρων και των επιδοτήσεων για ανεμογεννήτριες και υιοθέτηση πυρηνικής ενέργειας!!
* Αύξηση κατά 40% του προϋπολογισμού αμυντικών δαπανών!!΄
* Νέα νομοθεσία που ρητά θα επιτρέπει στους εργοδότες να «προτιμούν» σε όλες τις θέσεις Βρετανούς εργαζόμενους και όχι μετανάστες!
* Εφαρμογή κάποιου είδους point system για τους μετανάστες, ώστε να γίνονται δεκτοί μόνο οι εξειδικευμένοι. Αποκλεισμός όλων των νόμιμων μεταναστών από οποιοδήποτε επίδομα μέχρι να συμπληρώσουν 5 χρόνια στην χώρα!
* Απόσυρση της χώρας από τη διεθνή συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ευρωπαϊκές συνθήκες για πρόσφυγες και δημοκρατικά δικαιώματα!
* Διατήρηση της Μοναρχίας και του συνταγματικού της ρόλου!
Η καλύτερη απόδειξη όμως ότι ο N.Φάρατζ και το UKIP, είναι κομμάτι του κατεστημένου, είναι μια από τις σανίδες σωτηρίας του, είναι όσα έγιναν μια μέρα μόλις μετά το Brexit. Φοβισμένος από τις ελπίδες και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του Brexit και σε απευθείας μετάδοση από την βρετανική τηλεόραση παραδέχθηκε με αστική νομιμοφροσύνη ότι μία από τις υποσχέσεις της καμπάνιας τους υπέρ του Brexit ήταν ψέμα! Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι θα προτείνει να κατευθυνθούν προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που - κατά την εκτίμησή του - το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα ξεκαθάρισε «δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος»… Έλα ντε, ποιος είναι αυτός που θα αμφισβητήσει, πολλώ δε μάλλον θα ανατρέψει τη λιτότητα και τις περικοπές υπέρ του Βρετανικού κεφαλαίου;;;

Mπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να λέει πως μιλάει την γλώσσα των απλών ανθρώπων, αλλά ούτε καν ξέρει τι σημαίνει αυτό... Σπούδασε στα πιο αριστοκρατικά σχολεία της Βρετανίας, πρώτα στο Ιτον και μετά στην Οξφόρδη. Μάλιστα ήταν συμφοιτητές με τον Κάμερον.
Έγινε καταρχήν γνωστός ως ανταποκριτής της «Daily Telegraph» στις Βρυξέλλες, όταν απλά ο άνθρωπος εξασκούσε το χόμπι του…
Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2001, αλλά ευρύτερα γνωστός έγινε ως δήμαρχος του Λονδίνου. Πρωτο-εκλέγηκε το 2008 και παραιτήθηκε πρόσφατα για να ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Ενώ υπήρξε δήμαρχος όταν το Λονδίνο οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του διακρίθηκε για τις σχέσεις του με το χρηματιστηριακό και το μεγάλο κεφάλαιο του Λονδίνου. Είχε μάλιστα στραφεί με μεγάλη μανία ενάντια στο κίνημα Occupy London το 2011. Ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να κριτικάρει την κυβέρνηση και να απαιτεί μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Από τους «κολλητούς» του συγκέντρωσε δωρεές, το ονόμασε μάλιστα, το «ταμείο του Δημάρχου», τις οποίες ανακοίνωσε πως θα κατευθύνει προς τη φτωχή νεολαία της πόλης… Είχε υποσχεθεί πως θα μοιράσει 100 εκ στερλίνες. Μέχρι το 2010 μόλις το 1,5 εκ στερλίνες δαπανήθηκε!!
Ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για να τον χαρακτηρίσει είναι ότι είναι ο «Ντόναλντ Τράμπ της Βρετανίας». Πάντως ο ίδιος δεν προσβάλλεται. Γιατί άλλωστε;;; Ο λόγος του πράγματι βρίθει ρατσισμού, ομοφοβίας και αντι-μεταναστευτικών θέσεων. Σε συνδυασμό με μια νοσταλγική αγάπη για την … πάλαι ποτέ αυτοκρατορία του Βρετανικού ιμπεριαλισμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την θέση του για το ζήτημα της μετανάστευσης:
*Μιας μορφής point-system που θα εγκρίνει την είσοδο μόνο σε όσους μετανάστες είναι εξειδικευμένοι, μιλάνε αγγλικά και θα περάσουν ένα ειδικό τέστ που θα παρέχει πόντους ανάλογα με τη δουλειά που ψάχνουν , την ηλικία τους, τις μορφωτικές τους γνώσεις, την προϋπηρεσία τους τους κ.λ.π. Αυτά τα λίγα μόνο….!!!

Και ο πιο μεγάλος του θαυμαστής; Ποιος άλλος; Ο πολιτικός του «δίδυμος», ο Ν.Φάρατζ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.