4.6.16

Συμπλοκές στα κέντρα φιλοξενίας: οι αντοχές των προσφύγων λιγοστεύουν…


Tης Χριστίνας Χάσου

Συμπλοκές με μικροτραυματισμούς μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε κέντρα φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο Βαθύ της Σάμου και στη Μόρια της Λέσβου.

Στο κέντρο φιλοξενίας που έχει στηθεί στις αποθήκες Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, η συμπλοκή ξεκίνησε την Πέμπτη από παρεξήγηση δύο Σύρων για τη χρήση μιας ηλεκτρικής πρίζας, όμως το επεισόδιο έλαβε διαστάσεις και ενεπλάκησαν σε αυτό περίπου 50 άτομα.

Ένας από τους εμπλεκόμενους τράβηξε μαχαίρι και χτύπησε στο χέρι έναν 18χρονο πρόσφυγα, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Σε 15 ανέρχονται οι τραυματίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου. Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εκδορές, οκτώ χρειάστηκαν περαιτέρω περιποίηση, ενώ για έναν από αυτούς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο.
Η αστυνομία προχώρησε σε 25 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Επεισόδια μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης στον οικισμό της Μόριας, στην Λέσβο. Το κέντρο φιλοξενίας πυρπολήθηκε στην διάρκεια των συμπλοκών μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών.

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και τρία μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο.

Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.
Σχεδόν τρεις μήνες από το κλείσιμο του «βαλκανικού δρόμου», οι αντοχές των προσφύγων δείχνουν να λιγοστεύουν. Ο εγκλωβισμός τους στο ελληνικό έδαφος, η συχνά πολύμηνη διαδρομή τους μέχρι την Ελλάδα, οι ανεπαρκείς δομές παροχής ασύλου, οι κακουχίες και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι λογικό να προκαλούν εντάσεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή για να ξεφύγουν από έναν πόλεμο.

Η ολιγωρία της Ευρωπαϊκή Ένωσης μπροστά στο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και η ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τη φασιστική προπαγάνδα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.