7.6.16

Ηλικία δεν γνωρίζουν ούτε η ομοφοβία ούτε η περηφάνια

Εχοντας ζήσει λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν από τη σχολική ακόμα ηλικία τις διακρίσεις, πολλές φορές και τη βία, έχοντας επίσης χαρεί στον έναν ή τον άλλον βαθμό την παρέα, τον έρωτα, το σεξ, τις μικρές ή μεγάλες νίκες της
καθημερινότητας, όσα είναι σύμφυτα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, οι ΛΟΑΤΚΙ+ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ιντερσεξ κ.ά.) που μπαίνουν στην τρίτη ηλικία έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της κοινωνικής απομόνωσης πολύ περισσότερο από ό,τι άλλοι ηλικιωμένοι.
«Αν μια λεσβία πάει σε ένα ΚΑΠΗ για να μη νιώθει μόνη για μερικές ώρες, θα κρύψει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Ενα τρανς άτομο θα προτιμήσει να μείνει στο σπίτι του παρά να κινδυνεύσει να υποστεί διακρίσεις και τρανσφοβία», λέει ο Γιάννος Κανελλόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας Proud Seniors.
Πρόκειται για μια νεοσύστατη ομάδα υποστήριξης ηλικιωμένων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την πρώτη στη χώρα μας.
Η ιδέα γεννήθηκε πέρσι το καλοκαίρι μεταξύ των ατόμων που δημιούργησαν ένα δίκτυο αλληλεγγύης για την υποστήριξη της τρανς Νανάς Χατζή από τη Θεσσαλονίκη, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Οσοι βρέθηκαν στο πλευρό της αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ομάδα με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης, να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι για τους ΛΟΑΤΚΙ σε υπάρχουσες δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης SAGE (Υπηρεσίες και Συμβουλευτική για ΛΟΑΤ Ηλικιωμένους), οι ηλικιωμένοι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους στρέιτ να ζουν μόνοι, διπλάσια πιθανότητα να μην έχουν σύντροφο και τρεις με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν παιδιά.
Παρουσιάζουν επίσης αυξημένα ποσοστά αναπηρίας και ψυχικών διαταραχών.
«Οι ετεροφυλόφιλοι έχουν συνήθως την αποδοχή και την υποστήριξη της βιολογικής τους οικογένειας. Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αυτή η αποδοχή και η υποστήριξη δεν είναι καθόλου αυτονόητα, ούτε είναι αυτονόητο ότι έχουν πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες που προβλέπονται από τον νόμο. Συχνά μάλιστα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα υποφέρουν από χρόνιο στρες που συνδέεται με τις διακρίσεις που έχουν αντιμετωπίσει, με τον στιγματισμό, ακόμη και με τη βία», λέει ο Μιχάλης Λάβδας, ψυχολόγος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και μέλος της ομάδας Proud Seniors Greece.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας για το Athens Pride, που διοργανώνεται το Σάββατο στην Αθήνα, η ομάδα Proud Seniors Greece σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και την ΕΠΑΨΥ παρέχουν δωρεάν εξέταση μνήμης (νευροψυχολογική εκτίμηση) σε άτομα 60 ετών και άνω.
H εξέταση θα γίνει στα γραφεία της Θετικής Φωνής (Πιτακή 4, Μοναστηράκι, την Πέμπτη, 4-8 μ.μ.), μετά από ραντεβού (στο 6984337447 ή με μήνυμα στο[email protected]).
Από την www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.