18.4.16

Νεκροί 400 πρόσφυγες με προορισμό την Ιταλία

Πάνω από 400 άνθρωποι φέρεται να έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Αίγυπτο στην Ιταλία, αφού οι τέσσερις υπερπλήρεις βάρκες στις οποίες επέβαιναν ανατράπηκαν στη θάλασσα της Μεσογείου, σύμφωνα με το BBC Arabic.
Οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Νέα Ερυθραία. Μόνο 29 άτομα έχουν καταφέρει να διασώσουν τα συνεργεία διάσωσης, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο των εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.
Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτός είναι ακόμη ένας σοβαρός λόγος ώστε η Ευρώπη να δεσμευθεί ότι δεν θα υψώνει τοίχους».
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε από την πλευρά του κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης στη Ρώμη ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με περισυλλογή «μία νέα τραγωδία στη Μεσόγειο κατά την οποία φαίνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».
Πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο φονικό ναυάγιο, που δείχνει τον βαρύ φόρο αίματος της πολιτικής που προωθεί η Ε.Ε. στο προσφυγικό, όσο επιμένει να αγνοεί τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους.
Παράλληλα, έξι νεκρούς περισυνέλεξε χθες βράδυ η ιταλική ακτοφυλακή, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε πλεούμενο που προσέγγιζε τις ακτές της νότιας Σικελίας.
Το ίδιο πλοίο Αquarius, το οποίο ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση, διέσωσε 108 μετανάστες, από τους οποίους πέντε είναι γυναίκες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.